Peygamber Efendimizin Öğrettiği Tahmidler

Peygamber Efendimizin Öğrettiği Tahmidler :


Elhamdü lillâhi rabbil âlemiyne hamden kesiyran tayyiben mübâraken fîhi alâ külli hâlin hamden yüvâfî niamehû ve yükâfî meziydeh.

Resulü Ekrem (s.a.v.) buyurdu:
"Her kim bu hamdi üç defa okursa hafaza melekleri: "Ey Rabbimiz, kulunun takdis ettiği hamdin künhüne vakıf değiliz. Ne yazacağımızı bilemiyoruz. Hayrette kaldık." derler.
Allah Teala meleklere cevaben: "Kulumun söylediği gibi yazınız." buyurur."

Lekel hamdü kemâ yenbeğî li celâli vechike ve li azıymi sültânik.

Manası:
Hamd, Tat'ına nasıl layıksa Zat-ı Ecelli Alâ'nın saltanatına, büyüklüğüne hamd olsun.

Resulüllah (s.a.v.) buyurdu:
"Cenabı Ecelli Alâ'nın kullarından bir kul bu hamdi okudu. Hafaza melekleri ne yazacaklarını bilemeyip hayrette kaldılar ve: "Ey Rabbimiz, bu kulun bir söz söyledi. Ne yazacağımızı bilemedik." dediler.

Allah Teala: "Kulumun söylediği gibi yazınız." buyurdu."

Elhamdü lillâhillezî tevâdaa küllü şey'in li azametih, vel hamdü lillâhillezî zelle küllü şey'in li ızzetih, vel hamdü lillâhillezî hadaa küllü şey'in li mülkin, vel hamdü lillâhillezistesleme küllü şey'in li kudratih.

Bu hamdin fazileti hakkında Resulü Ekrem: "Bu hamdi Allah Teala'nın rızasını isteyerek okuyan kimseye bin sevap yazılır, bin derecesi' yükselir ve kıyamete kadar yetmiş bin melek de affedilmesi için istiğfar ederler." buyurmuşlardır.

Cennete en evvel giren zümre hamd ve şükrü çok yapan zümre olacaktır.Zikirlerin en büyüğü lâ ilahe illallah, şükrün en büyüğü elhamdü lillâh'tır.Yemek yenildikten sonra bir defa "Elhamdü lillâh" denirse, yemeğin hakkı ödenmiş olur. Cenabı Hakk o yemeğin hesabını sormaz. Yenilen yemeğin şükrü kat kat yapılmış olur. İkinci defa "Elhamdü lillâh" denirse Cenabı Hakk fazla sevap ihsan eder. Üçüncü defa "Elhamdü lillâh" denirse Cenabı Hakk günahlarını affeder.Cenabı Hakkın vermiş olduğu nimete karşı bir kimse bir defacık olsun "Elhamdü lillâh" dememişse kıyamet günü melekler yakasına yapışacaktır.

Her mü'minin Allah'a çok hamd ve şükretmesi lazımdır. Şükür ağızla olduğu gibi, insanın azaları ile yaptığı ta'zim, itaat, namaz, oruç, sadaka ve diğer makul hayırların cümlesi şükür sayılır.

Cenabı Ecelli Alâ buyuruyor:
"Şükrederseniz elbette ziyade veririm. Küfran-ı nimet ve nankörlük ederseniz azab eder, aç bırakırım."
"Cennete en evvel girenler Allah Teala'ya çok hamd edenlerdir."

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp