Saray Macunları

Saray Macunları :

1- Tarçın, safran, meyankökü balı, menekşe kurusu,arap zamkı, sakız gibi nesnelerden beşer dirhem (aşağı yukan3,3 gr.) alınır. Bunlar bir kabın, daha doğrusu havanın içinde döğülür. Sonra gülsuyu ile karıştırılıp macun yapılır. Yedi gün böylece bekletilir. Gerektiğinde bundan sabah-akşambirer fındık içi büyüklüğünde alınır.

2- Ardıç katranı ile bal (iki yüzer dirhem), çörekotu (yüz dirhem) iyice karıştırılır. Macun niteliğini kazanınca sabah-akşam birer küçük kaşık yenir. Ardıç Macunu denen bu macunun denendiği, çok etkili olduğu söylenir.

3- Çörekotu tohumu ile iki katı bal karıştınlır, macun yapılır. Bir kaba konur. Sabah-akşam birer tatlı kaşığı yenir. Bunu da çörek macunu denir.

4- Portakal çekirdeği (25 dirhem), kara üzüm kurusu (50 dirhem), yabanhavucu (20 dirhem), üç kayısı, dört yumurta, dörtyumurta sansı, safran (15 dirhem), birlikte karış-tırılır, kaynatılır. Sonra süzülür. Alınan suya iki üç kaşık balkatılır, sabah akşam aç karnına birer küçük kaşık alınır. Buna Arap macunu denir. Osmanlı Devleti'nde özellikle Arap paşa konaklannda bu macunu n çok kullanıldığı söylenir.

5- Biraz karanfil, biraz badem, bademin iki katı bal alınır. Ilkin bademde karanfil döğülür, sonra balla kanştınhr.Badem macunu adı verilen bu macundan sabahlan aç karnına birer kaşık yenir. Alındığı sürece etkisini gösterirmiş.

6- Karasakız, tarçın, çörekotu, zencefil, kebabe, kereviz tohumu, darıfülfül, ısırgan tohumu, havuç tohumu, udulkahir, idihindi, mastika (sakız), karanfil, cevzzibüve gibilerinden beşer dirhem; anason, kişniş tohumu, turp tohumu, sinameki, üzerlik tohumu, günlük, tere tohumu gibilerden onar dirhem; acıbadem (6 dirhem), misk (5 dirhem) alınır. birhavanda iyice döğülür. Nişasta unu niteliğine gelince üç kat balla karıştınlır. Bundan sabah akşam birer fındık büyüklü-ğünde alınır. Padişah Deli İbrahim'in kullandığı bir macunun etkisi birebirdir, derler.

7- Yarım okka süzme bal, yarım okka acıbadem, yeterince dağ karanfili çiçekleri alınır. İlkin acıbadem döğülür,sonra kurutulmuş karanfil çiçekleri ezilir balın içine dökülür. Balla karıştırılır, macun olunca bir kaba konur. Sabah akşam aç karnına birer küçük kaşık yenir. Karanfil macunu diye bilinen bu macunun erkeği başanya ulaştırıldığı, becerikli kıldığı söylenir.

8- Birer ölçü fındıkla süzme bal, onların onda biri oranında tarçınla sakız alınır. Fındık döğülür, sakız, tarçın balla kanştınhr. Üçünün karışımı sonucu elde edilen macundan günde birer yemek kaşığı yenir. Fındık yetişen yerlerde yapılıp saraya geldiği için buna da Laz macunu ya da Fındık macunudenir. Bunun da etikisi büyüktür.

9- Beş tane yeşilbiber, onbeş karanfil, bir okkasüzme bal, yanm tencere meyan kökü, beş tane kuşkonmaz kökü alınır, iyice yıkanıp ateşte balla kaynatılır. Sabahlan birer kaşık yenir. Meyan balı macunu diye andan bu macunun etkisi büyükmüş.

10- Susam, ceviz, kuruüzüm, badem, haşhaş tohumu gibi nesnelerden birer çay bardağı alınır. Yanm çay bardağı tereyağ katılır, iki bardak süzme bal eklenir. Balla yağ katılmadan önce yemişler iyice dövülür. Sonra yağ ile bal karıştınlıp macun yapılır. Sabah akşam yemeklerden önce bire: kaşık yenir. Fas macunu dedikleri bu bileşimin etkisi alındı ~ sürece kendini gösterir.

11- Bir ölçek dövülmüş karabiber, onun iki katı ısırgan tohumu, beş ölçek bal ile yanm ölçek anason bir kaba konup iyice karıştırılır, sonra biraz su katılır. Fındık iriliğinde hapı yapılır. Gerektiğinde birer tane alınır. Buna karabiber macunu derler. Denenmiş büyük yaran görülmüştür.

12- Birer ölçek şalgam tohumu ile turp tohumu, yanın ölçek gülsuyu. dört ölçek süzme balla önce tohumlar dövülerek karıştırılır. Macun niteliğini alınca bir kaba konur sabahlan birer kaşık alınır. Şalgam macunu.

13- Birkaç ıtır, iki ölçek baL, biraz soğan alırnr. İlkin soğan iyice dövülür, suyu çıkanlır. Bu suya söylenen ölçeklerde balla ıtır katılır, karıştırılır. Sonra, gerektiğinde, birer kaşık yenir. Soğanlı macun.

14- Bir ölçek akkantoran çiçeği, onun iki katı süzme bal, yanm ölçek havuç tohumlan dövülür, sonra kanştınlıp macun yapılır. Günde, sabah akşam, birer kaşık yenir. Buna kantoron macunu denir.

15- Birer ölçek kimyonla zencefil, yanm ölçek leylak tohumu, yeterince gülsuyu alırnr. Kanştınlıp macun yapılır. Sonra, gerektiğinde bacak aralanna, karına sürülür. Macun yenmez. Zencefil macunu.

16- Ceviz ya da fındık içi kavrulur, balla kanştınlır. Sabahlan, akşamlan birer çorba kaşığı yenir. Akşamlan yatmadan bir saat önce alınır. Buna koku vermek için biraz baharat da katılabilir.

17- Bal, tuzsuz tereyağı, kavrulup dövülmüş fındık iyice karıştırılır. Sabah akşam birer çorba kaşığı yenir.

18-' Balık yumurtası, bal, tuzsuz tereyağı sabah, akşam birer ölçek yenirse erkeğin sevişme gücünü arttırır.

Yukarıda sıralanan macunlar genellikle varlıkla çevre erde kullanılabilen türden nesnelerdir. Halkın bunlar ın çoğunu edinme, kullanma, uygulama olanağı yoktur. Adı geçen çevrelerde kullanılan macunlar, erkeklik gücünü artırıcı olduğu söylenen nesneler, bileşimler daha çoktur. Saraylarda bunları yapanlara saray hekimlerinin düzenledikleri uzun açıklamalı, ayrıntılı yazılar, çizelgeler vardır. Ancak, genellikle, kullanılan macunlar, erkeklik gücünü arttırıcı olduğu söylenen nesneler, bileşimler daha çoktur. Saraylarda bunları yapanların, saray hekimlerinin düzenledikleri uzun açıklamalı, ayrıntılı yazılar, çizelgeler vardır. Ancak, genellikle, kullanılan macun gereçleri adı geçen baharatlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp