Namazda İlgili Dualar

Namazda İlgili Dualar :


Sa'd İbn-i Ebi Vakkâs radıyallahu anh'den rivayetimize göre, "Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem namaz kıldırırken bir adam namaza geldi ve saf içine girdiği zaman:

Allahümme âtinî efdale mâ tü'ti ıbâdekessâlihıyn.
[Allahım! Bana, salih kullarına verdiklerinin en faziletlisini ver] dedi. Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem, namazı bitirdikten sonra:
- Demin konuşan kimdi? diye sordu. Adam:
- Ben, Ya Rasulüllah, dedi. Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem:

(123) Buharî. Hadis-i Şerif, adamın safla yaptığı duasının kabul olduğunu ve Allah'ın salın kullarına verdiği en büyük faziletin şehıdlik olduğunu ifade etmektedir. M.M.
- O halde altın kılıçlarla kesilecek ve sen Allah Teala yolunda şehid olacaksın, buyurdu."*123»

NAMAZA DURMAK ÜZERE KALKMAK İSTEYENİN OKUYACAĞI DUALAR
Ümmü Rafı radıyallahu anha'dan şöyle dediğini rivayet ettik: "Ya Rasulallah! Bana, Allah Teâlâ'nın beni mükâfatlandıracağı bir amel söyle, dedim. Şöyle buyurdu:
- Ey Rafi'in annesi! Namaza kalktığın zaman Allah Teâlâ'yı on defa teşbih et "Sübhanallah", Onu on defa tehlil et "Lâ ilahe illallah", Ona on defa hamd et, Onu on defa tekbir et ve Ona on defa istiğfar et. Sen teşbih ettiğin zaman Allah Teâlâ: "Bu benim için" der, tehlil ettiğin zaman: "Bu benim için" der, hamdettiğin zaman: "Bu benim için" der, tekbir getirdiğin zaman: "Bu benim için" der ve istiğfar ettiğin zaman: "Affettim" der.<124>

İKAAMET SIRASINDAKİ DUALAR

İmam Şafiî radıyallahu anh'ın "El-Üm" adlı eserinde rivayet ettiği mürsel bir hadise göre, Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Duanın kabulünü, askerlerin karşılaşması namaz ikaameti ve yağmur yağması zamanlarında arayınız." Şafiî radıyallahu anh: "ÇOk kimselerin, yağış ve namaz ikaameti sıralarında duanın kabulünü aradıklarını, bu ümmet içinde dua ettiklerini bilirim."dedi.

NAMAZ İÇİNDE OKUNACAK DUALAR

Bil ki, bu konu oldukça geniştir. Bu mevzuda çeşitli ve çok sayıda hadisler gelmiştir ve fıkıh kitaplarında bununla ilgili çok teferruat vardır. Biz burada onların ince ve nadir olanlarına inmeden asıl ve gaye olan kısımlarına işaret edeceğiz. Kısaltmayı tercih ettiğimiz için de çoğunun delillerini zikretmeyeceğim; çünkü, bu kitap delilleri beyan etmek için değil, amel edilecek şeyleri göstermek için yazılmıştır. Muvaffakiyet veren Allah'dır.olunmayan tekbiri uzatanın med olunanı uzatmadan okuyanın namazı bozulmaz; lâkin fazileti kalmaz.
Ve bil ki, med yeri "Allah" lafzının ikinci lam'ından sonradır. Başka yerde med yapılmaz.

Bil ki, sünnet olan, me'mum (imama uyan) ın duyması için imamın ihram tekbirini ve diğer tekbirleri sesli, imama uyanın da yalnız kendine duyuracak şekilde gizli okumalarıdır. İmama uyan sesli, imam da gizli okusa namazları bozulmaz. Tekbiri doğru okumaya dikkat etmeli ve yerinden başkasında uzatmamalıdır. "Allah" lafzının hemzesini uzatanın veya "ekbar" olacak şekilde "ekber'in ba'sını işba' edip çekenin namazı sahih olmaz.
Bil ki, iki rek'at olan namazda onbir tekbir, üç rek'at olanda onye-di ve dört rek'at olanda yirmiiki tekbir vardır. Çünkü, her rek'atta bir rüku, dördü iki secde ve onlardan kalkmak için olmak üzere beş tekbir vardır. Her namaz için bir ihram tekbiri, iki rek'attan fazla olanlar için bir de ilk teşehhüdden kalkma tekbiri vardır.
Sonra, bil ki, bütün bu tekbirler sünnettir. Bilerek veya unutarak onları terk etmek haram değildir, namazı bozmaz ve sehiv secdesini gerektirmez. Ancak ihram tekbiri bu hükümlerden müstesnadır. Çünkü onsuz namazın bağlanmayacağı ihtilafsızdır. Allah daha iyi bilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp