Tiroit Bezi

Tiroit bezi (Thyroid gland), boğazın ön kısmında, nefes borusunun iki yanında bulunur. En önemli endokrin salgıbezlerin- den biridir. Vücudun birçok temel işlevini düzenleyen tiroit hor-596monunu salgılar. Tiroit bezinin hormon salgılaması da beyinden gelen başka bir hormonun (Tire- otrop hormon) etkisiyle olmaktadır. Tiroit bezinin salgısı olan tiroksin, dokularda oksidasyon olayı ile ilgilidir. Tiroit salgısı yetersiz olarak doğan çocuk kreten olur.

Yeni hem fiziksel açıdan büyümez, hem de geri zekâlı olur. Hayatın daha sonraki devrelerinde ortaya çıkan tiroit salgısı yetersizliğiyani hipotiroidizm ise fiziksel ve zihinsel geriliğe, aptallığa neden olur. Ayrıca cilt kuruluğu, solukluğu, kabızlık ve kansızlık (miksödem) vardır. Haddinden fazla tiroit salgısı olması halinde ise Hipertiroidizmden söz edilir. Bu gibi kimselerde ajitasyon, huzursuzluk ve nabzın hızlanması yani taşikardi vardır.

Ayrıca kalp çarpıntısı giderek kalp yetmezliğini başlatabilir. Hipertiroidizm denilen hormon bozukluğu vakaları antitiroit dediğimiz bazı ilaçlarla (Propycll, Metiron, Thyroma- zol vb.) tedavi edilmektedir. Hipotiroidizm ise tiroidin kronik iltihabı (Hashimoto hastalığı) sonucu meydana gelir. Tiroit bezi, lenfosit denilen hücrelerin artması sonucu guatr gibi büyür. Hastalık tiroit hormonu preparatları ile (Thyranon, Cynomel, Levotiron) tedavi edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp