Toplardamar

Verilerde Meydana Gelen Bozukluklar

Kanı dokulardan kalbe geri taşıyan damarlara genel olarak toplardamar veya ven denir. Boru şeklindeki bu damarlar da, atardamarlar gibi üç tabakadan yapılmıştır. Ancak kas tabakası ile elastik tabaka ince olduğundan, basınç düştüğündecidarlar birbirine yapışabilir, yani kollabe olabilir. Ayrıca atardamarlardan farklı olarak bunlarda kanın geriye dönüşünü engellemeye yarayan ve valvül adını alan kapakçıklar vardır.

Vücudumuzda iki toplardamar sistemi vardır. Sistemik olan toplardamarlar atardamarlara eşlik ederek üst ana toplardamar (ve- na cava superior) ve alt ana toplardamar (vena cava inferior) adı ile kalbin sağ üst kapakçığına açılırlar. Portal sistemi meydana getiren toplardamarlar ise bağırsaklardan gelip birleşerek kapı toplardamarı (vena porta) adını alır ve karaciğere girer.Toplardamar hastalıkları çeşitli isimler alırlar. Bu damarların genişlemesine varis, iltihaplanmasına ise flebit denir ve çok görülen hastalıklardandır. Flebit denilen hastalık değişik şekillerde oluşur ve ona göre isimlendirilir.

Toplardamarların iltihaplanarak tıkanmasına flebotromboz, trombüs denen bir kan pıhtısının tıkaması sonucu iltihaplanmasına ise tromboflebit denir.Flebit, toplardamarların iltihaplanması halidir. İltihaplı toplardamarın duvarında meydana gelen kan pıhtılarıyla (trombus) birlikte çok defa kanın pıhtılaşması olayı da (tromboz) ortaya çıkar.

Tromflebit ve flebotromboz: Her iki söz de, vazal (damarla ilgili) duvara yapışan bir trombusun(pıhtılaşmış kan kütlesi) oluşmasıyla ortaya çıkan damar içi bir kan pıhtılaşması olayını ifade eder.

Tromboflebitte trombusun oluşması, toplardamarın iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Buna karşılık flebotrombozda iltihaplanma olayı, trombusun oluşmasını izler. Ancak iki şekil (send- rom) arasındaki ayırım oldukça zordur. Trombusun oluşmasından birkaç saat sonra flebotromboz olayında, ilgili toplardamar, bir iltihaplanma olayının merkezidir.Varis ya da flebektazi adı da verilen varisli toplardamar terimiyle, damar duvarında kalıcı bir değişiklikle birlikte bir damar genişlemesi (açılması) anlatılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp