Namaz Nasıl Kılınır

Namaz Nasıl Kılınır :

Namaz kılmak isteyen kimse abdestini alıp kıbleye karşı durur. Hangi namazı kılacağını kalbinde tutar. Diliyle de "yavaşça: Niyyet ettim Allah rızası için nın farzını veya sünnetini kılmaya» diyerek ellerini, avuçlarının içi kıbleye dönük olmak üzere kulaklarının yumuşağı hizasına kadar kaldırır (kadınlar muzlarına kadar kaldırırlar). Bu esnada parmakları ne açık, ne de kapalı, tabi halinde olacaktır.

Allahu ekber» der, ellerini göbeğinin altından

bağlar. Sağ elin üç parmağı sol bileğin üstüne gelir. Baş parmak ile çıta parmağı, sol bileği halka gibi kavrar (kadınlar, ellerini göğüsleri üstünde birbiri üzerine koyarlar.) Sonra şunu okur


Subhaneke Allahumme ve bi-hamdike ve tabarake'smuke ve teala cedduke (ve celle senauke) ve lallahe ğayruk.»

Manası: Allahım, seni tesbih ve sana hamd ederim. İsmin kutlu, şanın yüce, (övgün parlak) dır. Senden başka tanrı yoktur.

Ve' celle senauke» yalnız cenaze namazlarında okunur, diğerlerinde okunmaz. Okunsa da ziyanı yoktur.

Subhaneke bitince :


Eüzu billahi mine'ş-şeytanir-racim bismillahi'r-rahmani'r-rahim»deyip Fatihayı ve peşinden de bir süre veya bir uzun ayet, yada bir uzun ayet kadar üç kısa ayet okur. Cemaatle kılarken,imama uyan kimse Subhaneke'yi okuduktan sonra susar.


Namaz Nasıl Kılınır

Sabah namazının sünnetini örnek verelim:


Namaz vakti girdi. Üstünüz, elbiseniz temiz. Abdestinizi aldınız, seccadenizi serdiniz. Bütün dünya işlerinizden ve dünyevi düşüncelerinizden sıyrılarak yüzünüzü kıbleye, kalbinizi Allah'a yönetiniz. Ayaktasınız, ayaklarınızın arasında dört parmak açıklık var. (Hanımların erkeklerden farklı olarak vücutları rahat olur, ayaklarını da biraz açık bulundururlar.) Gözünüz secde yerinde. Eller serbest.

Tekbir


"Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetini kılmaya" diye içinizden niyet ediyorsunuz. Ellerinizi, içi kıbleye karşı, başparmaklarınızı kulaklarınızın yumuşak kısmına' değecek şekilde kaldırıyorsunuz. (Hanımlar tekbir alırken ellerini omuz hizasına kaldırırlar.) "Allahü ekber" diyerek tekbir getiriyorsunuz.

Kıvam - Kıraat


Sağ elinizin baş ve serçe parmaklarını sol bileğinizi kavrayacak şekilde tutup göbeğinizin altına bağlıyorsunuz. (Hanımlar ellerini göğüsleri üzerine bağlarlar.) EI bağladıktan sonra gözlerinizi secde yerine dikiyor, sağa sola bakmıyorsunuz. Çünkü Allah'ın huzurundasınız, artık arada perde yoktur. Sonra içinizden şu duayı okuyorsunuz:
"Sübhanekellahümme ve bi hamdik. Ve tebarakesmük. Ve teala ceddük. Ve la ilahe ğayruk."
"Euzübillahimineş şeytanirracim. Bismillahirrahmanirrahıym" dedikten sonra Fatiha'yı okuyorsunuz:
"Elhamdü lillahi rabbi! alemin. Errahmanirrahıym. Maliki yevmid din. iyyake na'büdü ve iyyake nesteıyn. İhdinas srratal müstekıym. Sıratallezine en'amte aleyhim ğayril mağdubi aleyhim veladdallin. Amin!"
Hemen arkadan bir süre okuyorsunuz. Mesela: "inna a'tayrıakel kevser, fe salli li rabbike venhar, inne şanleke hüvel ebter." (Cemaatla kılınan namazıarda sadece ayakta iken ilk rekatta Sübhaneke okunur.)

Rüku



Ellerinizi salıp "Allahü ekber" diyerek rükuya eğiliyorsunuz. Rükuda vücut iyice eğik, baş ve arka kısım aynı hizada, diz ve dirsekler düz, eller dizleri kavramış olarak durmalıdır. (Hanımlar da vücut az eğik, dizler hafif bükük, eller dizler üzerinde fakat kavramamış, ayaklar bitişik olmalıdır.) Bu halde iken üç defa:
"Sübhane rabbiyel azıym" diyorsunuz.
"Serniallahü limen hamideh" diyerek belinizi tamamen doğrultuyorsunuz. Elleriniz yanlara doğru salık bir vaziyette ayakta iken: "Rabbena lekel hamd" deyip
"Allahü ekber" diyerek secdeye gidiyorsunuz.

Secde


Secdeye giderken evvela dizlerinizi, sonra ellerinizi, daha sonra ellerinizin arasına başınızı koyuyorsunuz. Alnınızla burnunuzun beraber yere değmesine dikkat ediyorsunuz. Ayak parmaklarınız kıbleye bakar şekilde yapışık olmalıdır. Kollarınızı yere yapıştırmadan biraz yüksekte tutuyorsunuz. Dirsekleriniz vücudunuza bitişik olmamalıdır. (Hanımlar secdede kollarını yanlarına ve karınlarını uyluklarına bitiştirirler.) Secdede iken üç defa:
"Sübhane rabbiyel a'la" diyorsunuz. Sonra secdeden "Allahü ekber" diyerek kalkıp oturuyorsunuz. Kısa bir an bekledikten sonra "Allahü ekber" diyerek tekrar secdeye gidiyorsunuz. Yine üç defa:
"Sübhane rabbiyel a'la" dedikten sonra ikinci rekat için ayağa kalkıyorsunuz.

İkinci Rekat

İkinci re katta şekli bütün uygulamalar birinci rekattaki gibidir. Bu re kata kalktığınız an elinizi bağlıyorsunuz. Sadece "Bismillahirrahmanirrahiym" dedikten sonra
Fatiha'yı; Elhamdü lillahi rabbi! alemin* Errahmanirrahıym* Maliki yevmid din* iyyake na'büdü ve iyyake nesteıyn* ihdinas sırata! müstekıym* Sıratallezine en'amte aleyhim* Gayril mağdüb! aleyhim velad dallin*
Arkadan İhlas Süresini;
Kul hüvellahü ehad* Allahüs samed* lem yelid ve lem yUled* Ve lem yekül lehü küfüven ehad* okuyorsunuz. Tekrar birinci re katta olduğu gibi rüküya gidiyor, üç defa:
"Sübhane rabbiyel azıym" dedikten sonra doğruluyorsunuz. Doğrulurken:
"Semiallahü limen hamideh" doğrulduktan sonrada: "Rabbena lekel hamd" diyorsunuz. Sonra:
"Allahü ekber" diyerek secdeye varıyorsunuz. Secdede üç kere: "Sübhane rabbiyel a'Ia" dedikten
sonra: "Allahü ekber" diyerek oturuyorsunuz. Kısa bir aradan sonra tekrar:
"Allahü ekber" diyerek secdeye varıyor, üç kere
"Sübharıe rabbiyel a'la" dedikten sonra, "Allahü ekber” diyerek oturuyorsunuz.

Oturuş


Otururken sağ ayağınızın parmaklarını secdede olduğu gibi kıbleye karşı çeviriyor, sol ayağınızı yatırıp onun üzerine oturuyorsunuz. Eller dizlerinizin üzerinde. (Hanımlar ayaklarını sağa yatırmış, kalçalar yerde. Bir şekilde oturmalıdır.) Bu halde iken şu duaları okuyorsunuz:
"Ettehıyyatü llllahl vessatevatü vettayylbat" Esselamü aleyke eyyühen nebiyyü ve rahrnetüllahi ve berakatüh" Esselarnü ateyna ve ala ibadillahi salihıyn* Eşhedü en la ilahe illellah" Ve eşhedü enne Muhammeden abdünü ve rasülüh."
"Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed* Kema salleyte ala lbrahlme ve ala ali İbrahtrn" inneke hamidün mecid."
"Allahümme barfk ala Muhammedin ve ala ali Muhammedin kema barekte ala ibrahime ve ala ali ibrahim" inneke hamidün mecid."
"Rabbena atina fid dünya haseneten ve fil ahırati haseneten ve kına azaben nar."
"Rabbenağfir li veli. valideyye velil mü'minine yevme yekümül hısab.i
Dikkat: 4 rekatlı namazların arasında sadece "Ettehıyyatü" okunur. Sadece ikindi ve yatsı namazlarının ilk sün netindeki birinci oturuşta "Ettehıyyatü, Salli, Bartk, duaları bir araia okunur. İstisnasız bütün namazların sonundaki oturuşta:
"Ettehıyyatü, Salli, Barik, Rabbena atina" duaları bir arada okunur.

Selam


Dualar bittikten sonra:
"Esselamü aleyküm ve rahmetüllah" diyerek başınızı evvela sağa, sonra tekrar "Esselamü aleyküm ve rahmetüllah" diyerek sola çeviriyorsunuz.
Artık sabah namazının sünnetini kılmış oldunuz.


Namaz kılacak olan kişi, önce temizlenip abdest alır. Daha sonra kıbleye yönelir ve ikametten sonra kalbi ile kat'i olarak niyet eder. İki elini, baş parmakları kulak yumuşakları hizasına gelecek ve elinin iç kısımlarıda kıbleye gelecek şekilde kaldırır. Bu sırada iftitah tekbirini alır. (Allahü Ekber)'der. Kadınlar, ellerini omuzları hizasına kadar kaldırırlar. Erkekler iftitah tekbirinden sonra sağ eli, sol el üzerine koyarak göbek altında bağlarlar. Kadınlar ise, elleri açık olarak ellerini göğüsleri üzerine koyarlar. Erkekler, sağ elin baş parmağı ile serçe parmağını, sol bileği kavrayacak şekilde tutar, diğer üç parmağı sol kol üzerinde bulundurur. Kıyam halinde, ayaklar birbirlerinden dört parmak kadar mesafeli tutulur. Dizler dik tutularak, vücut ağırlığı her iki ayak üzerine paylaştırılır.

Daha sonra ister imama uymuş olsun, ister yalnız başına namaz kılan olsun. Gizli olarak sübhaneke'yi okur. Daha sonra istiaze yapar."Esteizü billahi mine'ş-şeytanirracim" diyerek istiaze'de bulunur. Sonra besmeleyi de gizli olarak okur. Yani içinden "Bismillahirrahmanirrahim" der. Bilindiği gibi besmele her rek'atın başında çekilir; Fatiha ile zamm-ı sure arasında çekilmez. Sonra Fatiha süresini okur. Daha sonra tekbir getirip (Yani Allahü Ekber diyerek) rükuya varır. Ellerini parmakları açık olarak dizleri üzerine koyar, baş vücut yere paralel bir şekilde bulunur. Kadınlar rükuda fazla eğilmezler, parmaklarını açmazlar ve kollarını vücutlarından ayırıp uzaklaştırmazlar. Rüku halinde iken en az üç defa "Sübhane Rabbiye'l Aziym" demek gerekir. Sonra rükudan başını kaldırıp doğrulurken "Semiallahu limen hamideh" denir. Eğer imama uyulmuş ise, imamın bu sözü arkasından: "Rabbena leke'l Hamd" veya "Rabbena ve leke'l hamd" demek esastır.

Rükûdan tamamen doğrulup, vücut azaları sukünet bulduktan sonra tekbir getirilerek (Yani Allahu Ekber denilerek) secde edilir. Secde haline geçerken önce dizleri, sonra elleri, daha sonra da burnu ve alnı yere koymak esastır. Her iki ayağı dikerek, ayak parmaklarını kıble istikametine çevirmek gerekir. Eller kulaklar hizasında, kollar yere döşenmeksizin yanlara açık ve karın uyluklardan uzak bulundurulur. Secde halinde iken en az üç defa "Sübhane Rabbiye'l ala" denilerek, tesbih edilir. Kadınların secde hali, erkeklerden farklıdır. Kadınlar, karınlarını uyluklarına yapıştırırlar, kollarını vücutlarından uzaklaştırmazlar. Tesbihlerden sonra tekbir getirilip (Yani Allahu Ekber denilerek) bu birinci secdeden önce başını kaldırıp ve doğrulup oturur. Eller dizler üzerine konur. Sonra tekbir getirilip (Yani Allahu Ekber denilerek) yeniden secdeye gidilir. Birinci secdede okuduğu tesbihleri, ikinci secdede de tekrarlar.

İki secde'yi de eda ettikten sonra önce başını, sonra ellerini ve daha sonra da dizlerini kaldırarak kıyam haline geçer. Yani ayağa kalkar. Tıpkı birinci kıyam halinde olduğu gibi; yine ellerini bağlar. Daha sonra "Besmele" çeker ve Fatiha Suresini okur. Daha sonra da, kısa bir süre veya en az üç ayet-i kerime okuyarak kıratı tamamlar. Birinci rek'at'ta eda ettiği rükû ve secdeleri aynen eda öder. Bu birinci rek'at'ın son secdesinden sonra başını kaldırıp, sol ayağını yere yatırarak üzerine oturur. Sağ ayağını, parmaklarının ucu kıble istikametine gelecek şekilde diker. Ellerini parmaklarının tabii açıklığı ile diz kapakları hizasına gelecek şekilde uylukları üzerine koyar. Kadınlar ise; her iki ayağı sağ taraftan dışarı çıkararak üzerlerine otururlar. Bu birinci oturuşta teşehhüd okunur.

Teşehhüd duasını okuduktan sonra ayağa kalkar. Üç ve dördüncü rek'atları aynen ilk iki rek'at gibi eda eder. Ancak farz namazların bu rek'atlarında (üç ve dördüncü rek'atlarda) besmele ile yalnız Fatiha süresi okunur. Zamm-ı sure okunmaz. Dördüncü rek'atın secdelerinden sonra; birinci oturuş gibi oturulur. Önce yine "Teşehhüd" duası okunur. Buna salâvatları da ilave eder. Salâvatlardan sonra kendisi ve bütün mü'minler için dua eder.

Duayı da bitirdikten sonra, önce başını sağ tarafa çevirerek "Esselamu Aleykum ve rahmetullah" diyerek selam verilir. Sonra da sol tarafa çevrilip selam tekrar edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp