Oruç Zikirleri

Oruç Zikirleri :


HİLALİ VE DOLUNAYI GÖRENİN OKUYACAĞI DUALAR

Talha ibn-i (beydillah radıyallahu anh'den rivayetimize göre, "Ra-sulüllah sallallahu aleyhi ve sellem, hilali gördüğü zaman:
Allahümme ehillehü aleynâ bil yümni vel imâni vesselâmati vel islâmi rabbî ve rabbükallah.

"[Allahım! Onu üzerimizde bereket, iman, selâmet ve İslâm hilali eyle. Benim Rabbım ve senin Rabbın Allah,dır.]"derdi.O)
İbn-i Ömer radıyallahu anhüma'dan rivayetimize göre, "ResulüIIah sallallahu aleyhi ve sellem, yeni hilali gördüğü zaman şöyle derdi:

Allahu ekber, Allahümme ehillehü aleynâ bil emni vel imâni ves-selâmati vel İslâmi vetttevfigı limâ tühıbbü ve terzaa rabbüna ve rabbükallah.

(1) Darcmî ve Tirmizî.

"[Allah en büyüktür. Allahım! Onu üzerimizde emniyet, iman, selamet, İslam, sevdiğin ve razı olduğun işlere muvaffakiyet hilali eyle. Bizim Rabbımız ve senin Rabbın Allah'dır.]"(2)
Katâde'den, şunu haber aldığını rivayet ettik: "Rasulüllah sallalla-hu aleyhi ve sellem, hilali gördüğü zaman üç kere:

Hilâlü hayrin ve rüşdin, hilâlü hayrin ve rüşdin, hilâlü hayrin ve rüşdin, âmentü billâhillezi halakake.
"[Hayır ve doğruluk hilali. Hayır ve doğruluk hilali. Hayır ve doğruluk hilalij" der, sonra şöyle söylerdi:

Elhamdülillahillezî zehebe bişehri keza vecâe bişehri kezâ.
"[Filanca ayı götüren ve filanca ayı getiren Allah'a hamd olsun.]" Ve Katâde'den bir rivayete göre, "Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem, hilali gördüğü zaman ondan yüzünü çevirirdi."*4)
Ebu Davud'un kitabının bazı nüshalarında, hilal ile ilgili olarak Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem'den gelen sahih ve müsned bir hadisin olmadığını söylediği yazılmaktadır.
Kamer (dolunay) i görmeye gelince:
Aişe radıyaliahu anha'dan şöyle dediğini rivayet ettik: "Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem elimden tuttu ve tam o sırada kamer doğ-maktaydı. Bana:
- Karanlığa gömüldüğü zaman bu kamer'in (doğan) şerrinden Allah'a sığın, dedi."(5>
(2) Daremi.
(3) Ebu Davud.
(4) Ebu Davud..
(5) Ibn-i Sünni.
İçinde zaaf olan bir isnadla Zeyyâd en-Nümeyri'den, Enes radıyaliahu anh'in şöyle dediğini rivayet ettik: "Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem, Receb ayına girdiği zaman:

Allahümme bârik lenâ fi recebe ve şa'bane vebelliğna ramazâne.
"[Allahım! Bize Receb ve Şa'ban'da bereket kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır]" diye dua ederdi."< >

ORUÇLUYA MÜSTEHAB OLAN DUALAR
Diğer ibadet bahislerinde söylediğimiz gibi, oruç niyetinde de kalb ve dili birleştirmek müstehabdır. Kalb ile yetinilse kafidir. Fakat sadece dil ile kalırsa ihtilafsız olarak, yeterli değildir. Birisi, oruçlu olan bir kimseye sövse veya cahillik etse, iki defa veya daha fazla: "Ben oruçluyum" demesi sünnettir.
Ebu Hüreyre radıyaliahu anh'den rivayetimize göre, Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Oruç kalkandır. Biriniz oruç tutunca fuhuş söylemesin ve cahillik etmesin. Birisi onunla dövüşmek veya sövüşmek isterse iki defa: "Ben oruçluyum" desin."* )
Kimi alimler, "Bunu dili ile söylemeli ve vazgeçmesi için, kendisine sövene duyurmalıdır." dedi. Kimisi de, "Onun gibi cahillik etmekten sakınmak ve orucunu muhafaza etmek için kalbi ile söylemelidir." dedi. Birinci görüş daha açıktır.
Ebu Hüreyre radıyaliahu anh'den rivayetimize göre, Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "üç insanın duası reddo-lunmaz: İftar edinceye kadar oruçlunun, adil idarecinin (imam) ve zulme uğrayanın duaları."* )

İFTAR EDERKEN OKUNACAK DUALAR

İbn-i Ömer radıyallahu anhüma'dan rivayetimize göre, "Rasuiüllah sallallahu aleyhi ve sellem, iftar ettiği zaman şöyle söylerdi:

Zehebez zemâü vebtelletil urûku. Ve sebetel ecrü in şâallahu teâlâ. "[Susuzluk gitti, damarlar ıslandı ve inşaallah-u teâlâ sevab sabit-leşti.)"
Muaz ibn-i Zühre'den, şöyle haber aldığını rivayet ettik: "Resulül-lah sallallahu aleyhi ve sellem, iftar ettiği zaman:

Allahümme leke sumtü ve alâ rizkıke eftartü "[Allahım! Senin iqin oruç tutum ve senin verdiğin nzıkla orucumu açtım.]" derdi."'10)
Muaz ibn-i Zühre'den rivayetimize göre, "Rasuiüllah sallallahu aleyhi ve sellem, iftar ettiği zaman:

Elhamdü lillahillezî eânnenî fesumtü ve razekanî feeftartü.
"[Allaha hamd olsun ki bana yardım etti, oruç tuttum ve bana rızık verdi, iftar ettim.]" derdi.<")
İbn-i Abbas radıyallahu anhüma'dan rivayetimize göre, "Rasuiüllah sallallahu aleyhi ve sellem, oruç açtığı zaman: Allahümme leke summâ ve alâ rizkıke eftarnâ fetekabbel minnâ inneke entessemîul aliym.
"(Allahım! Senin için oruç tuttuk ve rızkınla iftar ettik. Bizden kabul et. Muhakkak ki sen duyan ve bilensin]" diye dua ederdi."('2)
Abdullah ibn-i Melîke'den, Abdullah ibn-i Amr radıyallahu anhü-ma'nın şöyle dediğini rivayet ettik: "Rasuiüllah sallallahu aleyhi ve sellemin, iftar sırasında oruçluya, reddolunmayan bir dua vardır, dediğini işittim." İbn-i Melike şunu da söyledi: "Abdullah ibn-i Amr'ın iftar ederken:

Allahümme innî es'elüke birahmetikelletî vesiat külle şey'in tağfira lî.
"[Allahım! Her şeyi kaplayan rahmetinle beni bağışlamanı isterim]" dediğini işittim."('3)

BAŞKASININ YANINDA İFTAR EDENİN OKUYACAĞI DUA

Sahih bir isnad ile Enes radıyallahu anh'den rivayetimize göre, "Rasuiüllah sallallahu aleyhi ve sellem, Sa'd ibn-i (Jbâde'ye geldi. Sa'd, ekmek ve zeytin yağı getirdi. Rasuiüllah sallallahu aleyhi ve sellem ondan yedi, sonra şöyle dua etti:
Eftara ındekümüs sâmimûne ve ekele taâmekümül ebrâru ve sal-let aleykümül melâiketü.
"[Sizde oruçlular iftar ettiler, yemeğinizi iyi insanlar yediler ve melekler, size istiğfar ettiler.]"'14)

(9) Ebu Davud ve Nesaî. (10)Ebu Davud. (11) İbn-i Sünnî.
(12) İbn-i Sünnî.
(13) İbn-ı Mace ve İbn-i Sünni.
(14) Ebu Davud. vs.

İbn-i Sünnî'nin kitabında Enes'den, şöyle dediğini rivayet ettik: "Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem, başkasında iftar ettiği zaman onlara dua eder ve: "[Sizde, oruçlular iftar ettiler, yemeğinizi iyi insanlar yediler ve melekler, size istiğfar ettiler.]" derdi."

KADİR GECESİNE RASTLAYANIN OKUYACAĞI DUA

Sahih isnadlarla Aişe radıyallahu anha'dan, şöyle dediğini rivayet ettik: "Ben:
- Ya Rasulallah! Kadir gecesini bilsem onda ne söyleyeceğim? dedim.
- Şöyle söyle dedi: Allahümme inneke afüvvün tühibbül afve fa' fü annî. "[Allahım! Sen affedicisin, af etmeyi seversin. Beni affet.]"*15)
Ashabımız şöyle dediler: "Kadir gecesinde bu duayı çok söylemek, Kur'ân okumak, şerefi ve kutsal yerlerde müstehab olan zikir ve duaları -ki toplu ve ayrı olarak bunların beyanı geçti- yapmak müstehabdır." Şafiî rahımehullah: "Kadir gecesinde olduğu kadar gününde de ibadete çaba ve gayret sarfetmek müstehabdır." dedi.
Kadir gecesinde, müslümanların mühim işleri için de çok dua etmek müstehabdır. Bu (müslümanları düşünmek ve onlara dua etmek), salihlerin ve Allah Teâlâ'nın arif kullarının şiar (ve kâr)ıdır. Muvaffakiyet Allah'dandır.

İTİKAF'A GİRENİN OKUYACAKLARI

(15) Tırmızî. Nesai. İbn-ı Mace vs. İ'tikafda çok Kur'ân okumak ve diğer zikirleri çokça yapmak müstehabdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp