Araç Travması ( Trafik Kazası)

Araç Travması ( Trafik Kazası) : Otomobil kazasında yaralanma aracın ön, arka veya yandan bir araca veya hareketsiz bir cisme çarpması ile veya aracın devrilmesi (takla) sonucu oluşabilir.Bir araçla seyahat esnasında araç önden bir başka araca veya nesiz bir cisme çarparsa araç içindeki şahıs bir başka cisme çarpıncava kadar bir ivme kazanır . Önünde bulunan direksiyon, aracın göğüs kısmı veya ön cama çarpıncaya kadar hareket eder ve daha sonra durur.

Böyle bir durumda alt ekstremite veya baş çarpma noktası olur. Baş çarparsa boyun hiperekstansiyona, hiperfleksiyona ve kompresyona uğrar. Alt ekstremite çarparsa diz eklemi veya asetabular eklemler zarar görür. Bunların toraks injürili hastada düşünülmesi gerekir.

Direksiyon simidinin bükük , ön camın kırık olması toraks travmasına eşlik eden diğer injürileri değerlendirmede hekime yardımcı olur. Her iki durumda da göğüs ve karın son derece hassastır. Vücut öne ilerlerken göğüs ve stemum kendini durduıan sert bir obje ile temasa geçer.

Vertebral kolon ileri hareketini durduramaz ve stemumla arasındaki kalbi sıkıştırır.Kaburgalar üzerine baskı yapar ve gerilme kuvvetini geçerse kırar ve flailchest meydana gelebilir. Akciğerlerön ve arka göğüs duvarlan arasında sıkışırsa kompresyon injürisi söz konusu olur ve pulmoner kontüzyon görülebilir.Toraks kafesinde total kollapsı önleyecek yeterli direnç varsa aortaya aitkomplikasyonlar gözlenir.

Dessendan aorta vertebral kolona sıkıca bağlıdır. Arkus aorta ve kalp ise serbesttir. Eğer göğüs arka duvarı ve vertebral kolon durursa bu strüktürlere bağlı olan dessendan aortada durur. Ancak visseral mediastinumda bulunan arkus aorta ve kalp ileri gitmeye devam eder.

Serbestçe hareket eden arkus ve inen aortamn birleşiminde iki ayrı güç etkilenimi oluşur . Bu alan ( sol subclavian arter bölgesi) da kısmi veya tam laserasyon meydana gelir. Sadece ortamın intima ve media tabakası yırtılabilir.

Bu takdirde adventisya ve plevra kanamayı önler. Ancak ilerleyen günlerde tam yırtılma oluşabilir. Bir psödoanevrizma gözlenebilir veya yaralı massif kanama ile kaybedilebilir.

Kalp önde hareket etmeyen stemum ile arkada hareketine devam eden vertebral kolon arasında sıkışabilir. Bunun oluşturduğu büyük basınç artışı miyokard duvarı kontüzyonuna ve miyokard rüptü- rüne neden olabilir. Kalp kası injürisi , rüptür ve perikarial tamponad sonucunda disritmi görülebilir.Toraks kafesi aniden kompresyona uğrarsa akciğerlerde laserasyon gözlenebilir.

Kaza esnasında olayın şoku ile derin inspiryum durumunda kalınması yaşama iç güdüsünden ileri gelir. Genellikle bu durumda glot- tis kapalıdır. Hava yolu basıncının aniden artması Intrabronşiyal sistemde rüptüre sebebiyet verebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp