Teyemmümle İlgili Bölüm

Teyemmümle İlgili Bölüm :

S-Abdest veya gusül gereken kişi su bulamazsa ne yapar?
C-Teyemmüm yapar.
S-Teyemmüm ne demektir?
C-Sözlükte, bir şeyi kast etmektir. Şeriatta, hadesten temizlenme amacı ile temiz topraktan yararlanmaktır.
S-Teyemmüm ne gibi durumlarda yapılır?
C- Suyun hakikaten (gerçekten) veya hükmen bulunmadığı durumlarda yapılır.
S-Suyun hakikaten bulunmaması ne demektir?
C-Abdest alması veya gusül yapması gereken bir yolcu, bulunduğu yerde suyun olabileceği kanaatine varırsa, sağa ve sola doğru 300‘er adım kadar gidere karaştırması veya yöre halkından birini görürse, o kişiye sorması gerekir. İster araştırıp soruşturduktan sonra, ister araştırmaya gerek duymadan, o yörede suyun olmayacağı kanaatine vardıktan sonra. Ya da suyun bulunduğu yere, en azından bir mil (yaklaşık iki kilometre)uzaklıkta olduğunu öğrendikten sonra, bir mil yürüme zorunluluğu olmadığı için, abdest veya gusül için teyemmüm yapar ve namazını kılar.
S-Suyun hükmen bulunmaması ne demektir?
C- Derelerin, çeşmelerin şarıl şarıl aktığı bir yerin yakınında tutuklu bulunan kişinin, o sulardan abdest alması engelleniyorsa, o kişi için hükmen su yok demektir. Abdest alması gereken kişinin, abdest âzâlarının yarıdan çoğu ve gusül yapması gereken kişinin bedeninin yarıdan çoğu yaralı olup, su değdirmesi sakıncalı ise, o kişi için hükmen su yok demektir. İhtilâm olan, eşi ile münâsebette bulunan veya âdet kanından temizlenen kadına, bedenine su değdirmesi tıbbi açıdan yasaklanmış ve bu yasaklama, müslüman olan uzman doktorlar tarafından yapılmışsa, bunlar için de hükmen su yok demektir. Özürleri nedeni ile sulardan yararlanma imkânı olmayanlar, gerek abdest ve gerek gusül için teyemmüm yaparlar ve gönül huzuru ile namazlarını kılarlar.
S-Teyemmüm yapılması câiz olan maddeler nelerdir?
C-Tertemiz kuru toprakla ve toprak cinsinden sayılan taş, kum, tuğla ve kiremit gibi şeylerle teyemmüm yapılır. Yanınca kül olan ağaç türü bitkilerle ve aşırı ısıtılınca eriyen demir türü madenlerle teyemmüm câiz olmaz.
S-Teyemmüm nasıl yapılır?
C-Teyemmüm yapacak olan kişi, önce iki kolunu dirseklerinin üstüne kadar güzelce sıvar, parmağındaki yüzüğü çıkarır ve niyet eder. Namaz kılmak için veya ibâdet yapmak için niyet eden kişi, bu teyemmümü ile dilediği ibâdeti yapar.

Cünüp olan bir kişi veya âdet kanından temizlenen bir kadın, “Niyet ettim hadesten tahârete.” derse, hem cünüplükten temizlenmiş olur ve hem bu teyemmümü ile namaz kılabilir. Niyetten sonra iki avucunun tamamını toprağın üzerine hafifçe vurur, ileri, geri hareket ettirir ve eline yapışan tozların dökülmesi için iki elinin baş parmaklarını birbirine çırpar. Ve iki eli ile yüzünü yıkıyormuş gibi her tarafını güzelce bir defa mesh eder.

Sonra iki elini tekrar toprağa vurur ve sol elinin dört parmağı ile sağ kolunun parmak uçlarından başlayarak dirseğine kadar yavaşça mesh eder. Dirseği de mesh ettikten sonra sağ kolunu çevirir ve sol elinin avucu ile sağ kolunu bileğe kadar mesh eder ve sol elinin baş parmağını, sağ elinin baş parmağının dış tarafından gezdirerek sağ kolunun meshini tamamlar. Sonra sağ eli ile aynı şekilde sol kolunu mesh eder ve teyemmüm tamamlanmış olur.

S-Teyemmüm abdesti ne zamana kadar geçerlidir?
C-Bozuluncaya kadar geçerlidir.
S- Teyemmüm abdesti nasıl bozulur?
C- Abdesti bozan her şey, teyemmümü de bozar. Ayrıca, sudan yararlanma imkânı olan bir kişinin yeterli miktarda suyu görmesi ile de teyemmüm abdesti bozulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp