bebeklerde kurdeşen belirtileri

Kurdeşen Belirtileri

■ Deride, üstünde beyaz lekeler bulunan ve çok şiddetli biçimde kaşıntı yapan kırmızılıklar
 
Nedenleri
 
■ Bazı besin maddeleri ürtikere neden olabilir. Bunlann en yaygınlan süt, buğday, mısır, turunçgiller, yumurta, çilek ve kabuklu deniz ürünleridir.
 
■ Antibiyotik ve aspirin gibi kimi ilaçlar da ürtikere neden olabilir.
 
■ Böcek ısırıklan veya sokmaları, ya da ısırgan benzeri kimi bitkilere dokunulması sonucu ürtiker meydana gelebilir.a Ürtiker, uzun süre güneş ışığına, sıcak veya soğuğa maruz kalınmasından dolayı ortaya çıkabilir.
 
■ Üzüntü ve stres de ürtikere yol açabilir.
 
Doktorunuz ne önerîrdî?
 
Ürtiker çoğunlukla kendiliğinden geçer. Ancak kısa vadede kalamin gibi bir ağrı yatışüncı losyon sürebilirsiniz. Birkaç gün içinde yok olmuyor veya sık sık tekrarlıyorsa, doktorunuza başvurmanızda yarar vardır. Size antihistaminik bir ilaç önerebilir. Eğer doktora gitmiyorsanız, ürtikere neyin yol açtığını bulmaya çalışın. Bu şekilde gelecekte yaşayacağınız sorunların önüne geçebilirsiniz.

Kurdeşen Tedavisi

Deri üzerinde,herhangi bir bölgede oluşması ve yayılması mümkündür. Kırmızı pullar şeklinde vücut üzerinde hızlı bir şekilde yayılır. Yüksek ısıya maruz kalındığında kaşıntı ve yayılma çok daha fazla görülür. Bazılarının üzeri kepeğimsi şekildedir ve pul pul dökülür.Kaşıntı özellikle gece yarıları ve çok sıcak alanlarda meydana gelir ve kişiyi depresyona götürecek derecede yoğundur. Kızarıklar genellikle kabarcık halinde ve küçük boyuttadır,yayılma süreleri çok hızlıdır ve kaşındıkça daha yoğun rahatsızlığa sebebiyet vermektedir. Tedavi aşamasında ilaçlar ve kremler önerilmektedir.Doktor, teşhis sonrası hastalığın derecesine bağlı olarak ilaç ve merhem kullanmanızı tavsiye edecektir. İlaçların devamlılığında hasta daha rahat bir duruma gelecektir. Uyarmak istediğim en önemli nokta ilaçlar tamamen bittikten sonra hastalık tümüyle yok olmaz çok sıcak alanlarda bulunduğunuzda ya da alerjiye sebep olan besinlerden aşırı tükettiğinizde hastalık yeniden baş gösterecektir.

Kurdeşen Nedir

—Güneşte kaldım her tarafım kızardı, kabardı.

—Çilek yedim, kaşıntıdan duramıyorum.

—Dondurma mı, aman beni perişan ediyor.

—Hapşırmaktan gözlerimi açmıyorum.

Ürtiker "ısırgan otu döküntüsü" ve kurdeşen gibi bilinen alerjik bir deri döküntüsüdür. İki farklı tipi vardır: Akut Ürtiker sık olarak alerji yapan bir madde tarafından oluşturulur ve birkaç saat ile hafta arasında devam eder. Altı haftadan uzun devam ederse artık adı Kronik Ürtiker olur.

Çocuklarda Kurdeşen

Çocuklarda kurdeşen, Ürtiker olarak da bilinen bir deri hastalığıdır. Belirleyici özelliği, yoğun kaşıntının eşlik ettiği deri döküntülerinin olmasıdır. Deriden daha kabarık olan Ürtiker plağı, sınırları belirgin ve yuvarlakça bir görünüm gösterir. Derinin tekrarlayabilen bir rahatsızlığı olup, ciltte boyutlar birkaç mm'den 8-10 cm'ye kadar değişebilen ebatlarda kızarık, kabarık, sınırları belli ve kaşıntılı deri bulgularıdır. Deride olan her bir belirti genellikle 1-24 saatte kaybolurken, biraz yakınında yeni bir benzer bulgu oluşabilir. Ürtiker, kolay kolay başka bir hastalıkla karışan özellikler göstermez. Ürtiker'li olan hastaların yarısında tekrarlayan Anjioödem öyküsü de bulunur. Tek başına anjioödem görülmesi nadir bir durumdur. Ürtiker ve Anjioödem çoğunlukla yaşamı tehdit edici değildir. Deri ve cilt altında benzer görünüm veren sınırları daha az belirgin, kabarıklık, şişme, kaşıntı, ya da yanma, batma hissi şeklinde ortaya çıkan belirtilerdir. Ürtiker ve Anjiöodem oldukça yaygın olarak görülür. Özellikle devam eden sadece bir ya da birkaç defa ortaya çıkabildiği gibi daha nadir olarak değişik zamanlarda tekrarlayarak hatta aylarca yıllarca devam edebilir. Bulguların olmadığı dönemlerde çocuklar son derece iyi olup, cilt tamamen sağlıklı bir görünümdedir. Çocukluk yaşlarında her yaş içinde döneminde ilk bulgular ortaya çıkabilir. Geçmişinde ve ailesinde astım öyküsü olan kişiler, daha fazla risk altındadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp