Trafik Kazaları

Trafik Kazaları : Büyük olaylarla ilgilenmenin genel prensipleri, bir trafik kazasında kazazedelerle ilgilenme yönteminde en iyi ifadesini bulurlar. Hatırlanması gereken en önemli şey, kesinlikle gerekli olmadıkça kazazedenin hareket ettirilmemesi, bunun acil servislere bırakılmasıdır.Kazazedede RisklerBirçok trafik kazasında kazazedeler, hayatları kurtarılmak amacıyla hareket ettirilebilir. Bununla birlikte böyle yapma kararı, özellikle kazazedenin bilincini yitirmiş olma durumunda, çok dikkatli olunmalıdır.

Çünkü omurilik yaralanması ya da şiddetli iç kanama riski mevcuttur.Kazazedeler, örneğin, yangından ya da solunum ve kalp durmasından doğan başka yaralanma tehlikesi içerisinde olmadıkları takdirde, onları hareket ettirmeden önce yaralarının derecesini belirlemek için tam bir muayene yapmanız gereklidir. Sonra da aşağıdaki yöntemleri uygulayınız.


Derhal Harekete Geçmek

• Tehlikeli madde belirtileri olup olmadığına bakınız.

• Birisinden acil servise telefon etmesini isteyiniz.

• Kazazedeleri araçtan çekmeyiniz, bu, daha başka yaralanma ya da incinmelere sebep olabilir.

• Motoru stop ettirerek ve biliyorsanız, akü bağlantısını açarak yangın riskini azaltınız; çünkü, yangınlar sıklıkla kablo ya da çamurluk altındaki kablolardan çıkmaktadır. Aracınyakınında hiç kimsenin sigara içmesine izin vermeyiniz. Eğer kazada bir dizel kamyon, otobüs ya da araba yer almışsa mazot deposunu kapayınız, normal olarak aracın dış tarafında bir acil düğmesi bulunur.

• Orada bulunanlardan, kaza yerinden en az200 m. uzağa uyarı üçgenleri koymalarını isteyiniz. Üçgen yoksa onlardan trafiği yönetmelerini rica ediniz.

• Arabayı hareketsiz hale getiriniz. Eğer araç dört tekerleği üzerindeyse el frenini çekiniz, arabayı vitese takınız ve tekerleklere taş koyunuz. Eğer araba yan yatmış, içinde de yolcular varsa, sakın düzeltmeye çalışmayınız, sadece yuvarlanmasını önlediğinizden emin olunuz.

• Aracın içerisinde, gözden uzak bir yere düşmüş ya da döşemelerin veya bagajın altına saklanmış olabilecek küçük yolcuları arayınız. Araç çevresindeki alanda araçtan fırlamış olan ya da oralarda dolaşan yolcular bulunabilir. Bilinci yerinde olan bir yolcudan, kazadan önce araçta kaç kişi bulunduğunu sorunuz.Bir Kazazedeyi TaşımakEğer durum, bir kazazadenin taşınmasını gerektiriyorsa bu, gayet dikkatli yapılmalıdır. Kazazede mümkün olduğu kadar hareketsiz hale getirilmeli ve vücudunun her tarafından tutabilecek sayıda insan bulunduğundan emin olmalısınız.

Eğer size çevrede bulunanlar yardım ediyorsa, onlara, kazazedenin nasıl taşınacağı hakkında iyi bir açıklama yapılmalıdır. Herkes ne yapacağını çok iyi bilmelidir ve taşıma mümkünse kesintisiz, tek düzen hareketle yapılmalıdır.Eğer kazazede, bir aracın altına sıkışmış ve örnek olarak yangın tehlikesi yüzünden acil servis gelmeden önce çıkarılmak zorundaysa, önce aracı kazazededen uzaklaştırmaya çalışınız.

Eğer bu mümkün değilse aracı hareketsiz hale getiriniz ve sonra kazazedeyi mümkün olduğu kadar yavaşça oradan alınız.Herhangi birini çekmeden önce kazazedenin ya da aracın tam durumunu ve yerini belirlemeyi de unutmayınız; çünkü, polis daha sonra bu bilgileri isteyebilir.Kazazedeyi hareket ettirmemeye karar verdiğiniz her vakada daima hastanın durumununkötüye gitmesi ya da yeni tehlikelerin ortaya çıkması halinde karar değiştirmeye hazır olunuz.

Bir Yere Sıkışmış Kazazedeyle İlgilenmekKaza kurbanları, örneğin, direksiyonlarının çarpılmasıyla araçlarının içinde sıkışıp kalabilirler. Böyle bir kazazede dikkatle izlenmelidir; çünkü, eğer bilinci yerinde değilse dili, gırtlağın arkasına düşüp soluk yolunu kapatabilir. Bu ihtimale karşı kazazede, başı açık soluk yolu konumuna getirilmelidir. Sıkışmış bir kazazede, uzman yardımı ulaşana kadar sürekli gözlenmelidir.Tehlikeli Maddelerin de Karıştığı KazalarKazalar, tehlikeli sıvıların dökülmesi ya da zehirli dumanların kaçmasıyla daha karmaşıklaşabilir ve böyle olaylara yaklaşım büyük dikkat ister.

Hiçbir tehlikesinin olmadığından emin olmadıkça, hiçbir kurtarma girişiminde bulunmayınız; tehlikeli maddelerle karşılaşarak kendinizi tehlikeye atmayınız.Tehlikeli maddeler taşıyan çoğu araçlar ve tankerler artık neyin taşındığını tam olarak belirleyen yaftalar taşımaktadırlar.Eğer işaretin anlamından emin değilseniz (özellikle madde dökülmüşse) yaklaşmayınız. İşaretin kodunu dikkatle belirledikten sonra acil servislerine de bilgi veriniz.

Civarda bulunanları yeteri kadar uzakta tutup, zehirli gazların yayılabileceğini akıldan çıkarmayınız. Eğer böyle bir durum ortaya çıkarsa kaza yerinin rüzgâr yönünde durunuz ki, dumanlar size gelmesin.Otomobil KazalarıOtomobiliyle birlikte denize uçma kazaları, ne yazık ki bir hayli sık rastlanan bir olay. Ve böyle bir durumda genellikle ne yapılacağının bilinmemesi yüzünden birçok sürücü de boğularak ölmekte. Trafik kazasında "boğulan" bu kazazedelere öğüt vermek aslında sanıldığı kadar da basit değil. Çünkü her olayın kendine özgü özellikleri vardır.

• Kaza gündüz mü oldu? Mevsim yaz mı, kış mı?

• Yolcular yüzme biliyor mu?

• Aracın pozisyonu nedir?Böyle Bir Kaza Olduğunda Ne Yapmalı?Aşağıda göreceğiniz öğütler, izlenecek yol hakkında size genel bir fikir verebilecektir. Bunların ilki, her zor durumda kalındığı zaman geçerli olan soğukkanlılığını koruma gereğidir. Denize uçan bir araba daha önce bir yere çarpıp parçalanmadıysa (kapıları kopmuş, kaporta delinmiş olabilir), suya batmadan önce yaklaşık on saniye kadar yüzer. Dolayısıyla bu kısa süreden yararlanıp, kurtuluşunuzu nasıl planlayacağınızı düşünün. Bir anda sorumluluk taşıyan bir lider gibi davranmak zorundasınız.

Diğerlerini sakinleştirmek de sizin görevinizdir.Sonra, sükûnetinizi hiç yitirmeden:

• Takılıysa, emniyet kemerini çözün;

• Her tarafı (pencere camlan) kapatın. Böylece suyun girişini yavaşlatmış olursunuz. Böy- lece araç daha uzun süre su üstünde kalır ve görülme şansınız artar. Arabanın içinde, düşüş pozisyonuna göre, ön veya arka taraftan bir hava cebi kalacaktır (genellikle motorun ağırlığıyla araç öne yatar). Kapıyı açmayı denemeyin, beceremezsiniz. Çünkü basınç, iki yanda da eşit değildir;

• Araba dengesini bulunca ve içi suyla dolunca, basınçlar arasındaki denge de sağlanacaktır. Ancak o zaman kapıyı açın, arabayı terkedin ve yüzerek kıyıya çıkın;

• Arabanın kapısını açamamanız da mümkündür. Çünkü oturma mahalli deforme olmuş olabilir. Camlardan birini indirmeyi deneyin. Başaramazsanız, kalan hava cebinden solumayı deneyerek, imdat yetişmesini bekleyin;

• Yüzme bilmiyorsanız, yine de yukarda anlatıldığı şekilde otomobili terkedin. Arabanın üzerinde ayakta durmayı deneyin. Suyun derinliği üç metreyi geçmiyorsa, başınız suyun üstünde kalacaktır. Bu takdirde gelip sizi kurtarmalarını bekleyebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp