Yüzde Geçmeyen Yara

Yüzde Geçmeyen Yara :

Bazal hücreli karsinom nedir?
Deride en sık görülen kanser bazal hücreli kanser ya da bazal hücreli karsinomdur. Hatta kısaca BCC diye geçer. Derinin en üst tabakasının yani epidermisin en altındaki hücrelerden köken alan bir kanser türüdür. Çok sık rastlanmasıyla beraber hayatı tehdit etmeyen bir kanser türüdür. Tedavi edilmediği zaman büyüyor ve o bölgede yani deride tahribat yapıyor. Deride yaralar oluşuyor ve bu yaralar giderek büyüyor. Çok ciddi görünüm sorunları yaratabiliyor. Zaman geçtikçe ve tedavi edilmedikçe yaralar açık yaraya dönüşüyor. Mutlaka tedavi edilmesi gereken hayatı tehdit edici bir yönü bulunmayan deri kanseri türüdür.

Vücudumuzun En Çok Nerelerinde Görülür?
Daha çok bölge olarak baş, boyun özelliklede yüzde görülebiliyor. Yüz bölgesinde, üst dudağın yukarısından itibaren yani yüzün üst bölgelerinde görülebiliyor. En çok görüldüğü yer burasıdır. Dudak çizgisinin alt kısmında bu kanser türüne daha neredeyse rastlanmaz. Yüzdekilerin hemen hepsi dudağın köşelerinin üst kısmında görülebilir ama bu vücudun başka bir yerinde görülmez anlamına gelmiyor. Saçlı deride özellikle saçı açık renkli olan kişilerde bu hastalık görülebiliyor. Bazen sırt, göğüs ön duvarı gibi bölgelerde de görülebiliyor.

Belirtileri Nelerdir?
Çok değişik görülme şekilleri vardır.
1- Çok belirgin olmayan küçük şeffaf bir kabarıklık gibi görünebilir.
2- Ben‘e benzeyen bir görünümü olabilir.
3- Belli belirsiz küçücük kabarıklık ortasında küçük kanama ve kabuk gibi görülebilir. Bu yüzden tanınması çok zor olabilir.
4- Deride bir iz kalmış ve kenarlarında rulo bir hal olmuş gibi deride bir çekilme, bir yara izi varmış gibi bir görüntüyle de ortaya çıkabilir.

Peki, bacaklarda görülebilir mi?
Kolda ve bacakta görülme ihtimali giderek azalıyor. Görülmez değil görülür ama bu bölgelere inildikçe görülme ihtimali çok azalır.

Dudağımızda oluşan uçuğu bu tip yaralarla karıştırma ihtimalimiz var mı?
Hayır yok. Çünkü uçuk içi su dolu kabarcık olur geçer. Belli bir yer olur, belli bir seyri olur geçer.

Bazal Hücreli Karsinomanın seyri nedir?
Hastalık belirtileri ile ortaya çıkan yaralar uzun süre geçmez, hafifler gibi olur ama tekrar ortaya çıkar. Aslında hiç bir zaman çıktığı bölgeden tedavi edilmezse yok olmaz. Bazıları ise o kadar belirgindir ki ben‘e o kadar benzer ki aslında ikisini ayırt edemezsiniz.

Hangi yaşlarda görülür?
Daha çok 40‘lı yaşlardan sonra görülür. Ama 27 yaşından sonraki dönemde de görülme durumu olabiliyor. Yani sonuçta her yetişkin yaşta görülebilir. Bu hastalık çocuklarda görülmez.

Hastalığı tetikleyen bir şey var mı?
Mutlak kural olmamakla beraber açık tenli kişilerde görülme olasılığı artıyor. Güneşin bu kanser türündeki rolü daha kanıtlanmamıştır. Ama daha çok şehirde yaşayan insanların mevsimsel olarak gördükleri ve şiddetli olarak dikkatsizce maruz kaldıkları güneş ışınları, kişilerde genetik yatkınlıkta varsa bu hastalığın habercisi olabiliyor. Ama bazen hiç alakası olmayan esmer tenli kişilerde de görülebiliyor.

Bazal hücreli kanserin açık tenli kişilerde görülme olasılığı daha fazla mıdır?
Evet, ama bazal hücreli kanser diğer cilt kanseri türlerine göre daha sık görülebildiği için esmer, buğday tenli kişilerde de görülebilir. Yani sadece sarışın kişilerin bu hastalığa yatkınlığı yoktur.

Hastalığın tedavi sonrasında tekrarlama durumu olur mu?
Bazal hücreli karsinomda tedavi kanserli bölge çıkarılınca bitiyor. Bazal hücreli karsinomun tek riski metastaz yapma olasılığı yoktur. Tekrarlayabiliyor. Bölgelerine göre özellikle burun bölgesi bazal hücreli karsinomun tekrarlamaya yatkın olduğu bölgedir. Ama bu da zaten gizli gizli olmaz kendini gösterir ve tedavi tekrar o bölgede uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp