Apse Kaç Günde Geçer Neden Çıkar

Apse Kaç Günde Geçer Neden Çıkar

Diş kökünde meydana gelen apselerde genel de kanal tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Her diş hekimi kanal tedavisi işlemini yapabilmektedir. Fakat bu işin uzmanı olan endodontistler diş kanal tedavilerini daha iyi yapabilmektedirler. Bazı durumlarsa kanal tedavileri tek başına yeterli diş apsesi 3olamamaktadır. Çok ilerleyen vakalarda cerrahi bir işlem gerekmektedir. Son çare olarak kanal tedavisi ve cerrahi durum mümkün değilse diş çekilerek yerine implant tedavisi yapılmaktadır. Diş etleri ve diş arasında oluşan apselerde hasarlı bölgeler güzelce temizlenerek içerisi boşaltılmaktadır. Yapılan bu işlemler diş ve diş etleri uyuşturularak gerçekleştirilmektedir.

Diş apsesi belirtileri nelerdir?

  • Dişlerde süre gelen katlanılmaz ağrılar,
  • Yemek sonrasında kanamalar,
  • Diş ve diş etinde yanma,
  • Diş eti bölgesinde belirgin şişlik,
  • Ateşlenme ve yorgunluk,

Diş apsesi olan kişi için öneriler?

  • Dişlerinizin günlük bakımını ihmal etmeyin,
  • Ağzınızı günce 4-5 defa ılık suyla çalkalayın,
  • Diş ipi ile diş etlerinizi temizleyiniz,
  • Bol bol sıvı tüketiniz,
  • Doktor tavsiyesi ilaçlarınızı kullanın,
  • Doktor kontrollerini ihmal etmeyin,
Diş Apsesinin Nedenleri

Çoğu zaman diş apsesi bir diş enfeksiyonu sonucu gelişir. Diş plaklarında bulunan bakteriler enfekte olur ve dişte veya diş etinde ilerler. Diş apsesinin genel nedenlerini sıralayacak olursak:

Diş temizliğine özen göstermemek: diş ve diş etlerini gerektiği şekilde ve düzenli olarak fırçalamamak diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve apse gibi pek çok diş sorunu için zemin hazırlar.

Şekerli ve karbonhidratlı yiyecekleri, içecekleri sık tüketmek: bu tür yiyecek ve içecekler bakterilerin büyümesini hızlandırır ve diş çürüklerine yol açar. Bakteriler dişlerdeki çürük, çatlak veya kırıklar arasından ilerleyerek apse oluşumuna neden olur.

Çürük dişler: dişinizdeki çürükleri ihmal etmeniz bakterilerin bu bölgede ilerlemesini ve enfeksiyon oluşması riskini arttırır.

Diş minesinde kırık ve çatlaklar: tıpkı diş çürüklerinde olduğu gibi diş minesindeki kırık ve çatlak benzeri sorunlar bakteriler için dişin içerisindeki yumuşak tabakaya doğru bir yol oluşturur. Bu tabakanın bakterilerden etkilenmesiyle enfeksiyon oluşur ve apse meydana gelir.

Dişlerde biriken yiyecek artıkları: dişler iyi temizlenmediği takdirde, diş ve diş aralarında kalan yiyecek artıkları bakteri oluşumuna zemin hazırlar. Bazı diş eti rahatsızlıkları bu süreci hızlandırabilir.

Diş gıcırdatma ya da dişleri sıkma yüzünden dişin hasar görmesi: bu yavaş bir süreçtir ancak dişin iç dokusunun hasar görmesine ve apselere neden olabilir.

Zayıf bağışıklık sistemi: diyabet benzeri altta yatan bir sağlık sorununa bağlı olarak bağışıklık sisteminin güçsüz düşmüş olması apse oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Diş tedavisindeki aksaklıklar: daha önceki bir diş tedavisi yüzünden diş etinde ya da dişin kendisinde meydana gelen hasar veya problemler, diş apsesine zemin hazırlayabilir.

Zayıflayan dolgular: eskimiş bir dolgu bakterilerin kolay geçişine izin verir ve enfeksiyon için risk oluşturur.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp