alkalen reflü gastrit tedavi

Alkalen Reflü Gastrit :

Özellikle akşam yemeğinden sonra yada yatarken midenizde aralıksız orta şiddette bir ağrı hissetiniz ve bu hal gün içerisinde de devam etti.Doktora gittiğinizde Endoskopi oldunuz midenizde tahriş olmuş bir yüzey ve sarımsı bir sıvı görünür.Alkalen reflü Gastrit tanısı konur böylelikle.

Bu sıvıya safra sıvısı denir.Karaciğerden safra kesesine oradanda İnce bağırsağa gitmesi gerekirken mide kapağının sağlam olmamasından dolayı bir kısmı mideye doğru yukarı çıkmıştır.İçindeki maddelerden dolayı deterjan etkisi gibidir etkisi.Midenizin üstündeki mukoza tabakasını aşındırır,özellikle mide boşsa iyice tahriş eder.

Başta beslenme alışkanlıklarımız olmak üzere,stres,hiç spor yapmayan hareketsiz insanlar,mide ameliyatları ve safra ameliyatlarıda bu hastalığın nedenlerindendir.

Bu hastalık direk Gastrit yada Reflü ile karıştırılmaması gerekir.gastrit ve Reflüde temel etken mide asididir.Reflüde mide asidi yemek borusuna doğru yukarı çıkar bunda da safra sıvısı mideye doğru yukarı çıkar benzerlikten dolayı Reflü ve Gastritde mide asiti yüzeyi aşındırıp zarar verir bundada safra sıvısı mideye zarar verir.Bun yönlerde ki benzerlikten dolayı Alkalen gastrit reflü denmiştir.

Safra sıvısı mide asidinden daha tehlikelidir.Eğer Reflüde ki gibi yemek borusuna kadar yukarı çıksaydı daha yıkıcı ve kansere dahi sebep olabilirdi.

Tedavi Aşaması :

Bunu 3 aşamada ele alabiliriz.

1.ci aşamada harap olmuş mide yüzeyinin onarılması ve safra sıvısının kontrol altına alınması vardır.Midede ki mukozaya temasta duvar görevi görmesi için Antepsin ilacı(şurup),savra sıvısını mideden itmek için motilium, ve safra sıvısı üzerinde ve safra üzerinde çok etkili olan Ursofalk ilaclarının verilmesi muhtemeldir.

2.aşama beslenme ile ilgilidir,özellikle safra sıvısının salgı düzeyinde yüksek kilo önemlidir.Midede ki hasar düzelene kadar Gastrit için ne yasaksa yada serbestse onu yiyip içebiliriz.

Ancak şunu unutmamamız gerekir mide asidi ile direk bir sorunumuz olmadığı için,midemiz iyileştikten sonra yüksek asitli Salça,Ketçap,Domates suyu,Portakal v.s. şeyler ile Çikolata,kahve,demli çay gibi şeyleri çok fazla olmamak üzere tüketebiliriz.

3.Aşamada safra sıvısının mideye akmasını önlememiz gerekir,ilaçların yanında.Özellikle ayakta ike ağrılar hafifler yada olmaz.safra sıvısının döküldüğü yer midenin 10 cm aşağısındadır.dik durduğumuzda yukarı çıkamaz.Yatarken düz durduğumuz için o sıvı rahatlıkla yukarı çıkabileceğinden uykumuzu kaçırabilir,ağrı yapabilir.

Bu yüzden yatarken midenin düz olmamasına gayret göstermeliyiz,sadece yastığı biraz yukarı kaldırmakta midenin pozisyonunu tam değiştirmez ve boyun ağrılarına neden olabilir.O yüzden baza türü yaralarda vücudun tamanını orantılı ayarlamamız lazım ve ilaç takviyelerimizi de eksiltmeden yaparsak bu hastalığın etkilerinden kurtulabiliriz.

İleri bir zaman sonra hastalıktan tamamen kurtulma oranı %80 dir.Ancak beslenme alışkanlıkları kısa sürede bu hastalığı geri getirebilir.Düzenli beslenmeyi ömür boyu bir alışkanlık haline getirmemiz ve kilodan uzak durmamız gerekir.

Bazı kişilerde hastalık kontrol altına geçsede,ilaçlar bırakıldığı gibi safra sıvısı yine mideye zarar vermeye başlar.Bu tür durumlarda hasta ya ilaç tedavisine sürekli devam etmeli, yada ameliyatla safra kesesinin pozisyonu değiştirilerek sıvının döküldüğü yer aşağılara çekilir.Bu ameliyatları olan kişilerin yarısı hiçbir sorun yaşamamıştır.Bir kısmında ise bazı yan etkiler ilerde ortaya çıktığı bilinmektedir.Hatta safra kesesi tamamen alınmış bir hastada hiçbir sorun yaşamadığı yıllardır tarafımdan gözlemlenmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp