Bağırsak Gazı Nasıl Giderilir Belirtileri Nelerdir

Bağırsak Gazı Nasıl Giderilir Belirtileri Nelerdir

Bağırsak gazları, yediklerimize, içtiklerimize ve soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Karında şişkinlik hatta ağrıya neden olan bağırsak gazı, bizi kalabalık ortamlarda zor durumda bırakabilir. Peki bağırsak gazı olmaması için neler yapmalıyız.

Yemeğimizi yavaş yavaş ağır bir şekilde yemek bağırsak gazı oluşumunu engeller. Size en çok dokunan midenizi bağırsaklarınızı rahatsız eden besin maddelerini gözlemleyin. Genel olarak insanları rahatsız eden besin maddeleri, üzüm, lahana, mercimek, fasulye, bezelye ve meyvelerden muz, erik gibi yiyeceklerdir.

Bu yiyecekler kişilere göre değişik etkiler belirtebilir. Erik bağırsak gazı yaparken, başka bir insanda yapmıyabilir. Yağlı olan yiyeceklerden kaçınmaya çalışın, hem kilo problemi yaşamazsınız, hem cilt problemi tabi ki en önemlisi bağırsak gazı oluşumunu engellemiş olursunuz.

Bağırsak gazı oluşmaması için alacağımız en önemli önlemlerden biride üşütmemektir. Özellikle ayaklarımızı üşüttüğümüzde bağırsaklarımız daha çok gaz üretir. Karında şişkinlik ve ağrıya neden olur.

Bağırsak gazı için şifalı bitki nane çayını öneriyoruz. Yemeklerden yarım saat sonra nane çayı içmeniz bağırsak gazı oluşumunu engelleyecektir.

Bağırsak Gazının Nedenleri Nelerdir

Mide bağırsak kanalındaki gaz iki kaynak ile oluşur. Biri yutulan hava diğeri ise bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmaların gıda artıklarından oluşturduğu gazdır.

Hava yutulması (aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar. Fakat hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak yutulan hava miktarını arttırır.

Geğirme ile yutulan havanın büyük bir kısmı mideden ağız yolu ile çıkar, geri kalan gaz ince bağırsaklara geçer, bir kısmı ince bağırsaklarda emilir,geri kalanı kalın bağırsağa geçer ve makattan vücudu terk eder.

Kalın bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmalar gıda artıklarından gaz üretir. Bu mikroorganizmalar, mide bağırsak kanalının daha yukarı kısımlarında sindirilemeyen kompleks karbonhidratları (şeker, nişasta, lif), selülozu sindirebilir. Bu sırada gaz açığa çıkar. Herkesin kalın bağırsağında belli oranda zararsız mikroorganizma vardır.

Mide üşütmesi veya gıda zehirlenmesinde olduğu gibi bazı akut hastalıklarda, aşırı gaz meydana gelebilir. Divertikülit, IBS veya ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalığının olduğu daha ciddi kronik durumlardaki bir kaç belirtiden biri de gaz olabilmektedir.

Antibiyotik kullanımı, bağırsaklarınızdaki normal bakteri florasını bozduğundan gaz oluşumunda bir rol oynayabilir. Laksatiflerin aşırı kullanımı veya kabızlık yapıcı ilaçlar da soruna katkıda bulunabilir.

Gaz ve şişkinlik, esasen sütlü gıdaları yedikten sonra meydana geliyorsa, vücudunuz süt ürünlerindeki şekeri (laktoz) yakamamaktadır. İnsanların çoğu, 6 yaşından sonra laktozu yeteri kadar işleyememektedir ve bazı yeni doğan bebeklerde bile laktoza karşı aşırı duyarlılık söz konusudur. Özellikle, buğdayda ve bazı diğer hububatlarda bulunan glutende olduğu gibi diğer gıdalara aşırı duyarlılık da gaz, diyare ve hatta kilo kaybına da neden olabilir.

Bağırsak gazına ya da kabızlık veya diyareye neden olan her şey gaz sancılarına da neden olabilir. Keskin ve batıcı olarak hissedilen bu ağrılar genellikle, bağırsaklarınızda gaz biriktiği ve bunları dışarı çıkaramadığınız zaman meydana gelmektedir. Gaz ağrıları genellikle şiddetli olup kısa sürelidir. Gaz ortadan kalktığında, ağrınız da çoğu zaman kaybolur.

Bağırsak Gazının Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak gazları genellikle istenmeyen durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bağırsak gazları ciddi bir sorun olmasa da kişilerde utanma durumu oluşabilir. Kişiler gün içerisinde vücutlarının içerisine aldıkları gazları dışarı atma ihtiyacı hissetmektedirler. Normal olarak kişilerde günde 10-20 defa bu gazların dışarıya atımı olmaktadır. Bazı kişilerde gaz çıkaramama durumu ağrılara neden olabilir. Bu yüzden gaz çıkarmak kişiler için bir ihtiyaçtır. Kişilerde oluşacak gazların çıkışına maalesef engel olamayız.

Kişilerde oluşan bağırsak gazlarının belirtileri ise;
Distansiyon dediğimiz karın bölümünde şişkinlik durumu
Yellenme veya geğirme yöntemi ile isteyerek ya da istemeyerek gaz çıkarma
Karın bölgesinde oluşan kramp ve ağrı.
Mide kısmında düğümlenme hissi
gibi belirtilerdir.

Ayrıca aşırı gaz üretebilen yiyecekler ise şunlardır;
Rafinoz: Brüksel lahanası, fasulye, kuşkonmaz ve hububatlarda eser miktar bulunmaktadır.
Laktoz: Sütte ve süt ürünlerinde bulunmaktadır
Fruktoz: Enginar, soğan, buğday ve armutta bulunmaktadır. Ayrıca meyve suları ve içeceklerde de bulanabilmektedir.
Sorbitol: Meyvelerde bulunmaktadır. Ayrıca yapay tatlandırıcı olarak kullanılmakla birlikte, şeker ve sakızlarda da bulunur.
Nişasta: Mısır, patates, buğday ve şehriyede bulunmaktadır. Pirinç gaz üretimine neden olmamaktadır.
Lif: Çözülebilen ve çözülemeyen lif olarak iki gruba ayrılır. Çözülebilen lifler gaz üretimine neden olurken, çözülemeyen lifler gaz üretimine fazla sebebiyet vermeden dışkı yolu ile vücuttan atılırlar.

Bağırsak Gazı Hastalığında Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bağırsak gazlarının tedavisinde bitkisel yöntemler sıkça kullanılmaktadır. Sizlere sıkça uygulanan iki bitkisel tedavi yöntemini açıklayacağız.
Tedavi Yöntemi 1: Sabahları aç karnınıza ılık suyun içerisine bir limonun suyunu sıkıp içiniz. Genellikle iyi sonuçlar verdiği görülmektedir. Eğer limonun suyu midenize zararlı ise bu yöntemi denemeyiniz. Bunun yerine, 1 su bardağı kadar kaynamış sıcak suyun içerisine 1 parça oğul otu(melisa) katıp 5 dakika demlendirip, süzünüz ve süzülen suyu içiniz.

Tedavi Yöntemi 2:
Bir çorba kaşığı kadar papatyayı bir cezve kaynar suyun içinde demledikten sonra içiniz. Şişkinliğinizi alacak ve gaz oluşumunu engelleyecektir. Aynı şekilde bir çorba kaşığı nane ve kekiği bir cezvede kaynatıp, 5 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra içiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp