Ağrı Hastalığı

Ağrı Hastalığı

Ağrı, hoşa gitmeyen bir durum olsa da, bir şeylerin yolunda gitmediğini haber vermesi açısından olumlu bir yanı da vardır. Yolunda gitmeyen şeyler yaralanma ya da fiziksel bir hastalık olabileceği gibi tamamen veya kısmen, aşın stres, gerginlik, evham gibi psikolojik rahatsızlıklann fiziksel yansıması da olabilir. Bu nedenle, ağnya neden olan sebeplerin doğru olarak belirlenmesi ağnnın ortadan kaldınlmasındaetkili olacaktır. Hemendeğildir.

Ağrı Nedir?

Uluslararası Ağrı Araştırmaları Teşkilatı (IASP) tarafından yapılan tanımlamaya göre ağrı; "Vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, gerçek ya da olası bir doku hasarı ile birlikte bulunan, insanın geçmişteki deneyimleriyle ilgili, duysal, afektif, hoş olmayan bir duyudur." Ağrı her zaman kişiye özneldir. Bu nedenle kişiden kişiye büyük farklılıklar taşır. İnsanlar hayatları boyunca bir çok uyaranla karşı karşıya kalırlar. Objektif uyaranların yanı sıra çeşitli kişisel özellikler de ağrı eşiği adını verdiğimiz, ağrıya karşı yanıtta önemli rol oynar. Eldeki tanı yöntemleri birçok ağrıda objektif bir bulgu elde etmekte yetersiz kalabilir. Bu ağrıları hemen psikojenik kökenli ağrılar olarak tanımlamak doğru değildir. Bazı olgularda hiçbir doku hasarı olmayabilir, bu ağrının daha az gerçek veya daha az önemli olduğu anlamına gelmez. Ağrının önemli bir özelliği duysal, yani sinir lifleri ile taşınan objektif bir semptom olmasi, diğer bir özelliği ise emosyonel, birçok başka faktörlerden de etkilenmesidir. Bu nedenle ağrı öznel yani kişiye özgüdür.

Ağrı Tedavisi

Algoloji, ağrı tedavisi bölümü, her türlü kronik ağrının yanı sıra, sebebi bulunamayın şiddetli ağrıların tanı ve tedavisi ile uğraşan bir bilim dalıdır. Çoğunlukla kanser ağrısı ile sınırlı kalmamakla birlikte, baş ağrıları, yüz ağrıları-nevraljiler, boyun ağrıları, omuz-kol ağrıları, sırt ağrıları, bel-bacak ağrıları, damar tıkanıklığına bağlı ağrılar, nedeni belirlenemeyen ağrılar bu bölümde tedavi edilmektedir.
Ağrı kişisel bir deneyimdir ve kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımları gerektirir. Ayrıntılı muayene sonrasında ağrı uzmanı tarafından hasta için en uygun tedavi seçenekleri belirlenir.

Ağrı tedavisi uygulamaları:
  • Radyo dalgaları kullanılarak yapılan sinir blokları
  • Kalıcı morfin pompaları
  • Omurilik pillerinin takılması
  • Bel boyun fıtıklarında uygulananepidural enjeksiyonlar
  • Kalıcı port sistemleri
Baş ve Yüz Ağrısı

Unilateral, hep aynı tarafta aynı küme içinde hep aynı tarafta kümeler arasında nadiren taraf değişebilir.
Orbita ve çevresinde, temporal bölgede nadiren şakak, alın, yanak, çene, boyun, boğaz, hemikranial 45-90 dk (15-180) Oyucu, yanıcı, yakıcı ani başlar, aniden biter 5-10 dk’da pik yapar, 45-90dk maksimum şiddette kalır.
Çok şiddetli ağrı, “işkence çektirir tarzda”“Doğum sancısından daha şiddetli” Hastalar (%93) yatakta duramaz, oturamaz, yatamaz, en rahat pozisyonu bulmaya uğraşır, sürekli dolaşır, “volta atar”, huzursuzdur.
Baş ağrıları primer ve sekonder olarak 2 ana başlıkta incelenir. Primer baş ağrıları son yapılan sınıflamaya göre 13 alt başlıktan oluşmaktadır.

Yüz Ağrısı
Nevralji, özellikleri bakımından birçok ağ­rılı sendromda görülenlerden farklı nite­likler taşır. Bu nedenle yüz ağrısıy­la başvuran hastanın öyküsü çok dikkatli alınmalı ve özellikle ağrının süresi, aralık­lı olup olmadığı (paroksismal), kendi ken­dine ya da tetik noktanın uyarılmasıyla or­taya çıkması, travma ya da cerrahi girişim­le ilgisi sorulmalıdır.

Bunların başlıcaları:
Migren
Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Küme Baş Ağrısı
Servikojenik Baş Ağrısı
Myofasyal Kökenli Baş Ağrıları
Günlük Baş Ağrısı
Baş ve yüz bölgesinde diğer ağrılar ise şöyle sıranabilir:
Trigeminal Nevralji
Oksipital Nevralji
Zona sonrası görülen nevralji
Atipik Fasial Ağrı

Ağrı Çeşitleri

Süresine göre ağrının sınıflandırılması:
1.Akut ağrı
2.Kronik ağrı: 3-6 ay devam eden ağrı
Bölgesine göre ağrının sınıflandırılması:

1.Baş ve yüz ağrısı
2.Boyun ağrısı
3.Bel ağrısı
4.Göğüs ağrısı
5.Karın ağrısı
6.Pelvik ağrı
7.Kol ve bacaklarda ağrı

Ağrının sebebine göre sınıflandırılması:
1.Sempatik kökenli ağrı
2.Nöropatik ağrı
3.Nosiseptif ağrı
4.Kompleks bölgesel ağrı sendromları
5.Kanser ağrısı
6.Postherpetik nevralji
Yaş grubuna göre ağrı sınıflandırılması:
1.Çocuklarda ağrı
2.Yaşlılarda ağrı

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp