Yahudilik'te Duâ

Yahudilik'te Duâ :
Yahudilik'te günlük, haftalık ve yıllık duâ ve ibadet vardır. Günde üç defa duâ zamanı vardır. Sabah, öğle vaktinden güneş batıncaya kadar olan zaman ve akşam. Namaz adı da verilen bu günlük dualar, ferdî olduğu gibi mabette de toplu halde icra edilir. Duâ esnasında Eski Ahit'teki kitaplardan bilhassa lirik olan parçalar okunur. Sabah duasında özel duâ atkısı, diğer vakitlerde ise duâ bilezikleri takılır. Kadınlar cemaate iştirak edemezler. Şayet mabede gelirlerse ayrı bir yerde başörtülü olarak duayı takip ederler. Erkeklerin de ibadet esnasında başları kapalıdır. Hahamlarınsa kendilerine has kıyafetleri vardır. Her yahudi sabah duasında şöyle der: "Ezelî ilâhımız, kâinatın kralı! Beni kadın yaratmadığın için sana hamdolsun."
Yahudiler ayakları bitiştirmek, diz çökmek, baş eğmek, elleri göğe açmak ve Kudüs'e yönelmek suretiyle duâ ederler. Sabah duasında duâ atkısı kullanırlar, duâ kayışı da sol pazıya ve alna takılır. Duâ dili İbrânîce olmakla birlikte bazı eski A'râmîce dualar da okunur. Duâ öncesinde temizlik yapmak ve özel âyin elbisesi giymek gerekir. Duaların büyük bir kısmını ihtiva eden Mezmurlar hem yahudi hem de hıristiyanlarca duâ sırasında okunmaktadır.
Haftalık ibadet olarak Cumartesi ibadeti vardır. Cumartesinin Arapçası "Sebt", İbrânîcesi ise "Sabat" şeklindedir. Yahudiliğe göre Tanrı Yehova dünyayı altı günde yaratmış, yedinci gün dinlenmiştir. Bu günde çalışmayı bırakıp ibadet etmeyi milletine de emretmiş ve emrine uymayanları cezalandıracağını söylemiştir. Onun için Yahudiler altı gün çalışırlar. Yedinci gün hiçbir iş yapmazlar. Cumartesi gününü duâ ve ibadetle geçirirler. "Sabat" isminin de Bâbil'den geçtiği sanılmaktadır. Zira Bâbilliler "sabatın" sözünü perhiz günleri ve kutsal günler için kullanmışlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp