Zekatın Hesap Günü

ZEKATIN HESAP GÜNÜ

Her ibadeti yaparken, o ibadetin farzlarına, şartlarına dikkat etmek, bu şartları, farzları öğrenmek lazımdır. Zekatın da, farzı ve bazı şartları vardır. Zekat verebilmek için, herşeyden önce, dinen zengin olmak, yani nisaba malik olmak lazımdır. Nisab, asli ihtiyaçların dışında 96 gram altın veya bunun karşılığı paraya, ticaret malına malik olmaktır. Bu miktara ulaşmıyan kimse, dinen zengin sayılmaz ve kendisine zekat vermek farz olmaz. Zekatın farzı ise, zekat malını ayırırken niyet etmektir.

Malı ayırırken niyyet ettikten sonra, fakire sadaka, hediye diye vermesi de caizdir. Nisaba malik olduğu hi eri tarihi, zamanı, günü ile beraber iyi bilmek ve bu tarihi bir yere kaydetmek lazımdır. Bir kimse, Ramazan-ı şerifin beşinde nisaba malik olup, zengin olsa, bu kimse hemen bu tarihi kaydetmesi lazımdır. Ertesi sene, elindeki mevcut mala, paraya bakar, bunları sayar. Nisab miktarı ise, mevcut olanların zekatını verir. Bu tarihten sonra ele geçenlerin zekatı bu seneye dahil edilmez. Fakat, Ramazan-ı şerifin dördünde eline geçenlerin zekatını ise, o seneki zekata dahil eder.

Nisaba malik olan bu kimse, zengin olduğu tarih olan Ramazan-ı şerifin beşinde zekatını ayırmayıp, altısında veya daha sonra elindeki paranın, malın hepsi helak olsa, ayın beşinde zekat vermek kendisine farz olduğu için, helak olan paranın, malın hepsinin zekatını vermek mecbüriyetindedir. çünkü kendisine zekat vermek farz olmuştur. Fakat bu para, mal, ayın altısında değil de, zengin olduğu tarih olan beşinden önce, mesela üçünde elinden çıkmış olsa, zekat vermek farz olmaz. Bunun için her müslüman, zekat malının nisab miktarıolduğu günü, bir yere yazmalıdır. Bu günden sonra, bir yıl tamam olmadan önce, nisab helak olursa yani elinde ihtiyaçtan fazla hiçbir mal kalmazsa, başlangıç olarak yazdığı günün kıymeti kalmaz. Bir yıl tamam olmadan önce eline yine nisab miktarı mal geçerse, bu günü yeniden yazması ve bundan bir sene sonra, nisab helak olmadan elinde kalırsa, o zaman zekat vermesi farz olur. Nisab, bir yıl sonra yani farz olduktan sonra helak olursa, yine zekat vermek farz olur.

Nisab yıl ortasında helak olmaz fakat azalırsa, yıl sorunda tekrar nisab miktarı olursa, zekat farz olur ve yıl sonunda, sahip olduğu miktarın kırkta birini verir. Sene arasında azalan nisab, sene sonunda hisab miktarına yükselmezse, zekat farz olmaz. Zekat malı, bundan sonra nisab miktarı olursa, o günden sonra tekrar bir yıl beklemek lazımdır.Bugüne kadar böyle bir tespit yapmamış nisaba malik kimseler, bir tarih tesbit edip, bundan sonra her sene bu tarihte, vereceği zekatı hesap etmelidir. Mesela, Ramazan'ın 27sini kabul edip bu tarihte zekatını hesap ederek verir, bundan sonra da her sene Ramazan'ın 27sinde, zekat hesabını yaparak, vereceği zekatı ayırır.Zekat, ya ticaretini yaptığı ticaret malından veya altın olarak verilir. Kağıt paranın zekatı da altın olarak verilir.Kağıt para olarak zekat verilmez. Asırlardır hep böyle verilmiştir. Tüccar ticaretini yapmadığı maldan da veremez.Mesela, konfeksiyoncu, zekatını gıda maddesi olarak veremez, ticaretini yaptığı elbiselerin kırkta birini ayırıp verir .

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp