Ateşli Havale Sonrası

Ateşli Havale Sonrası

Anne baba için ateşli havaleye tanık olmak korkutucu bir deneyimdir ancak bu nöbetler aslında sağlık açısından ciddi bir tehlike oluşturmaz, beyin ve vücutta hasar bırakmaz.

Ateşli havalede ateşin yüksekliği tek başına bir tehlike sayılmamalıdır. Basit enfeksiyonlar çok ciddi hastalıklardan daha yüksek ateşe neden olabilir.

Ateş 3 aylık ve daha küçük bebeklerde hemen uzmana gösterilmeyi gerektiren bir durumdur. Daha büyük çocuklarda ise eğer uyku ve solunum normalse, yemek yiyebiliyor, hareket edip oynayabiliyorsa ateşli havale tehlikeli sayılmaz.

Ateş 24 ile 48 saatten daha uzun sürdüyse, çocukta şiddetli baş ağrısı, huzursuzluk, nefes alma zorluğu gibi belirtiler görüldüyse acilen doktora göstermek gerekir.

Havale geçiren çocuk öncelikle yere yatırılmalı ve yanından ayrılınmamalıdır. Çocuğun ağzını açmaya, dişlerinin arasına bir madde sokmaya çalışmak doğru değildir. Başı yana çevrilir böylece boğulma ihtimali ortadan kaldırılmış olur. Vücudunu sıkabilecek giysiler çıkartılır veya gevşetilir.

Nöbet birkaç dakika içinde son bulacaktır, bu süreci sabırla beklemek gerekir. Nöbet sonrası ateşi düşürmek için çocuğa ateş düşürücü bir ilaç verilebilir. İlk ateşli havale nöbeti sonrası bebeğin doktora gösterilmesi, sağlık takibi için önemlidir. Doktor ilk nöbetin nedenini belirler ve tedaviye başlanır.

Havalenin birkaç dakika içinde durmaması halinde ise çocuğu hemen hastaneye götürmek gerekir. Hastanede çocuğun solunum yolları temizlenir, oksijen, makattan ilaç verilir, serum takılarak rahatlatılır. Ateşin neden kaynaklandığının belirlenmesi için tetkikler yapılır ve tedaviye başlanır.

Ateşin Nedenleri Nelerdir?

Virüs veya bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlar ateşin sık görülen nedenleridir. Soğuk algınlığında ilk 24 saat tek bulgu ateş olabilir, diğer belirtiler arkadan gelir. Anjin, orta kulak iltihabı, ishal, idrar yolu enfeksiyonu da ateşe yol açar. Nadiren zatürre, menenjit, tüberküloz gibi ciddi enfeksiyonlar da ateşin nedeni olarak saptanabilir.

Aşılar: Bazı aşılardan sonra ateş görülebilir, aşıyı yaparken doktorunuz sizi uyaracaktır.

Fazla kalın giydirme: Küçük bebekler, özellikle yenidoğanlar sıcak ortamlarda fazla giyimli olurlarsa, vücut ısılarını dengeleyemediklerinden ateşleri çıkacaktır.

Romatizmal hastalıklar, bağışıklık sistemi hastalıkları,lösemi, lenfoma gibi hastalıklar ise uzun süren ateşlerde araştırılması gereken nedenlerdir.

Ateşli havale nedir?

Ateşli havale, 6 ay- 5 yaş arası ateşe hassas çocuklarda, ateşin ani yükselmesiyle görülen bir havale ( nöbet ) türüdür. Görülme sıklığı yaklaşık yüzde 3 ‘tür. Ateşli havaleye ailesel bir yatkınlık söz konusudur. Ateşli havale geçiren çocukların anne, baba veya yakınlarında çocuklukta ateşli havale geçirme öyküsü saptanabilir.

Ateşli havalede ne görülür?
Çocuk aniden bilincini kaybeder, vücudu, kol ve bacakları kilitlenir. Ardından kasılmalar başlar, gözleri kayabilir. Altını ıslatabilir. Rengi solar. Genelde birkaç saniyeden 1-2 dakikaya dek sürer ve kendiliğinden geçer. Kasılmaların ardından çocuk derin bir uykuya dalmış gibi görünür.

Ateşli havale sırasında ne yapmak gerekir?
Çocuğunun havale geçirdiğine tanık olmak, anne babalar için korkunç bir deneyimdir. Özellikle ilk defa böyle bir olay yaşanıyorsa, soğukkanlılığını korumak, paniğe kapılmamak pek kolay değildir. Ancak elden geldiğince sakin olmak, çocuğun da yararına olacaktır. Nöbet sırasında boğulma, tıkanmayı önlemek için çocuğun başı yana çevrilir.

Ağzını açmaya çalışmak doğru değildir. Üzerinde sıkı giysiler varsa, açılıp gevşetilmesi uygun olur. Nöbet sonrası, ateşi düşürmek için ilaç verilebilir. İlk ateşli havale mutlaka doktor tarafından değerlendirilmeli, ateşe neden olan etken saptanıp buna uygun tedavi başlanmalıdır. Tekrarlayan ateşli havaleler geçiren çocuklarda, aileye nöbet sırasında makattan verilecek, nöbeti durduracak bir ilaç önerilebilir.

Ateşli havalenin tehlikesi nedir?
Korkutucu görünümüne rağmen, ateşli havale geçirmek çocuklarda kalıcı bir hasara, nörolojik bir bozukluğa neden olmaz. Bir kez ateşli havale geçiren çocuk, ateşli olduğu dönemlerde tekrar havale geçirebilir. Yaşı büyüdükçe bu risk azalacak, 5-6 yaştan sonra ateşli havale görülmeyecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp