Ateşli Havale Nasıl Anlaşılır

Ateşli Havale Nasıl Anlaşılır : Ateşin ani olarak yükselmesi bazı çocuklarda ateşli havale denilen bilinç kaybı katılaşma ve istem dışı kasılmalara yol açabilir. 6 ay - 7 yaş arasındaki çocukların % 2 ile 4 'ünde görülür. Olguların hemen hemen yarısı 1-2 yaşlarındadır. Ateşli havaleye ailevi yatkınlık söz konusu olabilir.Bir kez ateşli havale geçirmiş olan çocukta tekrar havale görülme olasılığı % 30 kadardır.

Üç yıl hiç havale geçirmezse bu sıklık % 10 'a iner. 15 dakikadan kısa süren gün içinde yinelemeyen havale için "basit ateşli havale" deyimi kullanılır. Çok sayıda ve uzun süren havale nöbetleri "kompleks ateşli havale" olarak adlandırılır. Basit ateşli havale hiçbir araz bırakmazken kompleks olgularda ileride sara hastalığı görülme sıklığı artarak % 9 'u bulur.Ateş çeşitli enfeksiyon hastalıkları ile ilişkili olarak meydana gelebilir. Ateşin yüksek ya da hafif oluşu her zaman hastalığın ciddiyetiyle bağlantılı değildir. Basit bir viral enfeksiyonda yüksek ateş belirgin boğaz ya da idrar yolu iltihabında hafif ateş görülebilir.

Başlatan faktör her ne olursa olsun ateş vücudun savunma araçlarından birisidir. Mikroplar en iyi doğal vücut sıcaklığı olan 36.5 - 37.5 santigrat derecede ürerler. Bağışıklık sitemimiz bir enfeksiyon söz konusu olduğunda beyindeki vücut sıcaklığını düzenleyen merkezin termostat ayarını değiştirerek ısıyı yükseltir. Böylece ideal üreme ortam sıcaklığından yoksun kalan mikro organizmalar istedikleri gibi çoğalamazlar. Görüldüğü gibi hafif ateş aslında enfeksiyonla mücadelede başarıyı arttırmaktadır. Yüksek ateş ise istenmeyen bir durumdur. Vücut sıcaklığı gerekli müdahalelerle 39.5 C derecenin altında tutulmalıdır.

Havalenin Belirtileri:

Yüksek ateşle birlikte çocuklarda sıklıkla görülebilir. Erkek çocuklarda kızlardan daha fazla görülmektedir. Ateşli havale genelde her iki kol ve bacağın aynı anda 1 dakika süren kasılması, sonrada çırpınma denilen 10 - 15 dakika süren ritmik kasılmasıdır. Daha sonra kendiliğinden durur.Çocuk aniden sararır. Bilincini kaybeder ve vücudu katılaşır. Gözleri döner, kol ve bacaklarda sarsıntılar olur. Birkaç dakika sonra kriz biter, çocuk sesli olarak nefes alır, gevşer ve uyur. Bu hafif krizlerde, gözlerin devrilmesi çocuğun bilincini kaybettiğinin kanıtıdır.

Havale Durumunda ne Yapılmalı?

Çocuğun ateşi hızlı bir şekilde 39 dereceye çıkabilir. Bu yüzden çocuğu yakından gözlemeli ve ateşi hemen düşürmeye çalışılmalıdır. Eğer ateş çok yükselmişse telaşa kapılmadan çocuğu soyup soğuğa yakın suya sokmak veya ıslak bir çarşafa sarmak ve doktora götürmek gerekir.Havale geçirmiş bir çocuğu mutlaka bir uzmana götürmeli. Çocuğun ailesinde havale geçirmiş olanlar varsa,o oçocuğun havale geçirmesi daha büyük ihtimaldir.Çocuk havale geçirirken eğer ağzı açıksa bir kumaş parçası sıkıştırın; eğer değilse ağzını açmaya zorlamayın. Bu uygulamada amaç dilin ısırılmasını önlemektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp