Özür Sahibi Olma

Özür Sahibi Olma :

S- Özür sahibi ne demektir?
C- Yarasından, çıbanından veya ameliyat olduğu yerden sürekli kan ve irin gibi akıntılar gelenler. Sürekli idrarı damlayan veya yellenenler, Normal adet günlerinin dışında sürekli kanaması olanlara, özür sahibi denir.
S- Özür sahibi olanlar nasıl abdest alırlar?
C- Özür sahibi olanlar vaktin girişinde (ezan okuyunca) abdest alırlar ve bu abdestleri ile o vaktin içerisinde diledikleri kadar farz, sünnet ve nâfile namazı kılar ve Kur‘an okuyabilirler. Bu vaktin çıkışı ile abdestleri bozulur ve öbür vaktin namazını kılabilmeleri için yeniden abdest almaları gerekir.

Örneği; Akşam ezanında abdest alan özür sahibi, bu abdesti ile yatsı vaktine kadar dilediği ibâdetleri yapar. Yatsı vaktinin girmesi ile bu abdesti bozulmuş olur.
S- Özür sahipliği nasıl başlar ve ne zaman sona erer?
C- Başlangıçta kişinin özür sahibi olabilmesi için, özrünün (akıntısının) sürekli gelmesi ve abdest alıp namazını kılacak kadar durmaması gerekir.

Daha sonraki vakitlerde özrün sürekli ve kesintisiz gelmesi şart değildir. Her namaz vakti içerisinde, bir defada gelmesi yeterlidir. Eğer bir namaz vakti içerisinde, meselâ öğle-ikindi veya ikindi-akşam arasında bir damla akıntısı gelmezse, o zaman sahibi özür olmaktan çıkar ve sonraki vakitlerde, abdest alırken veya namaz kılarken özründen bir damla akıntı gelse, abdesti ve namazı bozulmuş olur.

S- Özür sahibi olanlardan sürekli akıntı geldiği halde abdestleri bozulmaz mı?
C- Özür sahibi olmanın özelliği budur. Özürlü oldukları yerden gelen kan, irin veya idrar abdestlerini bozmaz. Ancak özürlü oldukları yerin dışında, başka yerlerinden bir damla abdestlerini bozar.

Örneği; Sürekli idrar akıntısından özürlü olan kişinin burnundan bir damla kan gelse veya yellense abdesti bozulur.
S-Özür sahibi olanlar, kanlı, idrarlı çamaşırları ile namaz kılabilirler mi?
C- Akıntıları aralıklarla duruyorsa ve namaz kılarken gelmeyeceği kanaatine varırlarsa ve çamaşırlarını değişme imkânları varsa, namaz kılarken çamaşırlarını
değiştirmeleri gerekir. Aksi halde, yani namazda akıntının devam edeceği kuşkusu varsa veya değiştirme imkânı yoksa, kanlı, irinli, idrarlı çamaşırları ile namaz kılmalarında hiç bir sakınca yoktur.

Böyle yarım abdestle, kanlı, irinli ve idrarlı çamaşırlarla namaz kılmaktansa, yıkanıp temizlendikten sonra kazâ ederim diye, sakın bir vakit namazı kazaya bırakmamalı, şeytanın oyuncağı olmamalı ve gönül huzuru ile namazları vaktinde kılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp