Akromegali

Tuzcu, akromegali hastalığıyla ilgili bilgi verdi. DÜ‘deki odasında İHA'ya açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Tuzcu, akromegali hastalarına dikkat çekmek toplumda bu hastaların varlığını ortaya koymak ve sorunlarını paylaşmak üzere zaman zaman etkinlikler düzenlediklerini anlattı.

Akromegali hastalığının aslında büyüme hormonunun fazlalığı ile kendisini gösteren bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Tuzcu, şöyle konuştu: “Büyüme hormonu ergenlik döneminden önce ortaya çıkarsa jigantizm dediğimiz devlik hastalığına yol açıyor. Ergenlikten sonra büyüme hormonu fazlalığı oluşursa bu kez akromegali dediğimiz akral yani uçların büyümesi anlamına gelen akromegali hastalığı ortaya çıkıyor. Hastalığın en çarpıcı etkileri bu hastaların el ve ayaklarında büyüme olması, yüz çehrelerinin değişmesi burun, dil ve iç organlarında büyümenin olmasıdır. Özellikle hastalar, her yıl ya da her 6 ayda bir ayakkabı değiştirir ve ayakkabı numaraları sürekli büyür.

40 olan ayakkabı numaraları bir süre sonra 42, 43, 44‘e kadar yükselebilir ve yüzük numaraları daralır." Kliniğe başvuran hastalarda ilk önce bazı testler yaptıklarını belirten Tuzcu, şunları söyledi: "Bunun içinde şeker yükleme testleri gibi bunda bir sonuca ulaşırsak, görüntüleme çalışmaları yapıyoruz. Bu hastalarda genellikle hipofiz bezinde bir adenom dediğimiz yapı oluşuyor. Bir tümör oluyor. Bunları ilk önce ameliyat ettiriyoruz. Daha sonra da genellikle aylık tedaviler veya günlük ilaç alımları şeklinde tedavimizi sürdürüyoruz.”

Gece uyurken horlama ile aşırı terleme olmaktadır. Kaslarda hissedilebilir halsizlik görülmektedir. Erken teşhis ve tedavi edilmez ise ilerki dönemlerinde iç organlarda anormal bir büyüme gerçekleştirir. IGF-1 (insulin-like growth factor) yüksekliği pankreas düzenini bozabileceği için şeker hastalığına yakalanma riski yüksektir. Kabızlık daha gençlik dönemlerinde sıkça yaşanan belirgin olarak yaşanmaktadır.

Saç tellerinde kalınlaşma belirtileri görülmektedir. Kafa tasının arka kısmında aşırı şekilde kendini gösteren dışa doğru genişleme kendini göstermektedir.

Akromegali hastalığı tedavi edilmezse hastalarda diabetes mellitus, yüksek tansiyon, kalp kası tutulması sonucu kalp yetmezliği görülür. Akromegali hastalığının %90 ı hipofiz bezindeki tümörden kaynaklanır. Bu tümör optik sinire baskı yaptığı için görmede darlık bitemporal hemianopsia olur. Ayrıca bu tümör beynin sağlıklı kısımlarına baskı yaptığı için baş ağrısı görülür.

Erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür. Büyüme hormonu yükselmeye başladığı andan itibaren yaklaşık olarak üç yıl sonra vücut değişiklikleri başlar. ilk belirtileri ise yüzüklerin dar gelmesi ayakkabı numarasını artması ile farkedilebilir. Hastalığın yıllık görülme yüzdesi prevalans 1 milyonda 4, tüm zamanlarda görülme sıklığı ise insidans 1 milyonda 60-70'tir. ölüm riskini 2-4 kat arttırır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp