Bağırsak Ameliyatı

Bağırsak Ameliyatı :

Klasik açık ameliyatlar sonrası ilk günlerde hastaların ençok sıkıntı duyduğu şeyler burna takılıp birkaç gün kalan hortumlar, idrar sondaları, damar yolu ile verilen serumlar, karın ağrısı ve kısıtlamalar nedeni ile yataktan çıkamamaktır.

Laparoskopik kalın barsak ameliyatlarında ise birçok hasta ameliyatı takip eden ilk 24 saat içinde burnundaki hortumdan kurtarılarak ağızdan beslenmeye başlanır, idrar sondası alındığı için hasta idrarını normal yoldan yapar, ağrısı az olduğu için kendisini çok daha iyi hisseder ve doktorca kısıtlama getirilmeyeceği için günlük hareketlerine başlar ( oda içinde dolaşabilir, ziyaretçilerini koltuğunda oturarak karşılayabilir…gibi ).

Bu erken toparlanma özellikle yaşlı ve kalp-damar sistemi hastalıkları olanlarda son derece önemlidir. Çünkü bu hastalarda uzun süreli yatağa bağlı kalmadan kaynalanan damar içi pıhtı oluşumuna bağlı çok ciddi problemler oluşabilmektedir.

1.Hastanede yatış süresi ve nekahat dönemi

Klasik açık cerrahide hastalar ameliyat sonrası ciddi bir ağrı duyar, hastanın uzun bir süre ağrı kesici kullanması gerekir, hastanede daha uzun süreli yatmaları gerekir ve normal günlük yaşantılarına dönmeleri genellikle birkaç ayı bulur.

Laparoskopik kalın barsak ameliyatlarında ise damar yolu ile verilen tüm serumlar ve ilaçlar genellikle ilk üç gün içinde kesilip, hasta 3-5 gün arasında hastaneden taburcu edilir. Ameliyattan sonraki 7-10. günler arasında kontrole çağrılır. Çoğu hasta bu sürenin sonunda normal yaşantısına ve işine dönebilir.

2. Günlük yaşamla ilgili kısıtlamalar yoktur.

Laparoskopik ameliyatların önemli avantajlarından biri de hastaya herhangi bir kısıtlanma konmamasıdır. Klasik açık cerrahide ameliyat sonrası ilk günlerde daha da çok olmak üzere hastaya hareketlerini kontrol altına almasını sağlayacak bir takım kısıtlamalar getirilir. Ağır kaldırmama, çok merdiven çıkmama, yataktan dikkatli kalkma gibi. Bu tür kısıtlamalardaki amaç ameliyat yerinin ayrılması, fıtık oluşumu gibi istenmeyen durumlardan kaçınabilmektir.

Laparoskopik ameliyattan sonra ise daha ilk günden başlanarak hasta istediği ve tolere edebildiği her şeyi yapabilir. İşine dönebilir, çocuğunu veya torununu kucaklayıp kaldırabilir, spor yapabilir, normal cinsel yaşantısına dönebilir gibi.

3. Estetik görünüm çok daha iyidir.

Klasik açık ameliyatlardan sonra hastanın karnında uzunluğu 20-40 cm arasında değişen bir ameliyat yarası izi kalır. Laparoskopik ameliyat sonrası ise hastanın karnının görünümü fazla değişmez . Karnın görünümü açık ameliyatla karşılaştırıldığında mükemmeldir.

4. Fıtık oluşumu,ameliyata bağlı yapışıklık ve barsak tıkanıklığı daha azdır.

Klasik açık ameliyat sonrası hastaların yaklaşık % 10‘unda bir süre sonra bu büyük ameliyat yarası üzerinde fıtık oluşur ve hastanın bu kez fıtık nedeni ile bir kez daha ameliyat olması gündeme gelir. Yine açık ameliyatlar sonrası karın içinde oluşan yapışıklıklar bazı hastalarda barsak tıkanıklığına neden olur ve bir bölüm hasta da bu nedenle tekrar ameliyat edilir.

Kapalı ameliyatlar sonrası yapışıklık oluşumu çok az olduğu için barsak tıkanıklığı açık cerrahiye göre son derece azdır. Yine fıtık oluşumu başta olmak üzere yara problemleri çok daha az görülür.

5. Ameliyat sonrası ek tedavi gerekenler tedaviyi daha iyi tolere ederler

Kalın barsak veya rektumdaki habis ur nedeni ile ameliyat edilen hastaların bir bölümünde ameliyat sonrası ilaç (kemoterapi) veya şua (radyoterapi) gibi ek tedavilerin uygulanması gerekebilmektedir. Klasik açık cerrahiden sonra ameliyata bağlı travma nedeni ile hastanın durumundaki bozulmanın yanı sıra, uygulanacak tedavilerin hastanın immun durumunu ve ameliyat yarasının iyileşmesini olumsuz yönde etkileyeceği kaygısı ile bu tür tedavilere başlayabilmek için genellikle belli bir sürenin geçmesi beklenir.

Laparoskopik ameliyat sonrası hastanın immun durumunun daha az bozulması, hastaların çok daha çabuk toparlanması, yara yerlerinin açık ameliyata kıyasla çok daha küçük olması nedeni ile, şua veya kemoterapi gibi ek tedavi gerekiyor ise bunlara hastaneden çıktıktan kısa bir süre sonra başlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp