Günlük Hayatta Okunabilecek Bazı Dualar

Günlük Hayatta Okunabilecek Bazı Dualar :

Elbise Giyerken:

Okunuşu: Elhamdü lillahillezi kesani haza ve razakanihi gayri havlin minni vela kuvvetin.

Manası: "Kim bir elbise giyer ve sonra da 'Benim hiçbir gücüm ve kuvvetim olmadan bunu bana giydiren ve rızık olarak veren Allah'a hamdolsun' diyen kimsenin geçmiş ve gelecek günahları bağışlanır."

Yeni Bir Elbise Giyerken:

Okunuşu: Allahümme lekel-hamdü ente kesevtenihi es'elü-ke min hayrihi ve hayri ma sunia leh ve eüzü bike min şerrihi ve şerri ma sunia leh.

Manası: "Allah‘ım bütün hamdler Sanadır. Onu (elbiseyi) bana giydiren Sensin. Senden onun ve yapılmış olduğu şeyin hayrını istiyor, onun ve yapılmış olduğu şeyin şerrinden Sana sığınıyorum."

Elbiseyi Çıkarırken:

Okunuşu: Bismillah.

Manası: "Âdemoğlu elbisesini çıkardığında, onların avret yerleriyle cinlerin gözleri arasındaki perde 'bismillah' demeleridir. "

Yemek Duaları:

Okunuşu: Bismillah. Bismillahi evvelehü ve ahirahü.

Manası: "Sizden biriniz yemek yemeye başladığında 'bismillah' desin. Yemeğe başlarken bunu unutursa 'başına ve sonuna Allah'ın adıyla (başlarım)' desin. "

Okunuşu: Allahümme barik lena fihi ve et'ımna hayran minhu.

Manası: "Allah'ın kendisine yemek nasip edip yedirdiği kimse şöyle dua etsin: Allah 'ı m, bu yemekte bize bereket ihsan eyle ve bize bundan daha hayırlısını yedir."

Yemeği Bitirdikten Sonra:

Okunuşu: Elhamdülillahil-Iezi et'ameni hazat-taame ve razekanihi min gayri havlin II vela kuvvetin.

Manası: "Yemek yedikten sonra şöyle dua eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır: Bu yemeği bana yediren ve gücüm kuvvetim olmaksızın onunla beni rızıklandıran Allah'a hamdolsun."

Okunuşu: Elhamdülillahi kesiran tayyiben mübareken fih, gayra mekfıyyin vela müvedde'ın vela müsteğna anhu rabbüna.

Manası: "Bütün çok ve güzel hamdler O'nda bereket kazanmak üzere Allah içindir. Oysa Rabb'imiz bunlardan müstağnidir.

Okunuşu: Allahümme et'amte ve sekayte ve ağneyte ve akneyte ve hedeyte ve ahyeyte felekel-hamdü ala ma a'tayte.

Manası: "Allah'ım, yedirdin, içirdin, yettirdin, kazandırdın, hidayet ettin ve hayat verdin. Verdiğin şeylere karşılık sana hamdolsun. "

Hadis-İ Şerif: "Âdemoğlu karnından daha şerli bir kap dol durmamıştır! Belini doğrultabileceği birkaç lokma âdemoğluna yeterlidir. Yemesi gerekliyse, üçte bir yemeği, üçte bir içeceği ve üçte bir de nefsi için ayırsın."

(Mideyi üçe ayırıp yemek için üçte birini doldurmak, üçte birini suya ayırmak, üçte birini boş bırakmak)

Yukarıdaki hadis bütün tıp kurallarının temelidir. İbrahim b. Edhem'in (ks.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Karnını koruyan kimse dinini korumuş olur. Açlığına malik olan kimse ise güzel ahlaka sahip olur. Hiç kuşkusuz Allah'a karşı günah işlemek aç olan kimseden daha uzak, tok olan kimseye daha yakındır. Tokluk kalbi öldürür. Sevinç, neşe ve gülmek de tokluktan kaynaklanır."

Buhar! ve Müslim'in Hz. Aişe'den (r.a) rivayet ettikleri bir hadiste, müminlerin annesi şöyle demektedir: "Hz. Muhammed'in (sav.) ailesi Medine'ye geldiklerinden beri ard arda üç gece karınlarını buğday ekmeğiyle doyurmadılar! Resulullah (sav.) , bu hal üzere vefat etti."3 Allah ve Resulü (sav.) arzularına uyanları kınamaktadır:

Meali: "Onlardan sonra yerlerine öyle bir nesil geldi ki namazı zayi ettiler, arzularına uydular. Bunlar da azgınlıklarının cezasına uğrayacaklardır. Ancak tevbe edenler bunun dışındadır. "4

Bezzat ve İbn Mace'nin, İbn Ömer'den (r.a) rivayet ettikleri bir hadiste şöyle buyurulmuştur: "Adamın biri Hz. Peygamberin (s.a.v) yanında geğirince Resulullah şöyle buyurdu: 'Bizim yanımızda geğirme! Hiç şüphesiz dünyada en çok tok olanınız, kıyamet gününde en uzun süre aç kalanınız olacaktır!"

Tuvalete Girerken:

Okunuşu: Allahümme inni eüzü bike minel-hubsi vel-habais.

Manası: "Allah'ım, pislikten ve pis olan şeylerden (erkek ve dişi şeytanlardan) Sana sığınırım."

Okunuşu: Bismillah.

Manası: "Âdemoğlu tuvalete girdiğinde, onların avret yerleriyle cinlerin gözleri arasındaki perde 'bismillah' demeleridir. "

Tuvaletten Çıkarken:

Okunuşu: Gufranek.

Manası: "Allah'ım, beni bağışla."

Eve Girerken:

Okunuşu: Allahümme inni es'elüke hayral-mevlici ve hayral-mahreci, bismillahi velecna ve bismillahi haracna ve ala rabbina tevekkelna.

Manası: "Allah'ım, Senden hayırlı bir giriş ve hayırlı bir Çıkış diliyorum. Allah'ın adıyla girdik, Allah'ın adıyla çıktık ve Rabb'imize tevekkül ettik."

Evden Çıkarken:

Okunuşu: Allahümme inni eüzü bike en edılle ev udalle evezille ev üzelle ev azlime ev uzleme ev echele ev yüchele aleyye.

Manası: "Allah 'ım, sapmaktan veya saptırılmaktan, ayağımın kaymasından veya kaydırılmasından, zulmetmekten veya zulme uğramaktan, cahil olmaktan veya cahil durumuna düşmekten Sana sığınırım."

Okunuşu: Bismillahi tevekkeltü alellah, vela havle ve la kuvvete illa billah.

Manası: "Allah'ın adıyla, Allah'a tevekkül ettim ve O'ndan başka güç ve kuvvet sahibi yoktur."

Bir Vasıtaya Binerken:

Okunuşu: Bismillah, elhamdülillah. Sübhanellezi sehhara lena haza vema künna lehü mukrinin ve inna ila rabbina lemunkalibün. Elhamdülillah, elhamdülillah, elhamdülillah. Allahu ekber, Allahu ekber, Allahu ekber. Sübhaneke inmi zalemtü nefsi fağfirli, innehü la yağfiruz-zünübe illa ente.

Manası: "Ali b. Rebia şöyle rivayet etti: Binmesi için Hz. Ali'ye (ra.) bir binek getirildiğine şahit oldum. Ayağını bineğin üzengisine koyduğunda 'Allah'ın adıyla' dedi. Bineğine binip doğrulduğunda 'elhamdülillah' dedi ve şöyle dua etti:

"Bunu bizim hizmetimize veren(Allah)in şanı yücedir. Yoksa biz bunu (hizmetimize) boyun eğdiremezdik"5

Sonra üç kez 'Allah'a hamdolsun' ve 'Allah en büyüktür' dedi. En sonunda şunu söyledi; 'Seni tesbih ederim, ben muhakkak nefsime zulmettim, beni bağışla. Hiç şüphesiz günahları senden başka bağışlayacak kimse yoktur.' Sonra Hz. Ali (ra.) şöyle dedi: 'Hz. Peygamberi (sav.) bu yaptığım gibi yaparken gördüm."

Yolculuğa Çıkarken:

Okunuşu: Allahu ekber Allahu ekber Allahu ekber, sübhanellezi sehhara lena haza vema künna lehü mukrinin ve inna ila rabbina lemunkalibün. Allahümme in na nes'elüke fi seferina haza el-birra vet-takva ve minel-ameli ma terda, Allahümme hevvin aleyna seferena haza vatvi anna bu'dehü. Allahümme entes-sahibü fis-seferi vel-halifetü fil-ehli. Allahümme inni eüzü bike min va'sais-seferi ve keabetil-manzari ve süil munkalebi fil-mali vel-ehli. Ayibüne, taibüne, abidüne, li rabbina hamidün.

Manası: "Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür. Bunu bizim hizmetimize veren(Allah)in şam yücedir. Yoksa biz bunu (hizmetimize) boyun eğdiremezdik. Allah'ım, bu yolculuğumuzda Senden iyilik ve takva ve razı olduğun amelleri yapmak dileriz. Allah'ım, bu yolculuğumuzu kolaylaştır, uzaklığını yakın eyle. Allah'ım, yolculukta sahibimiz ve (geride bıraktığımız) ailemizde halifemiz Sensin. Allah'ım, yolculuğun zorluklarından, kötü görünüşlü olmaktan, mal ve aile yönünden kötü sona düşmekten Sana sığınırım. Yolculuktan dönünce de yukarıdaki duayı okur ve şu cümleyi ilave eder: "Tevbe edenler, ibadet edenler ve Rabb'imize ham d edenler olarak döndük."

Abdest Almaya Başlarken:

Okunuşu: Bismillah,

Manası: "Allah 'ın adıyla."

Abdest Aldıktan Sonra:

Okunuşu: Eşhedü en la ilahe illallahu vahdehü la şerike leh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resüluh.

Manası: "Şehadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur yalnız O vardır ve yine şehadet ederim ki Muhammed (s.a.v) O'nun kulu ve elçisidir."

Okunuşu: Allahümme-c'alni minet-tevvabine vec'alni minel-mütetahhirin.

Manası: "Allah'ım, beni çokça tevbe edenlerden ve çokça temizlenenlerden eyle."

Müezzini Dinlerken:

Okunuşu: Allahu ekber, Allahu ekber. Eşhedü en la ilahe illallah, Eşhedü enne Muhammeden resülullah. La havle vela kuvvete illa billâh. La havle vela kuvvete illa billâh. Allahu ekber, Allahu ekber. La ilahe illallah.

Manası: "Müezzin 'Allah en büyüktür, Allah en büyüktür' dediğinde sizden biriniz de 'Allah en büyüktür, Allah en büyüktür: o 'Allah'tan başka ilah olmadığına şahitlik ederim' dediğinde 'Allah'tan başka ilah olmadığına şahitlik ederim: o 'Muhammed'in (s.a.v) Allah'ın elçisi olduğuna şahitlik ederim' dediğinde 'Muhammed'in (s.a.v) Allah'ın elçisi olduğuna şahitlik ederim: o 'haydi namaza' dediğinde 'güç ve kudret ancak Allah iledir', o 'haydi felaha' dediğinde 'güç ve kudret ancak Allah iledir' o 'Allah en büyüktür, Allah en büyüktür' dediğinde 'Allah en büyüktür, Allah en büyüktür' ve o 'Allah'tan başka ilah yoktur' dediğinde de kalbinden tam bir ihlâsla 'Allah'tan başka ilah yoktur' dese cennete girer."

Okunuşu: Eşhedü en la ilahe illallahe vahdehü la şerike lehve enne Muhammeden abdühü ve rasüluh. Raditü billahi rabben ve bi Muhammedin sallallahu aleyhi veselleme rasülen ve bil-İslami dinen.

Manası: "(Yine ezanı dinlerken) 'Allah'tan başka ilah olmadığına, O'nun ortağı bulunmadığına ve Muhammed sallallahu aleyhi vesellemin O'nun elçisi olduğuna şahitlik ederim. Rab olarak Allah'a, elçi olarak Muhammed'e (s.a.v) ve din olarak İslam'a razı oldum' diyen kimsenin günahı bağışlanır."

Okunuşu: es-Salatü hayrun minen-nevm.

Manası: "Müezzin 'es-salatü hayrun minen-nevm' dediğinde dinleyen kişi) 'es-salatü hayrun minen-nevm' der."

Ezan Bittikten Sonra:

Okunuşu: Allahümme rabbe hazihid-da'vetit-tamme ves salatil-kaime, ati Muhammeden el-vesilete vel-fadile veb'ashu makamen mahmüden ellezi veadteh.

Manası: "Ezanı dinledikten sonra; 'bu kâmil duanın ve kılınan namazın Rabbi olan Allahım, Muhammed'e (sav.) Vesileyi ve Fazileyi ver ve onu vaad etmiş olduğun Mahmud makamına ulaştır' diye dua eden kimseye kıyamet gününde şefaatim vacip olur."

Müezzinin söylediği cümleler tekrar edildikten sonra Hz. Peygambere (sav.) salât edilir. Sonra da kişi ezan ile kamet arasında kendisi için dua eder. Çünkü bu arada yapılan dua geri çevrilmez.

Camiye Giderken:

Okunuşu: Allahürnme-c'al fi kalbi nüran ve fi lisani nüran ve-c'al fi sem'i nüran ve-c‘al fi basari nüran ve-c'al min halfi nüran ve min emami nüran ve-cal min fevki nüran ve min tahtı nüran, Allahümme a'tıni nüran.

Manası: "Allah'ım, kalbimde ve dilimde nur yarat, işitmemde nur yarat, görmemde nur yarat, arkamda ve önümde nur yarat, üzerimde ve altımda nur yarat. Allah'ım bana nur ver."

Camiye Girerken:

Okunuşu: Bismillah, Allahümme salli ala Muhammedin, Allahümme iftah li ebvabe rahmetik.

Manası: "Allah'ın adıyla. Allah'ım, Muhammed'e (sav.) salât eyle, Allah'ım bana rahmetinin kapılarını aç."

Okunuşu: Eüzü billahil-azım ve bi vechihil-kerim ve bi sültanihil-kadim mineş-şeytanir-racim.

Manası: " 'Kişi, kovulmuş olan şeytandan ulu Allah'a, O'nun yüce rızasına ve kadim olan hâkimiyetine sığınırım' diye dua ettiğinde, şeytan 'gününün geri kalanını benden korudu' der."

Camiden Çıkarken:

Okunuşu: Bismillah, Allahümme salli ala Muhammedin, Allahümme inni es'elüke min fadlik.

Manası: "Allah'ın adıyla. Allah'ım, Muhammed'e (s.a.v) salât eyle, Allah 'ım senin fazlından isterim."

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp