Dualar Nerelerda Daha Fazla Kabul Olunur

Dualar Nerelerda Daha Fazla Kabul Olunur?

Bu bölümde, duaların daha fazla nerelerde kabül olunacagını ve ediIen duaIann te'sirli olabilmesi için dua ederken nereler tercih etmek lazım geldiğini beyan edeceğiz.

Dualar gerçi her yerde edilir ve kabül olunur ise de, bir çok mübarek yerler, mübarek makamlar vardır ki, dua etmek için oralan tercih etmek lazımdır. Duaların kabulü için tercihedilecek olan mübarek makamların bir kısmını aşağıya yazıyoruz. Kitabımızda «Duarım Adab ve Fazileti» bölümünde tarif edildiği şekilde, bu mübarek makamlarda dua edilirse, o

dualar Cenab-ı Allah'ın nezdinde muhakkak kabül olunur. O

mübarek yerler şunlardır:

1. Mekke şehrinde, Kabe-i Muazzama'nın ıçınde ediIen dua

Allah lndinde muhakkak surette kabüldür,

Fakat okıinacak duayı burada değil,kitabımızın 12. bölümünde beyan edeceğiz. Kabe-i Muazzama'nın içinde, her neresi olursa olsun ve her ne tarafı olursa olsun, durulur ve oturulur: namaz kılınır ve dua edilir. Orada edilen dua ind-i ilahi de muhakkak surette makbül ve müteberdir. Yalnız Peygamber Efendimiz'in (sallallahü aleyhi ve sellem) namaz kılıp dua'ettiği yeri tercih etmek daha efdal, daha mükemmel olur. Sallallahü aleyhi vesellem efendimiz'in namaz kılıp dua ettiği yer;

Kabe-i Muazzama kapısından girince karşı istikamette, arkası kapıya gelmek üzere karşı duvara üç arşın mesafede olan yerdir. Eğer burada yer bulunmazsa, nerede bulunursa orada namaz kılınır ve dua edilir Okunacak dualar yukarıda da betiğimiz gibi 12. bölümde bildirilecektir.

2. Hacerü'I-Esved'i öperken, yüzünü ve gözünü sürerken edilen dua, Cenab-ı Allah indinde makbul ve müreberdir .

Hacerü'l-Esved, malum olduğu üzere cennetten çıkma bir siyah taştır. Kabe-i Muazzama kapısının, bize nazaran solundaki köşeye konulmuştur. Çok mübarek ve çok. kıymetli bir taştır. Onda bambaşka bir füyüzat-ı ilahi vardır. O, dünyadaki taşların hiçbirine kıyas edilmeyen bir taştır. Onu tam manasıyla anlatmak, onu tamamen 'vasfedebilmek için aynca bir kitab doldurmak icabeder. Binaenaleyh bu ulvi, bu kudsi taşın başında, onun ulviyyetini, onun kudsiyyetini bilerek ve ona mü kemmel bir hürmet ve riayet ederek edilen duaların, Cenab-ı

Allah tarafından kabul olunacağı muhakkaktır.

3,' ·Kabe-i Muazzama kapısının bulunduğu duvarın her yerinde edilen dualar, Ind-I ilahide makbül ve müteberdir,

Kapının bulunduğu duvar, Hacerü'l-Esved'derı hatım karışma kadar olan duvardır. Hacerü'l-Esved ve kapı civarında izdihamdarı insan kalabalığından durulup da dua edilemez. Fakat kapıdan hatım kaşına kadar olan kısım, bir derece tenha olabilir. İşte orada namaz kılıp dua etmeye müsait yer vardır.

Binaenaleyh, orada edilen dualar Cenab-ı Allah nezdinde kabul olacağı muhakkaktır .

4. Altın oluğun altında edilen dualar Ind-I ilahide makbul ve müteberdir.

Altın' oluğun altı; hatım denilen, kaş ile çevrilmiş olanlarin içindedir. Oluğun tamamen altında bir yesil taş varda taşın üzerinde namaz kılıp dU! etmek için herkes oraya arzu çeker ve bu sebebden orası çok iZdihamlıdır. Şayet oraya yanaşıp da namaz ve niyaz edemeyen kimse hiç me'yüs olmasın.

Çünkü orada namaz kılmayı ve duA etmeyi arzuladı ama kalabalıktan sokulamadı. O halde, hatımın her neresinde olursa olsun namaz kılıp dua etmek, aynı o yeşil taş üzerindeki gibi tesirlidir. O altın oluğun altındaki yeşil taşa, insanlar arasında

Hacer-i İsmail denilmiştir. Fakat bu, hiçbir yerde yazılı" değildir. Hacer-i İsmail'in KAbe-i Muazzama'dan olduğu ve onu ziyaret etmek KAbe-i Muazzama'lUll ıçine girmiş kadar faziletli

olduğu rivAyet edilmektedir.

Bir hadis-i şerlflerinde Efendimiz (sallallahü aleyhi ve selem) :

«YA Aişe, Beyt-l Muazzama'ya girmek istersen, Hacer-i "İs mail'de namaz kıL. lira Hacer-i İsmail Beyt-i Muazzama'dan bir parçadır. Senin kavmin, yAni Kureyş kabilesi Kabe'yi bina ettikleri zaman "onu çıkardılar ve beyitten ayırdılar,» buyurmuştur.

5. Hatimın bütün içinde edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir.

Kabe-i Muazzama'nın altın oluk tarafında, kaş ile çevrilmiş olan yerin her tarafına hatım denilmiştir. İşte o hatımın içinde namaz kılınır ve Cnab-ı Allah'a dua edilirse; orada edilen dua, hiç şübhe yok ki, Allah indinde makbül ve müteberdir. Ve dua etmek için tercih edilecek yerlerden biri de orasıdır.

6. Hacer-i Es‘ad başında edilen edilen dualrda ind-i ilahide makbul müteberdir,

Hacer-i Es'ad: Beyt-i Muazzama'da kapının bulunduğu tarafın tamamen arka tarafındaki duvardadır. Ve bu duvarın hatım tarafındadır. Tavaf edilirken hatımı geçince hemen Hacer-i es‘ad‘a gelinmiş olur.iste orada edilen dualr, Cenab-ı Allah indinde muhakkak sürette kabüldür

7.Rükn-i Yemani‘de edilen dualr da ind-i ilahide makbul müteberdir.

Rükn-i Yernani, Hacerü'l-Esved'in bulunduğu duvardadır; fakat Hacerü'l-Esved duvann bir köşesindedir. Rükn-i Yemam de diğer köşeye çok yakındır. İşte burada edilen dualar nezd ilahi' de muhakkak surette kabüldür,

" Yalnız burada durup da dua ve niyaz etmek biraz müşkülür. Çünkü bütün huccac Hacerü'l-Esved'e sokulmak için Rükn-i Yemant'nin olduğu yerden hazırlanırlar. Binaenaleyh orada oturmak veya durmak istenildiği takdirde, huccacın ayağı altında kalmak ve çiğnenmek muhakkaktır. Şunu da hatırlatalım ki; Rükn-i Yemant'de 70 melek olduğu ve orada bi kimsenin sağ eliyle Rükn-i Yemani'yi meshedip dua ettiğinde o meleklerin

8.Hacer-i Es‘ad ile rükn-i yemani arasında edilen dualar da ind-i ilahide makbül ve müteberdir.

Hacer-i Es'ad ile Rükn-i Yemani arası;' Beyt-l Muazzamada, kapının bulunduğu duvann tam arkasına gelen duvardır. Bu duvar tamamen Hacer-i Es'ad ile Rükn-i Yemam arasıdır. YAnı Hacer-i Es'ad bu duvarın bir başında, Rükn-i Yemani de öbür başındadır. Bu ikisinin arasındaki Beyt-i Şerif'in duvar tamamen Hacer-i Es'ad ile Rükn-i Yernam arasıdır. İşte burada edilen dualar Cenab-ı Allah indinde muhakkak surette kabüldür ve burası dua etmek için en tenha bir yerdir. Çünkü ta vAf eden huccac orada duvardan birazcık ayrılmış olurlar. Bunun sebebi de, hatım kasının etrafından dolaştığı için orada hafif bir serbestlik bulunmasıdır.

9.Tavaf ederken tavaf mahallinin her yerinde edilen dualar da ind*i ilahide makbul ve müteberdir.

Tavaf yeri malum olduğu üzere Beyt-i .Şertf'in etrafıdır.Burayı tavaf ederken, bu yerin ulviyyetini ve kudsiyyetini düşünerek ve ne derece kıymetli ve faziletli olduğunu bilerek edilen duaların, Allah indinde kabüle şayan olacağı muhakkaktır.

10.Hacerü‘l Esved‘i istilam ederken edilen dular da ind-i ilahide makbul ve müteberdir.

İstilam demek, herhangi bir mübarek yere el sürüp de elini öpmek demektir. Buradaki istilamdan kasıt, Hacerü'l-Es ved'e sokulmayıp da, uzaktan ellerini sürer gibi yapıp ellerini öpmektir. Yani, Hacerü'l-Esved'in hizasına gelince, iki elinin iç taraflarını açık vaziyette Hacerü'l-Esved'e sürüyormuş gibi hareket ettirdikten sonra, ellerinin iç kısmını öpmek ve yüzü ne gözüne sürmektir. İşte bu ameliye esnasında edilen- dualar da Cenab-ı Allah indinde ahsen surette kabule şayan olacağı muhakkaktır.

11.Makam-ı İbrahim‘in ardında edilen dualr da ind-i ilahide makbul müteberdir.

İbrahim Aley hisselam'ın makamı: Beyt-i şerif' den biraz ayrı, Beyt'i şerif'in kapısının bulunduğu duvara karşıdır. Tavaf bittikten sonra herkes oraya gelir, oranın arka tarafında iki rekat tavaf namazı kılar. İşte o zaman orada edilen duaları Cenab-ı Vacibü'l-Vücüd Hazretleri "muhakkak kabul buyurur.

12.Zemzem-i şerifde ve kapısının etrafında edilen dualar da ind-i ilahide makbul müteberdir.

Haccın adab ve şartlarındandır ki, huccac tavaf edip" makam-ı İbrahim'de iki rek'at namaz kıldıktan sonra, sa'ye başlamadan evvel zemzem-i şerife gelerek orada zemzem-i şeriften içip yüzüne gözüne, koynuna ve koltuğuna dökerler. İşte o an da orada edilen dualar da Cenab-ı Allah'ınnezdinde kabül olacağı şüphesizdir.

13.Safa‘da edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir.

Safü eskiden, yani oralar yapılmadan bir tepecik halinde idi, Şimdi oranın tepe ve tepecik halinden çıktığ; malümdur. huccac sa'y etmeden önce 'evvela Safa'ya gelir ve oradan sa'y etmeye başlarlar. İşte orada, yani Safi'da edilen duaları Cenab-ı Allah'ın kabül edeceği muhakkaktır.

14.Merve‘de edilen dualr da ind-i ilahide maknul ve müteberdir.

Merve, Safa'nın karşısında olup o da Safa gibi eskiden 'bir-tepecik idi. Şimdi malüm olduğu üzere yapılmış, inşa edilmiş bir vaziyettedir. Hacılar Safa' dan Merve'ye ve Merve' den Safa'- ya dört defa giderler ve üç defa gelirler. Bu şekilde yedi def'a sa'yedilmiş olur. Merve'ye çıkıldığı zaman orada edilen dualar da Allah indinde makbüldür.

15.Safa ile Merve arasında edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir

Safa ile Merve arası: Malum olduğu gibi güzel bir yoldur.

Ortası bölünmüş olup bir taraftan gidiş, bir taraftan geliş vardır. Sa'y esnasında hacılar, güçlük çekmemek için bölünmüş olan yolun bir tarafından gider.. diğer tarafından gelirler. İşte bu arada, gidiş-geliş esnasında edilen duaların Cenab-ı VAcibü'l Ataya nezdinde makbül olacağı muhakkaktır.

16.Arafat‘ın her bir yerinde edilen dualar da ind-i ilahi de makbul ve müteberdir

Arafat, malüm olduğu üzere çok geniş bir yer dir. Oranın her taraftan sınırlan vardır. Arefe günü güneş doğmadan o sımrlardan içeri girerler. Arafat'a dahil olmuş sayılırlar. İşte o sınırların içinde, her neresinde olursa olsun edilen duaların kabüle şayan olacağı şübhesizdir. Cenab-ı Allah arzu eden bütün ehl-i Islama nasib buyursun. Amin!

17.Mescid-i ibrahim‘de edilen dualr da ind-i ilaide makbul ve müteberdir.

Mescid-i İbrahim. Arafat'da bir camidir. Orada hacılar öğle namazını cemaat1e kıldıktan sonra fasıla vermeden, arkasından ikindi namazını da kılarlar. Yani öğle ile ikindi beraber kılınır. İşte o Mescid-i İbrahim'de edilen duaların Cenab-ı Va· cibü'l-Vücüd hazretleri tarafından ahsen surette kabul buyu rulacağı muhakkaktır.

18.Arafat‘Daki Cebel-i Rahme‘de edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir.

Cebelü'r-Rahme, malüm olduğu üzere. Arafat'da bir dağdır. Arefe günü huccacın hemen hemen ekserisl bu dağa çıkarar. Ve akşama kadar bu dağda dururlar. İşte bu dağda, yani

Cebelü'r Rahme'de edilen dualar Cenab-ı Allah indinde muhakkak kabül olunur.

19.arafat‘da metbah-I Adem‘de edilen dualar da ind-i ilahide mutlak surette kabul olunur

Cebelü'r-Rahme'nin yakınında siyah taşlar vardır. Orada vakfe edilerek Cenab-ı Allah'a dua ve niyazda bulunmalıdır. İşte orada edilen dualar Cenab-ı Allah indinde kabüle şayan olacağı muhakkaktır.

20.Müzdelide‘nin her tarafında edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir.

Müzdelife, .Arafat'dan Mina'ya' gelirken konak verilen biryerdir. Burada Meş·ar-i Haram'da akşam ile yatsı namazı beraber kılınır Evvela akşam. namazı ve sonra yatsı namazı, aynı escid-i İbrahim'de öğle ile ikindinin olduğu gibi bir ezan ve kamet ile kılınır. Akşamın sünneti ile yatsının ilk sünnetı terkedilir. Sonra Mina'da şeytan taşlamak için yetmiş adet taş toplanır. Ve Müzdelife vakfesi için müİnkün ise gusüI edilir. Bu müzdelife'de insanlar için bir fırsat vardır. Yam sabah namazını kıldıktan sonra Mina'ya hareket etmeden hafif bir vakfe yapılır. Bu esnada, kafilenin başkanı ya da kafileye hac esna arasında kılavuzluk eden ve hacıların adaba riayet etmelerini sağlayan bir din adamı tarafından dua edilir. Ve maiyyetinde bulunan huccac da: «Amin! II derler. İşte bu da çok önemlidir. Binaenaleyh burada edilen dualar da ind-i ilahide mutlak surette kabüldür.

21.Meş‘arü‘l-Haram edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir

Meş'arü'l-Haram: malüm, Müzdelife'de akşam ile yatsının cemaatle birleştirilerek kılındığı.camidir. Bu camide edilen dualar Allahü Teala indinde kabule şayan olacağı muhakkaktır

22.Mina‘nın her yerinde edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir.

Mina'da malüm, cemre taşlan atılır. Yani, şeytan taşlanır.

Ve kurban kesilir; hacılar üç gün Mina'da dururlar. Bu müddet zarfında Kabe-i Muazzama'ya gelip tavaf falan da edilir.

Geceleri Mina'da yatılır. Bu üç gün ve üç gece gibi bir müddet zarfında. Mina'nın her neresinde. olursa olsun edilen duaların ind-i ilahide kabul olunacağı muhakkaktır.

23.Mescid-i Hayf‘da edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir

Mescid-i Hayf, MinA'da meşhur bir camidir. Mümkün olur ise beş vakit namazların hepsini de burada cemaatle kılmalıdır.

Mescid-i Hayf'da Arafat'dan. Müzdelife'den gelen huccac'ın içinde nice nice insanlar, yaralı yüreklerle, haşyedi kalblerle dua ve niyAzederler. ışte orada edilen dualarCenab-ı Allah'm indinde muhakkak sürette kabül olunur. zira burada yetmiş peygamberin namaz kıldılı mervidir.

24.Şeytan taşlarken edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir

Müzdelife' de toplanmış olan cemre taşları, evvelA en nihayetteki cemre-yi kusvlya gelinip orada yedi. taş atıldıktan sonra alt yanında duA edilir. Sonra ortada bulunan cemre-yi vustaya gelerek yedi taş da orada atılır. Ve orada da dua edilir

Sonra Mina'ya en yakın olan cemre-yi akabeye gelerek yedi taş da orada atılır. Artık orada durmadan, dua yolda .edilir. İşte bu ameliye üç gün devam eder. İşte buralarda edilen duaların ind-i ilahide kabüle şAyan olacağı kat'tdir.

25. Cennet-i Muala,‘da edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir

Cennet-İ Mualla, malüm olduğu üzere Mekke-i Mükereme'deki kabrlstandır. Bir ismi de Hacün'dur. Burada isimleri bilinen, bilinmeyen hesabsız zevat-ı kiram vardır. Adabma ri ayet ederek orayı ziyaret ettikten sonra orada edilen dualar Allahü Teala'nın indinde muhakkak sürette kabüldür.

26.Kubbe-i Hadra‘nın ilk görüldüğü yerde edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir.

Kubbe-i Hadra, malum,Peygamber Efendimiz'iıi (sallallahü aIeyhi ve sellem) türbesinin üzerindeki yeşil kubbedir. Medine-i Münevvere'ye varırken Kubbe-i Hadra'nın ilk görüldüğü yerde edilen dualar da ind-i ilahide makbül ve müteberdir.

27.Medine-i münevvere‘nin her yerinde edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir.

Medine-i Münevvere' de ismi bilinen ve bilinmeyen, muhabbetinden ve ensardan nice zevat-ı kirarn vardır ki, ayrı ayrı isimlerinden bahsedecek olursak, kitab çok uzun olur. Bizim

maksadımız bu mübarek beldede edilen duaların mutlak sürette kabul olunacagını hatırlatmaktır

.

Adabına riayet edilerek bu zevat-ı kiram ayn ayn ziyaret Edilir ve o esnada dua edilirse işte o dualar da ind-i ilahide mutlaka kabüldür,

28.Medine-i Münevvere‘deki mescidlerde edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir.

Medine-i Münevvere'deki mescidlerden Mescid-i Kuba, mescid-i Kıbleteyn, Mescid-i Erbaa [Mescid-i Nebt (SA.V.) ve mescid-i Ebu Bekr-i Sıddik (RA.) ve Mescid-i All (RA.) ve Mes-cid-i Selman (RA.)] Medine'nin haricindedir. Medine'nin için de Mescid-i Gamame ve sair bazı mescidler vardır. ışte bu mes cidlerde namaz kılıp Allah'a dua etmelidir. Zira buralarda edilen dua boşa gitmez. Binaenaleyh bu fırsatı ganimet bilmelidir. ve buralarda bilhassa, Uhud dağında birçok mübarek yerler şüheda makamlar vardır. Oralarda dua etmeyi ihmal etmemelidir

29.Mescid-i Haza‘da edilen dualar da ind-ilahide makbül ve müteberdir.

Mescid-i Haza, malüm, Medine-i Münevvere' deki Harem-i

Şerif'tir» Bu Harem-i Şerif'in her neresinde olursa olsun edilen dualar da ind-i ilahide kabül olunacağmdan hiç şübhe yok tur. Bilhassa mihrabı ile minberi arasında edilen dua ve niyazlar mutlak surette kabüldür, Zira minber ile mihrabı arasında cennet bahçelerinden bir bahçe olduğuna, keza: kabr-I sa Adetleri ile mihrabı arasının cennet bahçelerinden bir bahçe olduğuna dair ayrı ayrı hadis-i şerifler rivayet edilmiştir. Işte buralarda namaz kılıp ibadet etmek, dua ve niyazda bulunmak çok kıymetli ve çok faziletlidir. Binaenaleyh namaz vaktinden çok daha evvel gelmeli ve buralarda bir yer bulup oturmalıdır. Yoksa her zaman bu mübarek yerlere sokulunmaz. Çok izdihamlıdır. İşte Harem-i Şerif'in ibadete, dua ve niyaza daha faziletli olan yeri, hadis-i şeriflerle de övülen, kabr-i saadetleri ile min her arasındaki mesafedir. Harem-i Şerif'in her yerinde, bilhassa mezkür minber ile türbe-i şerifin arasında edilen Ibadetler. dualar ve niyazlar ind-i ilahide mutlak surette makbul ve mu teberdir.

30.Sallallahü alyhi selem efendimiz‘in kabrinde huzur-ı saadetlerine karşı edile dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir.

Adaba riayet ederek Harem-i Şerif'de, Peygamber Efendimiz'in (sallallahü aleyhi ve sellem) huzur-ı saadetlerine karşı arkasını kıbleye vererek, cephesini huzur-ı saadette bulundurarak edilen dualar, Allah indinde makbul olacağı muhakkaktır

31. Ebü Bekir'In (R.A.) kabr-i şerifleri huzurunda edilen dualar da ind-i ilahide makbul ve müteberdir.

Ebu Bekir Sıddik'm (R.A.) kabr-i şerifleri. Peygamber Efendimiz'in civarında olup Peygamber Efendimiz'i sol tarafa alarak kıbleyi de sağ tarafa alarak birazcık yürüyünce malum olduğu üzere Hazret-i Ebu Bekir'in kabr-i şeriflerine varılır.

İşte orada edilen dualar da ind-i ilahide makbül olacağı kat'i -dir.

32. Ömer'İn (RA.) kabr-I şerifleri huzurunda edilen dualar da Ind-ilahide makbül ve müteberdir.

Ömer'in (R.A.) kabr-i şerifleri Harem-i Şerif' de Ebu Be-kir'in(R.A.) kabr-i şerifleri yakınındadır. Orada edilen dualar da ind-i ilahide makbül ve müteberdir .

33. Fatunatü'z-Zehria(R. AnhA) validemizin kabr-i şerifleri huzürunda edilen dualar da Ind-I ilahide makbül ve müteberdir .

Fatımatü'z-Zehra (R. Anha) validemizin kabr-i şerifleri de

Harem-İ Şerif'dedir. Ve buradaki kabirlerin hepsi de birbirine ekli olup bir hizadadırlar. Burada da dua etmeyi ihmal etmemelidir. Çünkü kabulolunmasında hiç şübhe yoktur; muhakkak kabüldür.

34. Cennet-I Bakia'da edilen dualar da Ind-I ilahide makbül Ye müteberdlr,

Cennet-i Bakla, malüm olduğu üzere Medine-i Münevvere'deki meşhur kabristendır. Bu kabristanda bulunan zevat-ı kiramın ayn ayn isimlerini yazmaya' lüzum yoktur. Adabına riayet ederek burayı ziyaret ettikten sonra dua etmeyi ihmal etmemelidir. Zira burada edilen dualar mutlak surette kabuldür.

Şurasını hatırlatalım ki, kabri ziyaret edilen zat, kim olursa olsun, sağlığında kendisine karşı' ne derece yakın olunabilirse, kabrine de o derece yakın veya uzak durmalıdır.

35. Nas arasında ziyaret edilen meşhür kimselerin kabirleri huzürunda edilen dualar da Ind-I ilahide makbül ve müteberdir.

Ziyaret edilen meşhur kimseler, dünyanın muhtelif yerlerinde, her beldede, her memlekette vardır. Ayrı ayrı' isimlerini yazmaya Iüzum yoktur. Bunlar daha fazla İstanbul'da, Bağdat'da, Şam'da, Kudüs'de, bilhassa Kuds-i Şerif'in Halilü'r

Rahman denilen kasabasında, Mekke' de ve Medine' de ve sair yerlerdedirler.

Bunları AdAba riilyet ederek ziyaret ettikten sonra buralarda edilen dualar ind-i ilahide makböl ve müteberdir.

Yalnız şurasım hatırlatmak lazım gelir ki; bu yerleri, bu makamları ziyaret ederken onlardan bir medet umarak, derdi ne çare aramak çok yanlıştır. Onları Allah rızası için ziyaret edip ruhlarına okuduktan sonra, Cenab-ı Allah'a dua ve niyaz da bulunmalıdır. Cenab-ı Allah'a kendi için ve o zevat-ı kiram

için, ana-baba, hısım-akraba için, hatta bütün ehI-i İslam için dua etmelidir. Yoksa: «Ben falan türbeyi ziyaret ettim de falan dertten kurtuldum, ya da falan zatın türbesini ziyaret ettim de evladım oldu! lt demek gibi saçma sapan niyyetlerle ziyaret edilmez.

36. Tenha yerlerde edilen dualar da lnd-ilahide makbül ve müteberdir

Tenha yerler, canlı mahlükattan hiç kimsenin bulunmadığı yerlerdir. Buralarda edilen dualar huzur içerisinde edimli olur. Çünkü kalb kıyı ü kalden temiz olur. İnsanın gönlünden

her şey çıkmış olur. Aklında Cenab-ı Allah ve Allah'tan isteyeceği şeyden başka bir şey olmaz. İşte böyle, kalb huşü ve hudü içerisinde olduğu halde, tam manasıyla gönlünü Cenab-ı Allah'a vererek edilen dualar Cenab-ı Allah'ın nezdinde mutlak surette kabul olunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp