Arı Sokmasına Ne Yapılır

Arı Sokmasına Ne Yapılır : Yaz aylarında insanın başına gelebilecek tatsız sürprizlerden biri de arı sokmalarıdır. Arı sokmasının verdiği rahatsızlık kişiden kişiye değişir. Hayati tehlike oluşturabilen ciddi reaksiyonlar nadiren görülür.

Arılar, kuyruk uçlarındaki iğneleri ile sokarlar. Bazı arıların iğneleri soktukları yerde kalır. Bu iğneler eğik olduklarından deriden çıkmazlar. Bir defa sokan arı ölür. İğnesini deriden çıkarabilen arı türleri de vardır. Bunlar defalarca iğnelerini kullanırlar. Özellikle yaban arıları böyledir.

Zehirleri formik asit içerir. (Formik asit organik asittir. Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa ile en etkili şekilde mücadele etme yöntemlerinden birisidir. Özellikle arıcılığı gelişmiş ülkelerde Organik bal üreticileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. İlkbaharda nektar akımı döneminden en az 15 gün önce ve sonbaharda bal hasatından sonra belirtilen şekilde kullanıldığında bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Formik asit, sadece zehir iğnesi olmayanlarda üretilir. Zehir iğnesi taşıyanlar, formik asid salgılamaz.)

Yaban arıları, bal arılarından daha tehlikelidir.Arının soktuğu yerde, herkes önce sokulma yerinde ani ve keskin bir ağrı duyar, daha sonra burası kızarır ve şişer, ödemli deri kızarır ve üç gün süren kaşınma olur. Şişlik genellikle her hangi bir müdahaleye gerek kalmaksızın bir gün içinde kendiliğinden iyileşir. Daha ender olarak sokulan bölgede oluşan şişlik ve ağrı bir haftaya kadar devam edebilir ve tedavi gerektirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp