Namaz

Namaz

Biz insanların vazifesi, yaratıcımız olan Allah'ımıza kullu etmektir. Allah'ımızın emirlerini yerine getirmektir. Bunların başında da namaz gelmektedir. Namaz, Peygamber Efendimiz'in Mekke'den Medine'ye hicret etmesinden bir buçuk sene önce farz kılınmıştır. Beş vakit namaz Resulüllah, Miraca çıktığında farz olmuştur. Namaz islam dininin temelidir. Namaz, Müslümanların miracı ve nurudur. Yedi yaşına gelen her çocuk namaz kılmaya alıştırılmalıdır. Dokuz on yaşlarında ise namaza ait bütün bilgileri öğrenmiş olmaları gerekir. O halde bu bilgileri öğrenmeye çalışalım.

Namazın Dışındaki Farzlar

1- Hadesten Taharet: Abdest almak ve gusül abdesti icab ediyorsa boy abdesti almak. Yukarıda bu konuyu genişçe anlattık.
2- Necasetten Taharet: Vücudumuzda, elbisemizde ve namaz kılacağımız yerde pislik varsa temizlemek.
3- Setr-i Avret: Örtülü olması lazım gelen yerleri örtmek. Erkekler göbekten diz kapağının altına kadar olan yerlerini örtecekler. Kadınlar ise yüz, eller ve ayaklarından başka her yeri örteceklerdir. Bu örtünme şunun bunun için değil, Allah içindir. Yüce Mevlamızın önüne çıkacağımız, O'nun huzurun kabul olunacağımız için edep ve terbiye ile kendimizi toplamaktır.
4- istikbal-i Kıble: Kıbleye dönmek. Her dinin kendine has ibadet için bir kıblesi vardır. Dinlerinden büyüğü, en olgunu olan bizim dinimizin de kıblesi Mekke şehrinde bulunan Kabe'dir. Kabe, Allah'ımızın evidir. Her zamanı Müslümanların gidip tavaf ettiği yerdir. Biz Müslümanlar nerede olursak olalım namaz kılacağımız zaman Kabe'ye dönmemiz farzdır.
5- Vakit: Namaza başlamadan evvel dikkat edeceğimiz konulardan birisi de kılacağımız namaz vaktinin gelip gelmediğidir. Çünkü vakit girmeden önce kılınan namazlar doğru değildir.
Sevgili arkadaşları her ne surette olursa olsun aşağıda sayacağımız bu üç vakitte namaz kılmak doğru olmaz:
a) Güneş doğarken,
b) Güneş tam ortada iken,
c) Güneş batarken.
Bu namazlar ister farz, ister vacip veya nafile olsun bu vakitlerde kılınmaz. Ancak o gün ikindi namazı kılınamamış ise güneş batarken de olsa yalnız farzının kılınması lazımdır.
6- Niyet: Kılacağımız namaz hangi vakitse, niyet ederken o vakti belirlemek gerekmektedir. Mesela; Sabah namazının farzı kılınıyorsa "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir.

Namazın Çeşitleri
1- Farz Namazlar: Sabah namazında iki, öğle namazında dört, ikindi namazında dört, akşam namazında üç, yatsı namazında dört rekat farz vardır. Ayrıca mü'min erkekler için Cuma günü öğle vaktinde hutbeden sonra cemaatle iki rekat namaz kılmak farzdır.
2- Vacip Namazıar: Yatsı namazından sonra üç re kat vitir namazı, Ramazan ve Kurban Bayramı namazları.
3- Sünnet Namazıar: Her gün kıldığımız beş vakit namazların farzlarının yanı sıra kılınan sünnet namazlar. Ramazanda akşamları kılınan Teravih namazı da erkek ve kadınlara sünnet olan bir namazdır.

4- Nafile Namazlar: Bunların dışında Allah rızası için kılınan namazlardır.

Namazın İçindeki Farzlar

Buraya kadar öğrendiğimiz, namaza başlamadan evvel, namazın dışındaki farzlardır. Bu şartlar yerine getirildikten sonra namaza başlarız. Böylece dış dünyamız ile alakamızı kesmiş oluruz. Kendimizi Allah'ımızın huzurunda buluruz. Bundan sonra kılacağımız namazın rükünleri (farzları) şunlardır:
1- Tekbir almak: Bu tekbire "İftitah tekbiri" denir. "Allahüekber" diyerek namaza başlanır.
2- Kıyam: Namazda ayakta durmak.
3- Kıraat: Namazda ayakta iken Kur'an-ı Kerim okumak.
4- Rükü: Elleri dizlere Koyarak eğilmek.
5- Sücüd: Elleri ve dizleri," alnı ve burnu yere koyarak secdeye varmak.
6- Kuüd: Namazın sonunda (Ettehıyyatü) duasını okuyacak kadar oturmak.

Rekat, Ka‘de ve Zamm-ı Sure Nedir?
Rekat: Namazda, tekbir aldıktan sonra, kıyam, kıraat, rükü, sücud farzlarını içine alan hareketin tümüne denir. Yani "Allahüekber" diyerek namaza başladıktan, secde yaparak secdeden kalkma anına kadarki yapılan hareketlerin tümüne Rekat denir. Namazların bazısı iki, bazısı üç, bazısı da dört rekatlıdır.
Ka'de: Namazda her iki rekattan sonra oturulur. Bu oturmaya Ka'de denilir. Üç ve dört rekatlı namazlarda iki defa oturulur. Yani iki ka'de vardır. Birinci oturuşa, ka'de-i Ola, ikincisine de ka'de-i ahır denir.
Zamm-ı süre: Bir küçük süre veya o büyüklükte en az üç ayete denilir.

Allah Resulü (s.a. v.) buyuruyor:
"Namaz mü'minin miracıdır."

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp