Astım Hastalığı Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Astım Hastalığı Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Solunum yollarının mikrobik olmayan iltihaplanma nedeniyle daralmasına “astım” denir. Bu daralma, solunum yolları daralmasındaki kasların kasılmasına, mukozanın şişmesine ve buradaki salgının artmasına bağlıdır.

Astım Nasıl Tedavi Edilir

Astımı tedavi etmekte kullanılan ilaçlar üç ayrı grupta toplanabilir.
1.Rahatlatıcılar : Astım belirtilerinin hemen giderilmesi sağlanır
2.Önleyiciler : Solunum yollarındaki duyarlılığı ortadan kaldıran, uzun süreli kullanımda hastalığı tedavi eden ilaçlar
3.Kurtarıcı ya da Acil ilaçlar: Kötüye giden astım tedavisinde ya da bir nöbet sırasında belirtileri acilen kontrol altına almak için kullanılan ilaçlar

Hasta ya da ebeveyn olarak sizin sorumluluklarınız ;
-İlaçları reçetede yazıldığı gibi düzenli alınız. Astımlı çocukların aileleri için bu, ilacın alınmasını denetleme ve doğru alınmasını sağlama anlamına gelir,
-Sigara dumanı dahil başlatıcı etkenlerden korunma,
-Astım kronik bir hastalık olduğundan, düzenli aralıklarla doktorunuza görünün, sizinle düzenli ilgilenen ve durumunuzu bilen aynı doktora görünmenizde önemlidir.
-Tedavi esnasında şikayetlerinizde astım olursa, doktorunuza planlanandan önce başvurunuz,
-Astım konusunda öğütleri, iyi niyetli arkadaşlarınız, yakınlarınız ya da komşularınızdan değil , doktorunuzdan alınız. Herkesin astımı farklıdır. Bir kişiye uygun olan öğüt diğerine uymayabilir.

Astım ilaçları güvenli midir?
Astım ilaçları genellikle tedavi edilmemiş ya da yetersiz tedavi edilmiş astımdan daha güvenlidir.

Astıma Faydalı Bitkiler

Akciğer ile bağlantılı ve kronik bir hastalık olan astımın tedavisi ömür boyu sürmektedir. Kesin tedavisi bulunmayan astım hastalığı, düzenli beslenme ve çevre koşullarını düzenleme gibi önlemler ile kontrolde tutulabildiği gibi; sigara ve egzoz dumanı, aşırı soğuk hava ve yüksek efor gerektiren ağır egzersizler astımı tetikleyebilmektedir. Sürekli olarak astım ilacı kullanılarak kontrol altında tutulabilen hastalık, zaman zaman yatışsa da; stres gibi psikolojik etkenler paralelinde tetiklenebilir. Bu nedenle astım hastaları düzenli olarak ilaç kullanmak zorunda olduğu gibi, astıma iyi gelen bitkiler ile de beslenerek, bu hastalığın nöbetlerinden kurtulabilmektedir.

Astım hastalarının tüketmemesi gereken yiyecekler arasında; cips ve kuruyemiş gibi tuzlu besinler, trans yağ içeriğine sahip olan kek, çikolata gibi gıda maddeleri ve kuru fasulye, karnabahar gibi gaza neden olan besinle gelir. Bununla birlikte astıma iyi gelen bitkiler; sarımsak ve keten yağı başta olmak üzere, selenyum ve kolin bakımından zengin olan gıda maddeleridir. Astım hastalarının sigara kullanmaması çok önemli bir kıstas olduğu gibi kronik bronşit hastalığı bulunan bireylerin de tüm tütün maddelerinden ve bunları solumaktan uzak durmaları gerekmektedir. Stresin astım üzerindeki etkisi de belirgin düzeyde olduğu gibi, hastaların havadar alanlarda bulunması ve yorucu olmayan egzersizler yapması son derece önemlidir.

Astıma İyi Gelen Bitkiler:

Maydonoz suyu: Maydonozun tohum ya da yapraklarının kaynatılması ve bir süre dinlendirildikten sonra tüketilmesi astım hastaları için şifa niteliğindedir.

Andız otu kökü: Balgamı gideren ve nefes darlığına iyi gelen andız otu, balla karıştırılarak tüketilebildiği gibi, kaynatılarak çay şeklinde de içilebilir. Astıma en iyi gelen bitkiler arasında bulunan andız otu, sindirim yollarına da iyi gelen bir bitkidir.

Nane Suyu: Nefes açıcı olarak birçok farklı üründe kullanılan nane, kaynatılarak içilmesi durumunda astım hastalarına iyi gelir. Özellikle sabahları nane suyu içmek astım hastaları için şifa niteliğindedir.

Ispanak, avokado, ay çekirdeği gibi sebze ve meyveler de astıma yararlı bitkiler arasında yer aldığı gibi; astım hastalarının nöbet geçirmemesi için düzenli bir hayat yaşamaları şarttır. Temiz hava bakımından zengin alanlarda yaşayan astım hastaları daha az nöbet geçirdiği gibi; beslenme alışkanlıklarını kontrol altında tutan, astım ve bronşit hastaları da uzun ve sağlıklı bir hayat sürebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp