Cuma Gününün Fazileti

CUMA GÜNÜNÜN FAZİLETİ

Cuma günü Seyyid-ül-eyyam yani günlerin efendisi olduğundan, mümkün olabildiği kadar gecesine ve gündüzüne saygı göstermek, İslam adabındandır. Zira, Adem aleyhisselam cuma günü halk olunmuş, Cuma günü cennete girmiş ve cuma günü yeryüzüne indirilmiştir. Kıyamet, cuma günü kopacak, haşır ve neşir cuma günü olacaktır.

Cuma gününün ismi, Cenab-ı Hakk'ın manevi indinde ve melekler arasında Yevm-ül-Mezid'dir. Cennet ehline, Allahü Zülcelalin mekandan münezzeh olarak cemalini müşahade ettirmesi de cuma günü olacaktır. Bu sebeple, cuma günü için gusletmelidir. Nitekim, hadisi şerifte. Bir küse su, bir altına bile olsa; cuma günü guslediniz, buyurulmuştur. O gusül ile, cuma namazı kılınmadan, arada abdest bozulursa da, tamamıyla cuma guslünün sevabına nail olunur. Bir kimse, cuma günü ihtilam olsa, yani rüyasında boşalsa veya eşi ile birleşse; guslederken hem farz olan gusüle, hem de cuma guslüne niyet ederse, bu gusül ile ikisini de eda etmiş olur. Ayrıca, cuma için gusül icab etmez. Bir gusül, fazilet ve sevab bakımından yeter.Bir kadın, kocası ile birleşse, fakat gusletmeden aybaşı haline düşse, o kadında biri çiftleşmekten ve birisi de aybaşı halinden dolayı iki türlü cünüplük hasıl olur. Aybaşı hali geçtikten sonra, bir gusül kifayet eder. Bayram, cuma gününe rastlasa, hem bayram hem de cuma günü için niyet edilerek gusledildiği takdirde, bir gusül ikisine de kafidir. Cuma namazı na erken gitmelidir. Bir kimse, cuma namazına güneş doğduktan sonra gitmiş olsa bir deve; ikinci saatte gitse bir sığır, üçüncü saatte gitse bir koç kurban etmiş kadar, dördüncü saatte gitse bir tavuk sadaka vermiş, beşinci saatte gitse, bir yumurta hediye etmiş kadar sevaba nail olur. Hatip minbere çıktığı zaman, defterler dürülür ve melekler hutbeyi dinlemek için minberin yanında hazır olurlar. Hutbeyi dinlerler. Cuma namazına, altıncı saatte gelenler, ancak namaz için geldiklerinden bir sevaba nail olmazlar.Cuma günleri, tırnakları kesmeli, başını tıraş ettirmeli, koltuk ve kasığını temizlemelidir. Cuma gecesi veya günü, eşiyle birleşmelidir. Bu birleşmede üç fazilet vardır:

1. Na-mahrem kadına bakmaktan emin olunur.

2. Nefsinde huzur ve rahatlık hasıl olur.

3. Hem kendisi, hem de eşi cumanın faziletine nail olur.

Hadis- i şerif:

Gusülü gerektiren bir halolsun veya olmasın, gusledene Allahü Teala rahmet eder, buyurulmuştur.Cuma günü veya cuma gecesi, sure-i Duhan'ı okumalıdır. Nitekim, hadis-i şerifte. Bir kimse, Cuma gecesi veya Cuma günü Duhan suresini okusa, Cenab-ı vücib-ül vücud o kimse için cennette bir saray bina eder, buyurulmuştur. Bir diğer hadis-i şerif te de: Bir kimse, Cuma gecesi veya Cuma günü, Kehf suresini okusa, o kimsenin okuduğu yerden Mekke-i Mükerreme'ye kadar kendisine bir nur verilir. Gelecek cumaya kadar üç gün ziyade günahı mağfiret olunur. Yetmiş bin melek, ona dua ve istiğ-far ederler. Sıraca, Zat-ül-cenb, Baras ve miskin illeti ile deccal fitnesinden emin olur, buyurulmaktadır. Cami-i şerife girildikte, halkalanıp oturmamalı, kıbleye yönelerek namaz kılar gibi oturmalıdır. Bazı kimselerin, camilerde Kur'an okunurken halka olmaları edebe aykırıdır. Nitekim, hadis-i şerifte: Namaz kılmak için cami-i şerifte bekleyenlerin, tıpkı namaz kılar gibi oturmaları vüciptir, buyurulmuştur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp