Bebeğin Doğum Sırasındaki Durumu

Bebeğin Doğum Sırasındaki Durumu : Doğumun ikinci evresinde bebek yavaş yavaş tam olarak açılan dölyatağı ağzından aşağı inmeye başlar. Bebeğin doğmasıyla son bulan bu dönemde hekimle kadının işbirliğinin kusursuz yürütülmesi dölüt ve annenin sağlığı açısından zorunludur. Bu, dölüt açısındanen tehlikeli dönemdir; uzadıkça dölütün zarar görme tehlikesi de artar. Yumuşak doku yaralanmaları da bu dönemde görülür.Doğumu kolaylaştırmak için annenin yardımcı kaslarını (diyafram ve karın kasları) harekete geçirmesi ve kasılma sırasında bebeğin çıkmasına engel olabilecek kaslarını (perine kasları) gevşetmesi gerekir.Kadın bu aşamada ıkınma hareketini etkili biçimde nasıl yapmalıdır? Dölyatağmdaki kasılmaların en şiddetli noktaya ulaştığı anda derin bir soluk alıp verir, ardından derin bir soluk daha aldıktan sonra havayı dışarı vermeden ciğerlerinde tutar; bunun amacı bir yandan ıkınma sırasında gereken oksijeni sağlamak, öte yandan diyaframı hareketsiz tutarak dölyatağım sıkıştırmaktır.

Aynı zamanda karın kaslarını da kasar, vücudunu hafifçe yukarı kaldırır, çenesini göğsüne değdirir ve her iki eliyle yatağın kenarlarındaki demirlerden tutarak bu demirleri gövdesine doğru çeker. Bu sırada perine ve bacak kaslarını elden geldiğince gevşetmeli- dir.Ikınma hareketi olabildiğince uzun süre ve oksijen deposu elverdiği ölçüde, kasılmalar bitinceye değin sürdürülür.Kasılmalar bitmeden oksijen tükenirse kadın soluk vermeli ve aldığı yeni soluğu gene ciğerlerinde tutarak yukarıdaki işlemleri yinelemelidir. Kasılmaların bitmesinden sonra derin soluk alıp verebilir.

Görüldüğü gibi ıkınma, karmaşık ve önceden alışılması gereken bir harekettir; bu hareketin doğru yapılabilmesi için gebelik süresince hazırlanmak zorunludur.Bebeğin başının dölyolunun ağzına ulaştığı ve dışarıdan görünmeye başladığı anda kadm gerçeğe benzer bir dış- kılama isteğiyle içgüdüsel olarak kendi kendine ıkınmaya başlar. Bu dönemde başında mutlaka bir hekim olmalıdır; bebeğin başı görünür görünmez hekim gebeye artık ıkınmamasını söyler. Bebeğin başının aniden dışarı çıkması bu bölgede aşın kanamaya neden olabileceğinden ve zor onarılacak yırtıklar oluşturabileceğinden bu önlem çok önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp