Açık Yaralar

Açık Yaralar
· Açık yaralar kapalı yaralarda olduğu gibi, inflamasyon, proliferasyon ve remodelling fazlarını takip ederk iyileşirler.Temel fark bu süreçlerin açık yaralarda daha uzun sürmesidir.Sonuçta daha fazla granülasyon dokusu, kontraksiyon ve skar dokusu oluşur.
· Bu şekilde olan iyileşme sürecine Sekonder İyileşme adı verilir.

Kapalı Yaralar

· İnsizyonel yaralar primer bakımla iyileşirler.
· Dern süturler dermis ve fasia gibi kollejenden zengin tabakalara konur.Yağ dokusu belirgin kollojen içermez, bu nedenle konulan süturlar yük taşıyamaz.Bu nedenle bir çok cerrah sc yağ dokusunu sütur ile kapatmaz.Bunun yerine özellikle obez hastalarda negatif basınçlı drenler kullanılır.Ölü boşluk daha iyi oblitere olur ve seroma-enfeksiyon riski azalır.
· İnfeksiyon riskini azaltmak ve oluşacak skar dokusu miktarını azaltmak için hemostaz iyi sağlanmalı, hematomdan kaçınılmalıdır.
· Dermal ve epidermal travmadan, uygun forseps ve hook kullanımıyla kaçınılmalıdır. Yara dudaklarında oluşacak nekroz, inflamatuar yanıtın artmasına, nekrotik debris artışına ve daha çok skar doku oluşumuna neden olacaktır.
· Kapalı yaralar epitelizasyon oluşuncaya kadar 24-48 saat süresince steril tutulmalıdır.Bu süre sonunda su bariyer fonksiyonuda sağlandığı için su temasına izin verilebilir.
· Yapılan pansumanlar esnasında SF kullanılarak eski serum ve kan uzaklaştırılır, infeksiyon riski azaltılır.
· 3.haftada yara gerilim kuvvetleri %20‘ye, 6.haftada %70‘e ulaşır. (tensile strength)
· Cilt altı eriyen süturler gergin bölgelerde (abdominal fasia) gerilim kuvvetlerini 6 hafta kadar etkin olarak taşırlar.(Buna göre abdominal fasiaya müdahele edilen operasyonlardan sonra aktif egzersizlerden minimum 6 hafta kaçınmak gerekir.)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp