Terâvih Namazı Nedir ?

Terâvih Namazı Nedir ? :

S-Terâvih ne demektir ?
C-Terâvih, tervihâ‘nın çoğuludur. Tervihâ ise, huzurla oturmak, dinlenmek ve istirahat etmek demektir. Terâvih namazının her dört rekâtına tervihâ denir. Çünkü, terâvih namazının her dört rekâtında oturmak, dinlenmek müstehabtır.

S-Terâvih namazı nedir ?
C-Terâvih namazı hem erkeklere ve hem kadınlara sünnet-i müekked‘tir. Yılda bir defa gelen mübarek Ramazan ayının mânevî ve feyizli gecelerinden yararlanmak için, Ramazan gecelerinde yapılması gereken en fazîletli ibâdettir.

S-Terâvih namazı nasıl kılınır?
C-Terâvih namazı hem cemaâtle ve hem münferiden (tek başına)kılınır. Cemaâtle kılınması sünnet-i müekked olduğu için çok daha fazîletlidir. Câmi ve mescitlere erken gitmek, ön saflarda oturmak, okunan Kur‘an‘ı, sohbeti dinlemek veya Allah‘ın zikri ile meşgul olarak namaz vaktini beklemek ihlâslı ve bilinçli müslümanların namaz dışında yan gelirleridir.

Ezandan sonra önce yatsı namazının ilk sünneti münferiden (tek başına) kılınır. Sonra müezzin kâmet getirir ve imamla birlikte cemaâtle yatsı namazının dört rekât farzı kılınır. Farzdan sonra yatsı namazının iki rekât son sünneti kılınır ve biraz oturulduktan sonra terâvih namazı için ayağa kalkılır. Cemaâtten her biri hem terâvih namazına ve hem imama uymaya niyet ederler.
Terâvih namazının tamamı bir namaz hükmünde olduğu için, aradaki oturuşlarda dünya kelâmı konuşulmazsa, başlangıçtaki niyet yeterlidir.

Tekbirden sonra imam ve cemaât sessizce Sübhâneke‘yi okurlar. İmam ayrıca Eûzü Besmele‘yi de sessizce okuduktan sonra, Fatiha ile zamm-ı sûreyi seslice okur ve sonra rüku‘a gidilir. Rükû‘da ve secdelerde, “Sübhâne Rabbiyel Azîm” ve “Sübhâne Rabbiyel Âlâ” tesbihâtını en az üç defa ama yavaş yavaş ve güzelce okumalıdır. Rükû‘dan doğrulup ayağa dikilince ve iki secde arasında ki oturuşlarda kesinlikle acele etmemeli ve vâcip olan ta‘dil-i erkânı terk ederek günâha girmemelidir. Terâvih namazı dört rekâtta bir selâm verilerek kılındığı zaman ikinci rekâtın sonundaki ilk oturuşta Ettehiyyâtü‘den sonra “Allâhümme sâlli alâ” ve “Allâhümme bârik alâ” yı güzelce ve net bir şekilde okumalı ve üçüncü rekâta kalkıldığı zaman Sübhânake mutlaka okunmalıdır. Terâvih namazında sünnetler kırpılıp atılmamalı, vâcip olan ta‘dil-i erkân kesinlikle terk edilmemeli ve namaz ibâdeti amacından saptırılıp yat kalk oyununa dönüştürülmemelidir. İster farz, ister vâcip ve ister sünnet olsun bütün namazlar da kıraât (Kur‘an okuma) farzdır.

Fatiha ve zamm-ı sûre okumak vâciptir. Kur‘an-ı Kerîm‘i “Tertil” ile okumakta vâciptir. Tertil demek, harfleri mahreçlerinden çıkarmak, tecvid kurallarına uymak ve kelimeleri açık ve net bir şekilde tane tane okumaktır. Bir imam, terâvih namazını amacından saptırarak, ta‘dil-i erkânı terk ederek ve Kur‘an-ı anlaşılamaz derecede hızlı okuyorsa, o caminin ihlâslı ve bilinçli cemaâti tarafından uyarılması gerekir. Uyarılara rağmen imam bildiğini okursa ve çoğunluk böyle istiyor diye namazın farzını, vâcibini, sünnetini, aslını ve amacını bilmeyenleri örnek göstermeye kalkışırsa, ihlâslı ve bilinçli müslümanların başka camilere gitmeleri ve yakınlarında başka cami yoksa evlerinde kılmaları gerekir. Terâvih namazını evlerinde eşleri ve çocukları ile cemaat halinde kılanlar veya münferiden (yalnız başına) kılanlar iki rekâtta bir selâm vererek kılarlarsa daha fazîletli olur. Çok âcil ve önemli işleri olmayanlar ve günümüzde günahı, sevâbından çok olan anlamsız iftar ziyâfetleri ile uğraşmayanlar, mübârek ramazan gecelerini en fazîletli bir ibâdetle geçirmek ve Kadir Gecesi‘ni yakalayabilmek için, terâvih namazını yavaş yavaş ve uzatarak kılmalıdırlar.

S- Terâvih namazını hatimle kılmak nedir?
C- Terâvih namazını hatimle kılmak ve iki rekâtta bir selâm vermek sünnettir. Her dört rekâtın sonunda sessizce oturup dinlenmekte müstehabtır. Küçük kasabalarda bir camide ve büyük şehirlerde değişik semtlerde birer camide terâvih namazı hatimle kılınırsa bu sünnet yerine getirilmiş olur. Terâvih namazının hatimle kılındığı camilere gidenler, namaz ve hatim dışında bu sünnetin yaşatılmasına ve yaygınlaşmasına neden oldukları için büyük ecirler ve sevaplar alırlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp