Baş-boyun Bölgesinin Elektrik Yaralanmaları

Baş-boyun Bölgesinin Elektrik Yaralanmaları : Elektrik akımı, vücuda girdiğinde en kısa ve direnci en düşük olan yolu izler. Şehir elektriği kaslarda tetanik kasılmalara neden olarak yaralının elektrik kaynağından uzaklaştırılmasını güçleştirir ve böylece elektrik akımına daha uzun süre maruz kalmasına neden olur. Elektrik, vücutta kan damarları ve doku sıvıları boyunca ilerleyerek 3000°C’ye varan ekzotermik reaksiyon oluşturur, böylece lokal iskemi ve koagulasyon nekrozuna neden olur. Islak dudaklar elektrik için düşük direnç oluştururlar; tükrüğün direnci düşük ve elektrolit içeriği yüksek olduğu için ark yanığı da görülür.Elektriğin oluşturduğu hasar görüldüğünden daha derin ve yaygındır. Başlangıçtaki yüzeyel yanık tam kat cilt yanığı ve çevresindeki hiperemiden ibarettir; 36 saat sonra çevre dokular kızarır ve derin dokularda ödem gelişir; doku nekrozu ve kaybı takip eden hafta boyunca devam eder ve yanık doku enzi- matik dissolüsyon yoluyla atılır; bu atılış diğer yanık çeşitlerine göre daha geç olur.

Bu yanık ile dişler kaybedilebilir; kemik ve yüz iskeletinin büyümesi etkilenebilir.Baş-boyun bölgesinin elektrik yanıkları ağrıdan daha çok fonksiyonel sorunlara neden olurlar; dudakların kontrolü kaybedilir, etkili çiğneme sağlanamaz; fakat ağızdan beslenme devam edilmelidir. Yanık bölgesinin sekonder bakteriyel enfeksiyonunu engellemek için penisilin türevi antibiyotikler verilir. Topikal antimikrobiyal ajanlar tükrük ile uzaklaştırıldıkları için etkisizdir.Elektrik yanığının konservatif veya cerrahi tedavi edilmesi, eğer cerrahi uygulanacaksa bunun erken veya geç yapılması tartışmalıdır. 2 hafta sonra nekrotik doku canlı dokudan ayrılır; 2 haftadan önce debridman veya rekonstrüksiyon yapılmamalıdır. 2 haftadan sonra erken eksizyon ve rekonstürksiyo- nun amacı enfeksiyon şansını ve skar miktarını azaltmak ve dudak büyümesinin engellenmesini önlemektir; bunu önerenlerin ileri sürdükleri 2 haftadan sonra başka nekroz olmaması, skar ve kontraktürün başlamamasıdır.

Geç rekonsrüksiyonu önerenlerin iddiası ise, erken eksizyon ile daha fazla normal do-ku çıkarılması, geç girişimden morbidite ve kozmetik açıdan üstün olmaması ve her hastanın gereksiz yere cerrahi girişime maruz kalmasıdır. Konservatif izlenen hastaların ise sadece üçte biri cerrahi girişim gerektirmektedir. Ağızda kontraktür ve mikrostoma oluşumunu önlemek için 8 ile 12 ay boyunca ağız protezleri kullanılmalıdır; bu protezler ilk 6 ay boyunca yemekler dışında sürekli, ikinci altı ay boyunca ise sadece geceleri kullanılmalıdır; bu şekilde rekonstrüktif cerrahi gerektiren hastaların sayısı oldukça düşüktür.Ark yanıklarında, enerji kaynağı ile vücut arasında yüksek voltaj ile bağlantı oluşur; dokular 2500-3000°C'ye kadar sıınır, böylece hem elektrik hasarı hem de yanık meydana gelir. Ölü dokunun ortaya çıkması için konservatif yaklaşılması önerilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp