Baş Dönmesi Göz Kararması Neden Olur

Baş Dönmesi Göz Kararması Neden Olur

Besin zehirlenmesi, açlık, stres, sıcak ortam, ishal, bir ilacın yan etkisi gibi tehlikeli olmayan nedenlerle herkes hayatında birkaç defaya mahsus göz kararmasından şikayet etmiş olabilir. Göz kararması her zaman önemli bir rahatsızlık habercisi olmayabilir ancak sık yaşanmaya başladığında mutlaka bir doktora görünmek gerekir.

Göz kararması tek başına bir rahatsızlığı tespit etmek için yeterli olmadığından uzaktan yardım almaya veya kendi kendinize sebebini keşfetmeye çalışmak sonuç vermeyecektir.

Göz kararması dışında kişide başka hangi belirtiler görülüyor doktor tarafından değerlendirilmelidir. Göz kararmasının altında yatan nedenin belirlenmesi için bu şikayetlerin hepsi birden önemlidir ve birlikte ele alınır. Göz kararmasına mide bulantısı, halsizlik, çarpıntı, baş ağrısı, baş dönmesi eşlik edebilir. Göz kararması çoğu kez bu belirtilerden biri veya birkaçı ile birlikte ve iki gözde birden gerçekleşir.

Göz kararmasının neden olduğuna dair bir fikriniz yoksa, yukarıda anlattığımız gibi hastanın hikayesi dinlenmeden bir sonuca varmak mümkün olamayacağı için tekrarlayan bir göz kararması şikayetinde ilk önce bir dahiliye (iç hastalıkları) uzmanına danışılması tavsiye edilir. İç hastalıkları uzmanı da gerekli gördüğü takdirde başka bir bölüme örneğin göz hastalıkları, kulak burun boğaz veya nöroloji gibi farklı bir bölüm uzmanına hastayı yönlendirebilir.

Göz kararmasına en çok tansiyondaki oynamalar neden olur. Yaşanan yoğun bir stres ya da uzun saatler aç kalmanız tansiyonunuzu etkilemiş olabilir. Ancak göz kararması sadece tansiyon yüzünden oluşmaz. Bu şikayete yol açan başlıca sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Tansiyonun düşmesi
  • Tansiyonun yükselmesi
  • Şekerin düşmesi
  • Şekerin yükselmesi
  • Kansızlık (yaygın olarak demir eksikliğinden kaynaklanır)
  • Tiroit sorunları
  • Su kaybı (aşırı terleme, ishal, kusma vb nedenlerle)
  • Gözde problemler (ödem, damar problemleri vb)
  • Boyun damarlarında daralmalar (genelde tek gözde kararmaya yol açar)
  • Bazı ilaçlar (idrar söktürücüler, kalp, tansiyon, prostat, psikiyatri ilaçları gibi)
Göz kararmasının çoğu kez tek başına değil de başka şikayetlerle birlikte ortaya çıktığından söz ettik. Genel olarak göz kararmasına eşlik eden diğer belirtileri ve bu belirtilerin nedenlerini aşağıda sıralamaya çalışalım.

Baş Dönmesi Neden Olur

İç Kulak Sorunları
Görünürde hemen anlaşılır bir nedeni yoksa, vertigo iç kulakla ilgili bir sorundan dolayı kaynaklanıyor olabilir. İç kulak, vücudun yönünü ve pozisyonunu belirlemesinden sorumludur ve bu sorumluluğu yerine getirmek üzere beyne sinyaller gönderir. Beyne gelen sinyallerde, iç kulaktan kaynaklı bir sorun olduğunda baş dönmesi şikayeti ortaya çıkar.

Travmalar
Vücutta meydana gelen sorunlar, hastalıklar dışında kaza ya da düşme sonucu meydana gelen kafa travmaları da, baş dönmesine yol açacak iç kulak hasarına neden olabilir. Başa sert bir darbe alınması, çarpma, düşme, trafik kazası gibi örnekleri çoğaltabileceğimiz talihsiz durumlar sonucu kafatasında oluşan kırıklar iç kulağa zarar verebilir.

Bening Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)

BPPV’de, başı öne eğme, yana çevirme gibi belirli baş hareketleriyle birlikte ani ve birkaç saniye süren bir baş dönmesi yaşanır. Baş dönmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Pek çok hasta yatakta diğer tarafa dönerken ya da yukarı bakmak için başlarını kaldırdıklarında BPPV’nin tetiklediğini belirtir. Bu durum iç kulaktaki bir karışıklıktan kaynaklanır. İç kulakta dengemizi sağlamaya yardımcı kristallerin yerlerinden kopmaları, beyne giden sinyallerde bir karışıklığa neden olur ve bu karışıklık kişiye baş dönmesi olarak yansır. Baş dönmesiyle birlikte bulantı ve kusma da görülebilir.

Labirentit

Bazı virüslerin iç kulağın labirent adı verilen kısmında tahriş ve iltihap oluşturması sonucu ortaya labirentit rahatsızlığı çıkabilir ve bu rahatsızlık da yine, baş dönmesi nedenlerinden biridir. Labirentit genellikle kulak ya da üst solunum yolları enfeksiyonundan kaynaklanır. Sigara içmek, alerji, stres, alkol ve bazı ilaçlar da hastalığa yakalanma riskini arttırır. Labirentit belirtileri arasında baş dönmesiyle birlikte şiddetli kulak ağrısı ve yüksek ateş görülebilir.

Meniere

İç kulakta sıvı birikmesi anlamına gelen ve nadir görülen bir rahatsızlık olan Meniere hastalığı, anlık krizler halinde baş dönmesi görülmesine yol açar. Meniere hastalığının diğer başlıca belirtileri işitme kaybı, kulak çınlaması ve kulakta basınç hissidir.
Bu rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkan baş dönmeleri 20 dakika da sürebilir, 24 saat boyunca da etkili olabilir. Hastalık esnasında kulak çınlamasının genellikle gittikçe kötüleştiği görülür. Kulakta zaman zaman duyma ile ilgili sorunlar yaşanır. Ancak Meniere, kalıcı işitme kaybına da yol açabilir.

Vestibüler Bozukluklar

Vestibüler siniri (denge siniri), denge sinyallerinin iç kulaktan beyine iletilmesinden sorumludur. Bu sistemdeki bir bozukluk baş dönmesi hissiyle sonuçlanabilir. Örneğin viral enfeskiyon nedeniyle denge sinirinde oluşacak bir enfeksiyon veya bu sinire basınç oluşturacak bazı tümörler baş dönmesi semptomuna yol açabilir.

Migren

Başın ön tarafında ya da tek bir yanında zonklama şeklinde, güçlü bir ağrı olan migren, kişilerin günlük rutinlerini aksatacak denli zorlu bir baş ağrısıdır. Migren sırasında şiddetli baş ağrısı dışında bulantı, ışığa karşı hassasiyet ve baş dönmesi gibi başka belirtiler de ortaya çıkabilir. Migrenin, vertigonun yaygın nedenlerinden biri olduğu düşünülür.

Baş Dönmesi Tedavisi

Genellikle periferik tipte baş dönmelerinin tedavisi ilaçla yapılır. Enfeksiyon durumunda antibiyotikler uygulanır.

Diğer ilaçlar arasında beynin ve iç kulağın oksijenlenmesi ve kan akımını artırıcı etkiye sahip ilaçlar ve damar açıcılar kullanılır.

Meniere hastalığında ilave olarak idrar söktürücüler fayda sağlamaktadır

Bu ilaçlara ek olarak verilen rehabilitasyon egzersizleri ile kişi kısa sürede iyileşmektedir.

Bazen özellikle vestibüler nöritte, tedaviye yanıt alınmaz ise cerrahi yöntem ile hastalık kontrol edilmektedir.

Sonuç olarak baş dönmesi çoğu kez iç kulakla kimi zaman da beyin ve beyincikle ilgili bir rahatsızlıklardan kaynaklandığını vurgulamak isteriz. Bu nedenle sizin için sorun olan baş dönmesi ortaya çıktığında bir Kulak Burun Boğaz veya Nöroloji uzmanından yardım istemenizi öneririz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp