Dua ve Önemi

Dua ve Önemi :

Duânın önemi; kul ile Yaratıcı arasında bir irtibat vesilesi olmasından gelir.

“İnsanların en âcizi, duâdan âciz olandır. En fazîletli ibâdet, duâdır. Allah katında duâdan daha değerli bir şey yoktur. Allah ısrarla duâ edenleri sever.” (Câmiü’s-Sağîr, Hadîs No:, 1145, 1129, 7602, 1876.)

“Allah katında duâdan daha şerefli bir şey yoktur.” (Tirmizî, Daavat, 1; İbn Mace, Duâ,1.)

Bir âyet meâlinde duâlara, çağrılara cevap verileceği şöyle beyan edilir: “Kullarım Beni senden soracak olurlarsa, bilsinler ki Ben pek yakınım. Benden isteyenin isteğine cevap veririm.” (Bakara Sûresi, 186.) Şu anlamı da çıkarmak mümkün: Duâ ile Allah’a yaklaşan, O’nu sevindirir, merhamet, sevgi ve yardımını hak eder. Resûl-i Ekrem (asm) duânın önemini çarpıcı temsillerle vurguluyor:

“Allah’ın, kulun bağışlanma dilemesinden duyduğu sevinç, birinizin çölde kaybettiği devesini bulmasından duyduğu sevinçten daha fazladır.” (Câmiü’s-Sağîr, Hadîs No., 7192.)

"Dua, ibadetin aslı ve özüdür. Allah katında duadan makbul bir şey yoktur. Dua 70 türlü kazayı önler. Ömrün bereketini artırır." (Tirmizi)

"Dua eden, üç şeyden hâli değildir: Ya günahı affolur veya hemen hayırlı karşılığını görür, yahut ahirette mükafatını bulur." (Deylemi)

"Rabbiniz, elbette hayâ ve kerem sahibidir. Kulları ellerini kaldırıp bir şey istedikleri zaman, onların ellerini boş çevirmekten hayâ eder." (Ebu Davud)

"Dua, müminin silahıdır." (İbni Ebiddünya)

"Allahü teâlâ dua etmeyene gazap eder." (İ. Mace)

"Dua belayı önler." (Deylemi)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp