Sokmalar

Sokmalar :

Halk arasında ağulanma denen zehirlenmenin giderilmesinde değişik yollara başvurulur.

ilkin ağulanmalar ikiye ayrılır. Biri akrep, yılan gibi gerçekten ağulu hayvanların sokması sonucu ortaya çıkan olay. Öteki, değişik besinler, yemişler yenmesi yüzünden olan durum.

Yılan, akrep ile benzeri ağulu hayvanların sokması sonucu doğan olayda durum hemen anlaşılmış, sokmanın üzerinden önemli bir süre geçmemişse, sokulan yer biraz kesilip emilir. Ağza gelen kan tükürülür. Ya da sokulan yerin biraz yukarısından sıkıca bastınlıp aşağı doğru olarak kan aktınlır. Böylece kana yeni karışan ağu damarda çok ilerlemeden atılır. Bu olay sokmanın gerçekleştiği kısa süre içinde olabilir

Ağulanmayı doğuran sokma olayının üzerinden uzunca (birkaç saatlik) bir süre geçmişse, sokulan kimsede yaşama gücü kalmamışsa ona uygulanan iyileştirme yolları değişiktir.

1- Sokma sonucu ağulanan kimse uzunca bir çamaşır teknesinin içine boylu boyunca uzatılır. Üstüne keskin sirke dökülürDökülen sirke tekneyi doldurup adamın bütürı gövdesini kaplayacak ölçüde olmalıdır. Sonra sirke içinde adamın bütürı vücudu (çıplak olarak) bastıra bastıra ovulur.

2- Sokulan kimse boylu boyunca gübreye gömülür.Yalnız soluk almasını sağlayacak bir durum yaratılır. Gübreye çıplak gömülen hasta orada bir süre kalır, başında beklerler.

3- Sokulan yer sokma olayından biraz sonra, biraz yukansından sıkıca bağlanmışsa kesilir, kanı iyice akıtılır.Ağulanmaağızdan olmuş, yenen nesnelerden dolayı ortaya çıkmışsa başka yollara başvurulur. Ancak neden, hangi yemişterı, hangibitkiden ağulanma olduğunun bilinmesi de yararlıdır.

ı -Ağulanan kimseye ekşi ayran, keskin sirke, dövülmüş sanmsak suyu içirilir.

2- Hastaya bir çanakta kırılmış çiğ yumurta içilerek kusturulur. Bol bol kusma, iyiliğe dönme, kurtulma belirtisi olarak yorumlanır.

3- Akrep sokmasına karşı yoğurt kullanılır. Akrebin soktuğu yer sıcak suya konur. Sonra sokulan yerine üzerine yoğurt sürülür (sokulan yer sudan çıkarıldıktan sonra). Bir süre öyle kalır. Sonra işlem yeniden yapılır.

4- Akrebin soktuğu el ya da ayak tavuğun kıçına sokulur (ayak parmağını akrep sokarsa), tavuk ölür, ikini denemeye girişilir. (Hatay ilinde uygulandığı söylenen bu sağaltma biçimi yalnız parmaklar için geçerli olabilir).

5- Yılanın soktuğu yere insan saçı ile sirke karıştınlıp sürülürse iyi gelirmiş (Kitabü'l-Hikrnet, Lokman Hekim).

6- Akrebin soktuğu bir kimse eşek sütü içse kurtulurmuş (Kitabü'l-Hikrnet, Lokman Hekim).

7- Yılanın soktu bir kimse, sokulan yere kulak kiri sürerse kurtulurmuş (Kitabü'l-Hikmet, Lokman Hekim).

8- Yılan sokmasında bir yılan yakalayıp karnı yarılarak akciğeri çıkarılır. Akciğerin üzerinde bulunan öd kesesi alınıp kara üzümle kanştırılır. Macun niteliği kazanınca ağulanan kimseye iki dirhem (ya da iki gram) yedirilir, böylece iyileşirmiş. Tiryaki adı verilen bu ilaç akrep sokmalarına karşı da uygulanır.

9- Arı sokmasına karşı sütleğen sütü de kullanılır (eşek arısı). Süt annın soktuğu yere sürülür, sonra üzeri bir iğne ile kanayıncaya kadar delinir. Hasta sağlığına kavuşurmuş.

10- Yılanın soktu yer kızgın bıçakla dağlanır.

11- Yılanın soktuğu kimseye çiğ süt içirilir.

12- Bal şerbeti içirilir. Sarmısaklı yoğurt yedirilir. İncir, ceviz, sarmısak, sedef çiçeği karıştınlır yedirilir. En etkili ilaç olduğu söylenir.

13- Hastaya koyu şerbet (çok tatlı şerbet) içirilir, süt içirilir.

14- Bal yedirilir, ekşi yemekler verilir.Bütün bunlar içinde en önemli, en yararlı sayılan kusmadır. Ağulanan bir hasta (yemek sonucu) ne denli, çok ku sarsa (olaydan az sonra) o denli iyi sayılır.

Yemek sonucu doğan ağulanma olayının üzerinden bir süre geçmiş, insan hastalanıp yatağa düşmüşse sokma yüzünden doğan ağulanmada uygulanan gübreye gömme, ıslak toprağa (kara toprak) gömme, bol sirke ile yıkama ona da uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp