Bağırsak Rahatsızlıkları

Bağırsak Rahatsızlıkları :

BAGIRSAK RAHATSıZlıKLARı

Bağırsaklarda gaz ve iltihaptan oluşan hastalıklard.ı şişkinlik, bağırsak gazından kaynaklanır. Nedeni, bağırsakları besleyen bezlerin yeteri kadar çalışmaması, yemek yerken fazla hava yutma veya sinir bozuldu ğu dur. Beslenme bozuklukları, soğuk veya sıcak içecekler veya kulluıulun bazı ilaçlar, bağırsak iltihabı hastalığın nedenleri arasındadır. Tıp dilinde kolit denir.

Bamya

ve yeşil, sebze olarak yenen bir bitkidir. Bamya, bağırsakları yumuşatır. Yemeği yapılarak yenir veya yaprak ve çiçekleri kaynatılıp içilir.

Elma

Gülgillerden çiçekleri pembe bir ağacın meyvesidir. Elmanın çoğu yumruktan küçük ve yuvarlak, kabuğu parlak ve sert, kırmızıdan yeşile kadar türlü renktedir. Çekirdekleri ufaktır. Dokusu gevşektir. Kokusu hoş, tadı mayhoş, ekşi veya tatlıdır.Kırmızı ve yeşil renklerde çok besleyici bir meyve olan elmada A, C, E ve B grubu vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller ve çeşitli organik asitler bulunur.Bağırsak sorunları için dengeleyici ve normalleştirici bir besindir.

Keten tohumu

Yaklaşık yarım metre kadar yükseklikte, mavi renkte çiçekler açan otsu bir bitki olan keten bitkisinin liflerinden iplik elde edilir, keten tohumları iseyağı ve tıbbi etkileri için kullanılır. Kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 yağ asitleri ile bol miktarda protein, vitamin ve mineral içerir. Keten tohumu bağırsaklara karşı faydalıdır. Çekilip balla karıştırılarak yenilebileceği gibi, sade olarak günde bir defa su ile de içilebilinir.

Lahana

Turpgiller familyasından iri ve kalın yapraklı bir bitkidir. Lahana C vitamini bakımından zengindir. Yapısında kükürt bulunur. Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır. B, C ve E vitaminieri ile potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyuııı gibi mineraller içerir. Ayrıca içeriğinde kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen kimyasal bir madde vardır. Çiğ yemelidir.

Melisa

Ballıbabagiller fam ilyasından, çok dallı, beyaz çiçekli otsu bir bitkidir. Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişir. Boyu 20-70 santim kadardır. Yaprakları ince ve yumuşak tüylüdür. Yapraklarında tanen, reçine ve uçucu bir yağ vardır. Oğul olu olarak da bilinir. Melisa kurutulup kaynatılıp günde bir defa çay gibi içilir.

Semizotu

SemizotugiUer familyasından, bir yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi toprak üzerine yatık, yaprakları sapsız ve etlidir. Yenilen kısmı, küçük, yuvarlak yeşil yaprakları ve taze saplarıdır. C vitamini ve demir bakımında zengindir. Ayrıca, bol miktarda Omega 3 yağ asidi içerir. Tadı mayhoştur. Semizotu, yaprakları salala olarak ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Semizotu salatalara konulup yenebileceği gibi, yemeği de yapılıp yenilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp