bağırsak kanseri belirtileri nelerdir

Bağırsak

İnce bağırsaklar

Sindirim yolunun mideden sonra gelen ve kalın bağırsağa bağlanan en uzun kısmıdır. Karın boşluğunun orta bölgesinde yer alan ince bağırsakların boyu beş metreyi bulmaktadır. İç yüzleri (midede olduğu gibi) sümüksü bir zarla kaplıdır. Zarın üzeri, sayıları beş milyondan fazla olan emici vantuzlarla kaplıdır. Bir milimetre uzunluğundaki bu kabarcıklar, sindirilen besinleri emerek kendilerine bağlı kılcal damarlar ve lenf damarlar aracılığı ile vücudun her tarafına dağıtırlar.:

Mideden incebağırsaklara geçen yarı sindirilmiş besinler burada tam olarak sindirilir. Bağırsak suyunda erepsin, maltaz, envertaz, lipaz, ve laktaz enzimleri bulunur ve besinleri gerekli kimyevi değişikliğe uğratarak tam sindirilmiş hale getirirler. İncebağırsakların mide kapısından sonraki 25 cm.lik kısmına "onikiparmak bağırsağı" adı verilir.

Bafra Kesesi

İnce bağırsaklarda yağların sindirilmesine yardımcı olan "safra" adındaki bir salgıyı depolamakla görevlidir. Karaciğerin alt yüzünde bulunur. İçindeki safrayı, "safrakesesi kanalı" ile karaciğer kanalına boşaltır. Karaciğer kanalı ile safrakesesi kanalı birleşerek "koledok kanalı" adıyla onikiparmak bağırsağına açılır.

Karaciğer

Vücut için hayati önemi haiz pek çok görevle yüklü bir organımızdır. Yaklaşık iki kilo ağırlığında, koyu kırmızı renkli, yumuşak bir yapıdadır. Safra karaciğerde üretilerek safra kesesine depolanır. On iki fonksiyonel bölmeye ayrılan karaciğerin her bölmesi atar ve toplar damarlarla donatılmıştır. Bir taraftan protein, yağ ve karbonhidratlar senteze uğratılıp depo edilirken, diğer taraftan görevini yapıp işe yaramaz hale gelenleri yıkıma uğratılmaktadır. Vitaminlerin depo edilmesi, zehirli maddelerin ve ihtiyaç fazlası hormonların yıkıma uğratılarak zararsız hale getirilmesi, safra ve üre imalatı, vücut ısısının her tarafta sabit tutulması sayabileceğimiz görevlerinden sadece birkaç tanesidir.

Kalınbağırsaklar

Sindirim yolunun son kısmıdır. İncebağırsak ile birleştiği yerden aşağıya doğru uzanan yedi santimlik bölümüne "körbağırsak" adı verilir. Körbağırsağın "apandis" adıyla bilinen yaklaşık on santim uzunluğunda içi boş bir çıkıntısı vardır. Bu çıkıntının iltihaplanması sonucu "apandisit" denen hastalık ortaya çıkmaktadır.

Kalınbağırsağın görevi, içinde yaşayan faydalı bakteriler vasıtası ile sindirime yardımcı olmak, sindirilmiş besinlerden arta kalan posayı son bölümü olan "anüs‘te dışarı atmaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp