Ateşli Havaleler

Ateşli Havaleler : Çocukluk döneminde havaleler önemli bir sorun oluşturur. Beş yaşından küçük çocukların yüzde 7'sinin en az bir kez havale geçirdiği saptanmıştır. Havale çeşitli nedenlere bağlı olarak değişik yaşlarda ortaya çıkabilir. Bazen bir kez görülür, bazen de yineleyen nöbetler biçimindedir. Anne baba için önemli bir endişe kaynağıdır; özellikle bütün kasları etkileyen, bilinç kaybına, ağızdan köpük gelmesine, idrar ve dışkı kaçırmaya yol açan nöbetlerde bu endişe daha da artar. Bunun nedenleri klinik tablonun ürkütücü olması, çoğu zaman havalenin nedeninin bilinmemesi (bilinmeyen her şey gibi bu durum da kaygı verir) ve nöbetin yineleyip yinelemeyeceğinden emin olunamamasıdır. Ama çocuklardaki ateşli havalelerin genellikle iyi gidişli olduğu söylenebilir. Çocuklukta, özellikle 6 ay ile 3 yaş arasında ortaya çıkan havaleler genellikle yüksek ateşe bağlıdır ve bu nedenle "ateşli havale" adıyla anılır.

Erkeklerde daha çok olmak üzere çocukların yaklaşık yüzde 2-5'inde bu tür havale görülür. Havale genellikle ateş yükselmeye başlarken ortaya çıkar; hatta bazen ateş, havalenin görülmesinden sonra fark edilir. Ateşli havalelerin nedeni tam olarak aydınlatılamamıştır, ama belli bir tip hastalıkla birlikte ortaya çıkmadıkları kesindir. Tipik özellikleri ateş eşliğinde görülmeleridir ve klinik muayene sırasında ateş olmadığında tanı koyulması çok güçtür. Bu durumda ateşin, başlı başına havale nedeni olabileceği düşünülmektedir; çünkü merkez sinir sisteminin ateşliyken daha fazla uyanlabilmesi olasıdır. Ateşli havale her çocukta görülmediğinden, bu mekanizmanın yapısal bir yatkınlığa bağlı olduğu da varsayılabilir.

Bir ateşli havale nöbetinin süresi birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar değişir. Dolayısıyla ateş eşliğindeki, uzun süreli nöbetler büyük olasılıkla sıladan bir "ateşli havale" değildir. Bu durum, kasılma nöbetlerine yol açan sara gibi bir hastalığa bağlı olabilir; burada ateş, nöbetin ortaya çıkışını kolaylaştıran etken olmuştur. Ateşli havaleler olguların yüzde 65'inde tek nöbetle kalır, yüzde 35'inde ise yinelenir. İlk nöbetten sonra geçen süre uzadıkça yineleme olasılığı azalır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp