Adet Kesilmesi Adet Görememe Sebepleri Ve Tedavisi

Adet Kesilmesi Adet Görememe Sebepleri Ve Tedavisi Hakkında Bilgiyi Burda bulabilirsiniz.Öncelikle söylemek gerekir ki bunun birçok sebebi olabilir. İşte size sebeplerden bazıları ve tedavi yöntemleri.

Dölyatağı Sebepli Adet Görememe

Dölyatağı arızası sebebiyle adet görememe iki ana grupta incelenmektedir:

1- Travma (Yara veya Zedelenme) Kaynaklı Dölyatağı Yapışıklıkları: Dölyatağının ön ve arka çeperleri birbirine yapışarak adet görmeyi engellemektedir. Bu arıza, doğum veya düşük sonrasında ortaya çıkar.

Daha çok kürtaj (ceninin rahimden kazınması) sırasında mukoza tabakasının bütünüyle yıkılması ve mukoza (zar) damarlarının yaralanması sonucu oluşan yapışıklıklar söz konusudur. Hormon eksikliği olmadığı ve yumurta üretimi sağlıklı yürüdüğü halde, adet kanamaları gerçekleşemez. Dölyatağı filminde, zımba ile delinmiş gibi, kenarları tırnakh, düzensiz boşluklar görülür.

Ne Yapmalı?

- Tedavi cerrahidir. Ya sondalarla, ya da neşterle yapışkanlıklar giderilir. Yeniden yapışmaları önlemek için dölyatağı boşluğuna özel bir alet yerleştirilir.

2. Üreme Organları Tüberkülozu: Ergenlik öncesi dönemde geçirilmiş bir tüberküloz vakasında, dölyatağı çeperleri birbirine yapışabilir. Daha geç dönemlerde ise, Koch basili adı verilen bir mikroplanma sonucu yine döl,yatağı çeperlerinde yapışkanhklara rastlanır. Hastada hiçbir içsalgı bozukluğu ve hormori eksikliği olmamasına rağmen adet göremez.

Ne Yapmalı?

- Aksaklığın giderilmesi için, tedavinin metodunu tesbit etmek maksadıyla, üç tip muayene uygulanır:- Karşıt madde verilerek dölyatağı filmi çekilir.
- Dölyatağı mukozasından parça alınarak laboratuvar testine tabi tutulur.
- Karın içine bakma muayenesi uygulanır.
- Tedavide, öncelikle tüberkülozla mücadele edilir. Hastalık iyice kontrol altına alındıktan sonra, yapışkanlıklar açılır.

Yumurtalık Kaynaklı Adet Görememe

Bazı yumurtalık iltihapları ve urlar, yumurta üretimine engel olur ve dolaysiyle adet görmemeye sebep teşkil eder. Yumurtahk kaynaklı özel bir arıza şekli daha vardır ki, erkeksi kıllanmalara ve bızır büyümesine yol açar. Bu durumda hormon düzensizliği de arızaya eşlik etmektedir.

İyi gelişmemiş yumurtahk arızalarına “tam yumurtalık yetmezliği” diyoruz ki; erken menapozlara (yaşdönümü) yol açar. Tam yumurtalık yetmezliği, çok erken, genellikle 35 yaşlarında görülür. Daha önce de ortaya çıkabilir. En açık belirtisi, “sıcak basması” dediğimiz nöbetlerdir. Sıcak basması duygusu ile birlikte, kalp çarpıntısı, kalp bölgesinde ağrı ve romatizma ağrıları da eşlik edebilir.

Yorumlar

  • Mel** Yal*********
    7 yıl önce
    günüm geçti adet olmuy kdonlarımı 8 yıl önce baglattım
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Ergenlik döneminden önce, gebelik sırasında, emzirme döneminde ve menopozdan sonra adet görülmemesi normaldir ve 'fizyolojik amenore" adını alır. Bunun dışmda kalan bütün amenoreler ise normal değildir, yani "patolojik amenore"dir. Adetin normal zaman döngüsüne girebilmesi için, adet görmeyi sağlayan hormonların dengelenmesi gerekmektedir. Hormon düzenleyici ürünlerimiz için lütfen linki tıklayınız. Geçmiş olsun. irtibat no:0224 2 3 4 5 6 7 8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp