Ayakta Uygulanan Stres Boşaltma Çalışması nasıldır

Ayakta Uygulanan Stres Boşaltma Çalışması

Başlangıç duruşu: Ayaklar bir arada ayakta, ağırlık dengeli olarak iki ayak üzerinde, beden dik, eller bedenin iki yanında serbest sallandırılarak rahat bir duruş araştırın. İleriye doğru bakın.Sessizce ezberden okuyun:Geç vaktin dinginliğinde tüm sorunları geride bırak,Zihnini Dantian’a aç ve yedi ağzı mühürle,Nazikçe nefes al, sakin ol ve alacakarga köprüsünü yükselt,Göklerde süzülen bir kırlangıç gibi bedeninle aydınlat her tarafı,
 
1- NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin ve alt karnı içe çekin. Ağırlık merkezi sağ ayakta, sağ bacağı bükün; her iki avuç yan tarafa bakana kadar kolları dışa doğru döndürün ve sol topuğu havaya kaldırın. Ara vermeden sol tarafa sol ayak ile Daoyin yan adımı atın. Böylece ayaklar omuz genişliğinden biraz daha açık hale gelecek. Ağırlık merkezini iki ayağın arasına taşıyın  ve sonra yavaşça bacakları düzleştirin. Eş zamanlı olarak avuçlar başın tepesinde bulunan aku-noktası Baihui DU-20'ye bakana kadar kollarınızı yukarıya kaldırın. Parmak uçları birbirini işaret edecek. İleriye doğru bakın.
 
2- NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin; Her iki bacak bükülü, yavaşça yüksek at duruşuna doğru kalkın. Aynı zamanda, avuçlar ve eller aşağıya bakacak şekilde Dantian'a ulaşana kadar kolları vücudun önüne doğru düşürün. İleriye doğru bakın.
 
3- NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin ve alt karnı içe çekin, her iki avuç yan tarafa bakana kadar kolları dışa doğru döndürürken sol topuğu havaya kaldırın. Sonra yavaşça bacakları düzleştirin. Aynı anda avuçlar başın tepesinde bulunan aku-noktası Baihui DU- 20'ye bakana kadar kollar yukarıya kalkacak. Parmak uçları birbirini işaret etsin. İleriye doğru bakın.
 
4- NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin; Her iki bacağı da bükün ve yavaşça yüksek at duruşuna doğru kalkın. Aynı zamanda, avuçlar ve eller aşağıya bakacak şekilde Dantian'a ulaşana kadar kolları vücudun önüne doğru düşürün. İleriye doğru bakın. 2. basamağın tekrarıdır.
 
5- NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin ve alt karnı içe çekin, her iki avuç yan tarafa bakana kadar kolları dışa doğru döndürürken sol topuğu havaya kaldırın. Sonra yavaşça bacakları düzleştirin. Aynı anda avuçlar başın tepesinde bulunan aku-noktası Baihui DU- 20'ye bakana kadar kollar yukarıya kalkacak. Parmak uçları birbirini işaret etsin. İleriye doğru bakın. 3. basamağın tekrarıdır.
 
6- NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin; her iki bacak bükülü, yavaşça yüksek at duruşuna doğru kalkın. Aynı zamanda, avuçlar ve eller aşağıya bakacak şekilde Dantian'a ulaşana kadar kolları vücudun önüne doğru düşürün. İleriye doğru bakın. 2. basamağın tekrarıdır.
 
7. NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin ve alt karnı içe çekin, her iki avuç yan tarafa bakana kadar kolları dışa doğru döndürürken sol topuğu havaya kaldırın. Sonra yavaşça bacakları düzleştirin. Aynı anda avuçİar başın tepesinde bulunan aku-noktası Baihui DU- 20'ye bakana kadar kollar yukarıya kalkacak. Parmak uçları birbirini işaret etsin. İleriye doğru bakın. 3. basamağın tekrarıdır.
 
8. NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Ağırlık merkezini sağ ayağa transfer ederek sağ bacağı bükün ve sol ayağı sağ bacağın arkasına taşıymmadan önce sağ bacağı düzleştirin. Her iki bacak düzleştirildiğinde ağırlık merkezini ortaya getirin. Aynı zamanda, avuçlar ve eller aşağıya bakacak şekilde Dantian'a ulaşana kadar kolları vücudun önüne getirin. Ardından elleri başlangıç pozisyonunda olduğu gibi bedenin yan taraflarına getirin ve ileriye bakın.

STRESİN ETKİLERİ

  • Verimliliği düşürür.
  • Kararsızlık yaşanabilir.
  • Hayattan zevk almayı engelleyebilir.
  • Duygusal ilişkilerinizden uzaklaştırabilir.
  • Öfke, düşmanlık ve kızgınlığa neden olabilir
  • Değersizlik, güvensizlik gibi duyguları yaşatabilir

STRESTE YANLIŞ ÇÖZÜMLER

  • Görmezlikten gelme,
  • Başkalarını suçlama,
  • Duygularını bastırma,
  • İnkar etme gibi davranışlara başvurabiliriz.
  • Bu davranışlar strese çözüm değildir sadece kendini
  • aldatarak anlık durumdan kurtulmak için sık başvurulan
  • yollardandır.
Stres Nedir

Stres kişinin baş edebilme gücünü aşan ya da zorlayan durumlarla karşılaştığında kendini koruyabilmek ve hayata devam edebilmek adına verdiği otomatik tepkilerdir. Çoğu zaman kişi stres altındayken üç farklı tepkiden birini verir. Eğer var olan durumla mücadele edecek kadar gücünün olduğuna inanıyorsa “savaşma”, baş edemeyeceğine inanıyorsa “ kaçma “ , eğer kaçacak kadar dahi gücünün olmadığına inanıyorsa “donup kalma “ tepkisini verir.

Genelde bu tepkiler kişinin kendine karşı olan temel inançlarından beslenir . Savaşma tepkisini otomatik olarak veren ve içinde bulunduğu sorunlarla mücadele etmeye çalışan kişinin kendine ilişkin temel inançları ( güçlüyüm, yapabilirim, çözüm üretebilirim, başarabilirim ) şeklinde iken, kaçma tepkisini otomatik olarak veren kişinin temel inançları ( zayıfım, beceremem, yetersizim, daha fazla zarar görmemek için buradan uzaklaşmalıyım) şeklinde olur. Donup kalan kişinin temel inançları ise ( kaçarak kendimi fark ettirirsem zarar görürüm, zayıfım, acizim, çaresizim, yetersizim) şeklinde olduğunu görürüz. Kişinin bu tepkilerden hangisine daha yatkın olduğu içinde bulunduğu anda değil, geçmiş yaşantıların duygusal izlerinden oluşan kendilik yapısı tarafından belirlenir.

Stres birçok rahatsızlığa sebep olduğu gibi, bir çok rahatsızlık sonrasında da ortaya çıkabilir. Ya sorunun ortaya çıkmasını engelleyemediğimiz için ya da çıkan soruna çözüm üretemediğim için stres yaparız. Bizi aşan, sınırlarımızı zorlayan ve yetişemeyeceğimiz düşüncesini aklımıza getiren her şey stres kaynağıdır. Bir işe, toplantıya, programa trafikten dolayı yetişemeyeceğimizi anlarsak ve trafik sorununu da çözemeyeceğimizi bildiğimizden dolayı içinde bulunduğumuz anda derin çaresizlik duygusu yaşarsak, muhtemelen ikincil bir duygu olan öfke ortaya çıkmaya başlayacaktır. Ortaya çıkan öfke, ya trafikteki diğer sürücülerin küçük hatalarını bulup onlarla kavga etmesine, ya telefon açan eşiyle tartışmasına ya da arabanın direksiyonunu yumruklaması gibi anlık tepkilere sebep olacaktır. Kazancından fazla ödemesi olan birinin benzer duygu ve düşüncelere sahip olup benzer tepkiler vermesi sık karşılaşılan bir durumdur. Nasılsın diye sorduğunuzda “koşturuyoruz, yetiştirmeye çalışıyoruz” derler tükenmişlik, yorgunluk ve bıkkınlık içerisinde.

İnsanın epigenetik yapısında varolan ruhsal ve fiziksel patolojilerin zaman içerisinde ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu potansiyeli ortaya çıkaran, tetikleyen en önemli unsurun stres faktörleri olduğu görülmektedir. Ruhsal yapının fiziksel durumu, fiziksel durumların da ruhsal yapıları etkiliyor olduğu yapılan bir çok araştırmada ortaya konulan bir bilgidir. Hasta olan bir adamın moralinin yüksel olmasının iyileşme sürecini hızlandırdığını bildiğimiz gibi, sağlıklı olan bir adamın uzun süre stres altında kaldığında çeşitli rahatsızlıklarla karşı karşıya kaldığını görmekteyiz.

Peki ne yapmalıyız ? Öncelikle stresin ne olduğunu ve hayatımızı nasıl etkilediğinin farkında olmalıyız. Stresi tam olarak ortadan kaldırmak mümkün mü ? Değişen ve karmaşıklaşan dünyada, bir çok işi aynı anda yolunda götürmeye çalıştığımız bu zamanda stresi ortadan kaldırmak değil stresle yaşamayı öğrenmek mümkündür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp