Önce Borçlar Sonra Nafile

ÖNCE BORÇLAR SONRA NAFİLE!

Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, imanda ve farzlarda kusur olmamak ve günahlara tevbe etmek ve ibadet olarak yapmağa niyyet etmek şartdır. Farz borcu olanın, sünnetleri, nafileleri kabul olmaz.Abdülkadir-i Geylani'nin hazretleri "Fütühulgayb" kitabının ve bunun, Abdülhak Dehlevi, farisı şerhinin, Hindistan baskısı, 274. sahifede, Hz. Ali aşağıdaki hadis-i şerifi haber verdi: Resülullah "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurdu ki,"Farz namazı kılmamış olanın nafile namazları kılması, vakti temam olmuş hamile kadına benzer. çocuğu olacağı günlerde, çocuğu düşürür, aldırır. çocuğu yok olduğu için, bu kadına, hamile denemez. Ana da denemez. Bu kimse de böyledir. Farz namazlarını ödemedikce, Allahü Teala, nafile namazlarını kabul etmez." Büyük alim, hadis-i şerif mütehassısı Abdülhak Dehlevi hazretleri, bu kitabı farisi şerh ederken buyuruyor ki, "Bu hadis-i şerif, farz borçlarını kaza etmeyip de, sünnetleri ve nafileleri kılanların, boş yere uğraşdıklarını bildirmekdedir. çünkü, farz ve vacib olmıyan namazlara nafile namaz denir. Farzlarla birlikte kılınan nafilelere (Müekked sünnet) namazlar denir. Farzla birlikte kılınması bildirilmiyenIere (Zevaid sünnet) namazları denir."Farz namazın önemi ile ilgili hadıs-i şeriflerde buyurdu ki: "Kıyamet günü, imandan sonra, ilk sual namazdan olacaktır"

"Allahü Teala buyuracak ki, "Ey kulum! Namaz hesabının altından kalkarsan, kurtuluş senindir. Öteki hesapları kolaylaştırırım!" "Bir namazı, bilerek, özürsüz kılmayan kimse, bir hukbe cehennemde kalacaktır!" (Bir hukbe seksen senedir.) Dört mezhebin fıkıh bilgilerinde mütehassıs olan S. Abdülhakim Arvasi hazretleri, "Yıllarca kaza borcu olan, sünnetleri kılarken, kaza namazına niyet ederek kılmalıdır. Böyle niyet etmek, dört mezhepte de gerekir. Hanefi mezhebinde, namazı özürsüz kazaya bırakmak ekber-i kebairdir. Bu çok büyük günah, her namaz kılacak kadar boş zaman geçince, bir misli artmaktadır. Çünkü, namazı boş zamanlarda hemen kaza etmek de farzdır. Hesaba, sayıya sığmayan bu müthiş günahtan ve azabından kurtulmak için, sabah namazından başka dört vakit namazın sünnetlerini ve Cuma namazlarının ilk, son ve vakit sünnetlerini kılarken, kılınmamış farz namazını ve yatsının son sünnetini kılarken vitr namazını kaza etmeye niyet ederek kılmalıdır. Böyle olduğunu isbat eden deliller, Hanefi alimlerinin kitaplarında pek çoktur.

Sünnetleri kaza niyetiyle kılmak için, öğle namazının ilk dört rekat sünnetini kılarken, ilk kazaya kalmış öğlenin farzını niyet ederek, kaza kılmalıdır. Öğlenin son sünnetini kılarken, ilk kazaya kalmış sabahın farzını niyet ederek,kaza kılmalıdır. İkindinin sünnetini kılarken, ikindi farzını niyet ederek, kaza kılmalıdır. Akşamın sünnetini kılarken, üç rekat akşam farzını niyet ederek, kaza kılmalıdır. Yatsı-nın ilk sünnetini kılarken, yatsı farzını ve son sünnetini kılarken de, ilk kazaya kalmış vitri niyet ederek üç rekat olarak, kaza etmelidir. Böylece her gün bir günlük kaza ödenir. Teravih namazlarını kılarken de, kaza niyet ederek, kaa kılmalıdır. Kaç senelik kaza namazı varsa, buna, o kadar sene devam etmelidir. Kazalar bitince, yine sünnetleri kılmaya başlamalıdır." buyuruyor.


DİGER FETVALAR

Sünnetleri kılarken kaza namazına da niyet etmek gerektiği, Trablus Fetva emini Ramiz-ül-mülk'ün, Eşşihab'daki fetvasında da bildirilmektedir. Tatarhaniyye'de, "Sünnet kılarken kaza namazına da niyet etmek daha iyidir." deniyor. Sünnetleri kılarken, kazaya niyet edilirse, sünnetler de kabul olur. (Fetava-i kübra) Sünnet yerine kaza kılan, sünneti terk etmiş olmaz. Fakat sünnetin sevabına kavuşmak için, kazayı kılarken, sünneti kılmaya da niyet etmelidir. Vaktin farzını kılarken, sünnete de niyet edilirse, sünnet sahih olmaz. Fakat, kaza kılarken sünnete de niyet etmek sahih olur.

(Eşbah) Büyük alim İbnİ Nüceym'e soruldu ki, kaza namazı olan kimse, sünnetleri kılarken kazaya niyet ederek kılsa, sünnetleri terk etmiş olur mu? Cevabında, "Sünnetleri terk etmiş olmaz. çünkü sünnetleri kılmaktan maksat, o vakit içinde farzdan başka bir namaz daha kılmaktır. Kaza kılmakla, sünnet de yerine getirilmiş olur."

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp