Bağırsak Tümörü Nedenleri

Bağırsak Tümörü Nedenleri : Kalınbağırsak kanserinin nedeni bilin­ memektedir, ama kanser oluşumunu ha­ zırlayan etkenler iyi bilinir.

• Çevresel etkenler. Kanser yapıcı etken­ lerin harekete geçmesini sağlayan ve on­ ları yönlendiren çevresel etkenler vardır. Amyant işçilerinde, dokuma sanayi­ sinde, çelik dökümhanelerinde ve sente­ tik iplikle halı dokunan fabrikalarda ça­ lışan işçilerde kalınbağırsak kanserine yakalanma tehlikesi daha çoktur. Selenyumun kalınbağırsak kanserin­ deki etkisi tartışmalıdır. Kalınbağırsak kanseri hastalannın kanlarındaki selen­ yum düzeyi düşük bulunmuştur. Su ve toprağında yüksek oranda selenyum bu­ lunan bölgelerde kalınbağırsak-düzba- ğırsak kanserlerine bağlı ölümlerde azalma saptanmıştır.

• Beslenmeye bağlı etkenler. Günü­ müzde henüz bağırsak kanserine neden olan kanser yapıcı bir hastalık etkeni saptanmamıştır. Batı tipi beslenme, ba­ ğırsak kanseri tehlikesini artıran bir et­ kendir. Örneğin, kalınbağırsak kanserin­ den ölümlerle hayvansal yağ tüketimi arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Fazla bira tüketiminin de düzbağırsak (rek­ tum) kanserine yol açabileceği düşünülmektedir. Lahana ve Brüksel lahanası gi­ bi bazı sebzelerin kalınbağırsak kanseri­ ne karşı koruyucu etkisi vardır. Bunların içerdiği yükseltgeme önleyici (anti oksi- dan) maddelerin, kemirici hayvanlarda, polisiklik (birden çok karbon halkası ta­ şıyan) hidrokarbonların yol açtığı kanser oluşumunu engellediği belirtilmiştir. Lifli besinlerle beslenmenin de ko­ ruyucu etkisinden söz edilir. Bu varsa­ yıma göre, daha çok lifli besinler tüke­ ten Afrika toplumlarmda, Batılı beslen­ me alışkanlıklarına sahip toplumlara oranla kalınbağırsak-düzbağırsak kan­ serinin görülme sıklığı çok daha azdır.

• Kalıtsal etkenler. Kalıtsal etkenlerin çok önemli olduğu görülmektedir. - Kanserli hasta ailelerinde kansere ya­ kalanma olasılığı nüfusun öteki bölü­ müne göre daha yüksektir. - Ailesel polipoz ve Gardner Sendromu gibi iki kalıtsal hastalık büyük oranda kalınbağırsak kanserine eşlik eder. - Meme, rahim ve yumurtalık kanserine yakalanmış hastaların ailelerinde kalın­ bağırsak kanseri sıklığı yüksektir. - Kalınbağırsak kanserinin yüksek oran­ da görüldüğü ailelerde, hastalar genel­ likle gençtir; sağ kalınbağırsak tümörü­ ne daha çok rastlanır; birkaç organda tümör vardır. Bazı olgularda bağırsak tümörü me­ me ve dölyatağı tümörleriyle birlikte görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp