İman Tazeleme Duası

İman Tazeleme Duası : "Allahümme innâ ürîdü en üceddidel imâne tecdîden bir kavli lâ ilahe illallah Muhammedurresûlullah." (Bu cümlenin üç kere tekrar edilmesi müstehaptır.)

Manası : "Ey Rabbim, imanımı ve nikahımı, lâ ilâhe illâllah Muhammedün Resûlullah diyerek yeniliyorum. Benden imanıma aykırı düşecek ne kadar söz, hareket ve fikir meydana gelmişse, hepsine tevbe istiğfar ediyor, pişmanlık duyup af diliyorum. Beni affet, nikahımı da sabit kıl."

Resulüllah s.a.v efendimiz şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

"Adem oğlu büyük ve küçük bir günaha müptela olsa tevbe eylemek dilese abdest alıp iki rekat namaz kılsın.Ondan sonra ellerini kaldırıp bu yukarıda yazılan tevbe duasını okuyunca Hak Teala o günahı affeyler."

Buhari’nin Ümmü Seleme’den rivayetine göre Resulullah (s.a.v.) namazdan sonra selam verince çok az bir süre beklerdi.

Müslim’in Hz. Aişe’den yaptığı rivayette ise şöyle geçer:

Resulullah (s.a.v.) selam verdikten sonra : “Allahumme ente’s-selâmu ve minke’s-selam tebârekte yâ ze’l celâlive’l ikram” diyecek kadar otururdu.

Resulullah’dan sonra gelen imamların yani halifelerin bu konudaki uygulamalarına gelince, sahih kitapların dışında fıkıhçılar Enes (r.a.) hadisinden şunu naklettiler:

Enes dedi ki: Ben Hz. Peygamberin arkasında namaz kıldım; o selam verdiği zaman ayağa kalkardı. Hz. Ebu Bekir’in arkasında da namaz kıldım; o selam verdiğinde sanki kızgın bir taş üzerindeymiş gibi yerinden fırlardı.

İbn Yunus es-Sıkılli, ibn Vehb’den, o da Harice’den rivayet ettiğine göre o, imamların selam verdikten sonra oturmalarını ayıplardı ve şöyle derdi: İmamlar aynı anda selam verirler ve ayağa kalkarlar.

İbn Ömer dedi ki: İmamın selam verdikten sonra yerinde oturması bidattir.

İbn Mes’ud (r.a.) şöyle dedi: İmamın kızgın bir taşın üzerinde oturması kendisi için bundan daha hayırlıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp