Orucun Sağlığa Zararı Varmı

Orucun Sağlığa Zararı Varmı :

ORUC'UN SAGLIGA ZARARI VAR MI?

Hiçbir ibadetin insana zararı olmaz. Zaten ibadetler insanın faydasınadır. İslamın beş şartından biri olan oruç da mide rahatsızlığına ve diğer rahatsızlıklara sebep olmaz. Bilakis mideye diğer organlarımıza sağlık açısından çok faydalıdır. Bu husus, bugünkü modern tıp mütehassısları tarafından, açık ve kesin bir şekilde ispat edilmiştir. İlmin yeni bulduğu bu tespiti, Peygamber efendimiz, "Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz." hadis-i şerifi ile bin dört yüz sene önce bildirmişti. Midesinden rahatsız olan kimse, hamile kadın, süt veren kadın ve hastalığının artacağından korkan kimse, harp eden asker ve seferi, yani yolculuğa çıkan yolcular oruç tutmayabilirler. Orucun sağlığa zararlı değil, bilakis çok faydalı olduğuna birkaç misal verelim: Oruç, bir sene boyunca durmadan çalışan mide ile beraber bütün sindirim sisteminin istirahate sevkedilmesi ve insan vücudunun dinlenmeye tabi tutulmasıdır. Böylece, sindirim sistemi dinlendirilmiş olur.İnsanlarda en çok görülen rahatsızlık, hazım, sindirim bozukluğudur. Sindirim bozukluğu şişmanlık, kalb ve damar hastalıklarına, şeker hastalığına ve tansiyon yüksekliği vs. gibi birçok hastalıklara sebep olmaktadır.

Oruç, bütün bu hastalıklara karşı koruyuculuk vazifesi yaptığı gibi, bir de tedavi vasıtasıdır. Bugün birçok hastalıktan kurtulmak için, perhiz lazım olduğu herkesçe bilinmektedir.Ayrıca, oruç ile, insanın güçlü bir irade kuvveti kazanacağı şüphesizdir. Bu sebeple alkol, uyuşturucu gibi, kötü alışkanlıklardan oruç vesilesi ile kurtulanlar çok görülmektedir. Oruç, vücuttaki karbonhidrat, protein ve bilhassa yağ depolarının harekete geçirilmesini sağlar. Oruç sayesinde zararlı maddeleri süzmekten kurtulan böbrekler, bir revizyona, tamire girerek, dinlenme ve yenilenme imkanı bulurlar. Oruç, senede bir ay, yani Ramazan ayında, yalnız gündüzleri orucu bozan şeylerden uzaklaşmak demektir. Orucun, dünyadaki faydalarından biri insanlara açlığın ve su suzluğun ne demek olduğunu öğretmektir. Tok, hiçbir zaman acın halinden anlamaz ve ona merhamet etmez. Oruç, bundan başka, nefsi zapturapt altına almaya sebep olur.Oruç tutamayacak olan çok ihtiyar, hasta kimseler, (Fidye), yani fakirlere sadaka vererek bu borçlarını eda ederler. Bunu da vermiyenleri Allahü Teala mesul tutmaz. İslam dininde, zorluk, işkence yoktur. Sağlığını feda ederek, hastalanarak ibadet etmeği Allahü Teala hiçbir zaman istememiştir. Allahü Teala, çok kerim, ğafür ve rahimdir. Tevbe edenleri affedici ve merhamet edicidir.

Bazılarının (Bir ay müddet ile, bilhassa yaz günlerinde gündüzleri yemeyip içmeyerek, adet olanın zıddına geceleri yiyip içmek, sıhhate zararlı olup, çeşitli hastalıkların meydana gelmesine sebep olduğu) sözü doğru değildir. Açıkça bir iftiradır. çünkü, orucun edeplerinden birisi de, iftar zamanında mideyi çok doldurmayıp, henüz iştahı varken yemekten el çekmektir. Bu edebe riayet edenlerin, hasta olmak değil, bilakis sıhhat bulacakları bütün doktorlar tarafından ittifak ile bildirilmiştir. Böyle oruç tutmanın sağlık açısından faydalı olduğu muhakkaktır. Eğer, din cahillerinin, bu sözü doğru olsa, islam memleketlerinde Ramazan ayında her müslümanın hasta olması ve çok kimsenin vefat etmesi toplu ölümlerin olması icap ederdi. Aklen de düşünülse, zaten birçok insan sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere yemek yerler. Mutad olan iki yemek vaktinin birinde, birkaç saat değişiklik yapmakla, vücutta ne gibi değişiklik meydana gelebilir? Belki oruç ayının başında beden yeni düzene alışana kadar bir iki gün biraz değişiklik hissedilebilir. Bu da oruçtan dolayı sağlık açısından bir değişiklik, bir zarar olmaz .Oruç normal sıhhatli olan insanlar için çok faydalı bir perhiz teşkil eder. Az yemek ve itidal ile yaşamak sonucu oruç tutanlar genellikle Ramazan'da bir kaç kilo zayıflarlar.

Bu suretle 11 ay zarfında vücutta depo edilen zararlı yağlar erimiş olur. Bu ise asrımızda herkese tavsiye edilen en mühim sağlık kuralıdır. Çünkü şişmanlık şeker hastalığına pek yakındır. Ayrıca damar sertliği, kalb hastalığı, tansiyon yüksekliği ve buna bağlı pek çok hastalığa müsait bir zemin hazırlar. Demek oluyor ki oruç, bütün bu dertlerden insanı koruyucu bir etki yapar. Bu gerçeği, sadece Müslüman bilim adamlarımız değil, konuyu inceleyen yabancı bilim adamları da dile getirmektedir: 1940 Nobel Tıp ödülünü kazanan ünlü bilim adamı, Dr. Alexis Carrel "L'Hamme, Cet İnconnu" adlı eserinde: "Oruç sırasında organizmalarda depo edilmiş besin maddelerinin harcandığını, sonradan bunların yerine yenilerinin geldiğini, böylece bütün vücutta bir yenilenme olduğunu ve orucun sağlık bakımından çok yararlı olduğunu." bildirmektedir .

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp