Acil Doğum Kanamanın Kontrol Altına Alınması

Acil Doğum Kanamanın Kontrol Altına Alınması : Anneye yapılması gereken en önemli yardım doğumdan sonra oluşabilecek kanamaların kontrol altına alınmasıdır.Etene ayrılırken genellikle dölyo- lunda biraz kanama olur. Kanama miktarı sıklıkla 250 cc'yi geçmezse de, bazen çok önemli miktarlara ulaşarak annenin yaşamını tehlikeye sokabilir. Doğumdan sonra görülen kanamaları kontrol altına alabilmek için aşağıdakiler yapılmalıdır:

• Dölyolunun girişine temiz bir tampon yerleştirilir; kesinlikle başka hiçbir şey sokulmaz.

• Anneye bacaklarını uzatması, birleştirmesi ve ayaklarını kaldırması söylenir. Bacakların yalnızca birleştirilmesi yeterlidir, ayrıca sıkıca birbirine yapıştırılması gereksizdir.

• Dölyatağındaki kasılmaları başlatmak için avuç içiyle kama masaj uygulanır. Kasılmalar başlayınca kanama da azalır. Masajdan önce kıvamı yumuşak olan dölyatağı kasılmaya başlayınca adetataş sertliğinde olmalı ve bir greyfurt boyutlarına inmelidir. Avuç içiyle yuvarlama hareketi yapılarak masaj uygulanır; bu işlem kanama iyice aza- lıncaya kadar sürdürülür.

• Anne isterse bebeği emzirmek için kucağına alabilir. Emzirme, dölyatağının kasılmasını sağlayan hormonların salgılanmasına neden olarak kanamayı azaltır.Dış cinsel organlar ile anüs arasındaki bölgeye perine adı verilir. Doğum sırasında, çocuğun başı çıkarken bu bölgede küçük yırtıklar oluşabilir. Genellikle önemsiz kanamalara neden olan bu yırtıklar zor doğumlarda (örneğin iri bebeklerin doğumunda) daha büyük boyutlara ulaşaraksorun yaratabilir. Yırtık küçük de olsa ağrıya yol açabilir. Durum anlatılarak, hastanede bu yırtıklara gerekli girişimin yapılacağı söylenmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp