Bebek Cildi

BEBEK CİLDİ


Sık sık bebeklerin mükemmel tenlerinden söz ederiz. Gerçekten de yeni yıkanmış bir bebeğin yumuşak, güzel kokulu cildi hiçbir şeyle karşılaştırılamaz. Ancak bebeklerin çoğu, yumuşak ve kusursuz bir ciltle doğmaz; yaşamlarının ilk aylarında sıkıntı veren lekeler ve cilt tahrişleri yaşayabilirler.
 

İLK GÜNLER

■ Bebek doğduğunda cildi genellikle ana rahmindeyken cildini korumaya yarayan beyaz, balmumumsu bir madde olan verniksle kaplıdır. Bu madde silindiğinde lekeler, basınç izleri, ezikler ve çizikler görebilirsiniz. Bunlar, rahimdeyken ya da özellikle de zor bir doğum olmuşsa doğum sırasında ortaya çıkmış olabilir ve kısa sürede geçecektir.
 
■ Doğumdan sonraki ilk haftada, bebeğin cildi biraz soyulabilir, özellikle de doğum zamanı gecikmişse. Bu durum, çoğunlukla eller ve ayaklarda görülür ve çabucak geçer.
 
■ Yine bu dönemde, bebeklerin burun ve yanaklarında birkaç küçük beyaz veya sarı kabarcığın oluşması yaygındır. Bunun nedeni, annenin hormonlarıyla uyarılan ve bir kısmı hâlâ bebeğin kan dolaşımında bulunan yağbezlerinin geçici etkinliği olabilir. Bu kabarcıklar da doğumdan sonraki birkaç hafta içinde temizlenir.
 
■ Bazen salgı bezleri etkinliğini korur ve hafif bir akne türü ortaya çıkar. Bu durum, genellikle yeni doğan kız bebeklerden çok oğlan bebeklerde görülür ve kolaylıkla tedavi edilir.
 

BEBEĞİN CİLT BAKIMI

Bebeğin cildi hâlâ bağışıklık kazanmamıştır ve dış etkenlere karşı fazlasıyla savunmasızdır. Bu nedenle özel bir ilgiyle bakılması çok önemlidir.
 
■ Bebeğin hassas cildine göre hazırlanmış sabun, temizleyici ve şampuanları kullanın.
 
■ Bebeğinizin cildinde bir sorun varsa ya da cildi kuru ve hassassa basit, kokusuz bir sabun kullanın.
 
■ Fazlasıyla hassas cildi bebekler için sabun yerine başka bir malzeme kullanın.Doktorunuza danışın.
 
■ Deterjanlar hassas ciltleri tahriş edebilir, özellikle de çatlak ya da iltihap varsa. Yatak takımı, bez ve giysilerin tahriş etme riskini azaltmak için hassas ciltler için hazırlanan ürünler seçin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp