Timüs Bezi

Zsunanla Küçülen Bir Salgıbezi

Timüs bezi (Thymus gland), göğüste, kalbin yanında yer alan bir bezdir. Görevleri henüz tam olarak bilinememektedir. Bu salgıbezinin, vücudun gelişiminde alışılmamış bir görevi vardır. Fiziksel yapıyla beraber giderek büyüyeceği yerde, zamanla küçüldüğü görülür. Çocuk doğduktan sonraki 8 - 9 ay, timüs bezinin en büyük olduğu devredir. İkinci yıldan sonra kaybolacak kadar küçülür ve yeri başka çeşit dokularla doldurulur. Son araştırmaların belirttiğinegöre, vücudunyaban- cı maddelere ve enfeksiyonlara karşı, antikorlar üretmesinde ti- müsün önemli bir görevi vardır.

Eğer timüs bezi küçülmez ve faaliyetini sürdürürse, bu çok tehlikeli durumlara yol açabilir. Bazen,özellikle de bebeklerde timüs bezi o kadar büyür ki, kalbe ve nefes borusuna yakın olması nedeniyle, hem kan dolaşımını hem de solunumu engeller. Bu büyümeyi durdurmak için genellikle X-ışını tedavisi yararlı olmaktadır. Bazı gerilimler ya da şok sonucu, timüsün ani büyümesi görülebilir. Bazen büyüme o kadar hızlıdır ki, ölümle sonuçlanır. Bu çeşit büyüme, statüs lenfatikus denilen ve ender görülen bir hastalıkta da olabilir.Timüs bezi küçülmeyen kişilerin cildi "pembemsi krem" renktedir.

Bu durumda olan erkekler ya kösedir ya da çok seyrek tıraş olmaya gereksinim duyarlar. Bu kişiler esas yaşlarından çok daha genç gösterirler. Vücutlarında tüyler büyümez, kan basınçları düşüktür ve çabuk yorulurlar.Timüs bezinin faaliyetinin zamanından önce durması halinde ise yaşından büyük görünme, yüksek kan basıncı ve vücutta fazla tüy görülebilir.Hayvanlara timüs salgısı verilerek laboratuvar deneyleri yapılmıştır. Sonuçta ikinci ve üçüncü neslin bile cinsel ve zihinsel açıdan erken büyüdükleri ve geliştikleri görülmüştür. Fakat devlik görülmemiştir.Timüsün araştırılması hâlâ devam etmektedir. Timüsün iskelet gelişimi, cinsel salgıbezleri ve kalsiyum metabolizması ile ilgili olduğu sanılmaktadır. Son zamanlarda timüsün immünoloji yani bağışıklık ile çok yakın ilgisi olduğu gösterilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp