Terleme

Terleme : Sıcakta, heyecan, çaba, yorgunluk sırasında, vücudumuzun koltuk altı, göğüs, karın gibi kesimlerinde, özellikle yüzün alın, boyun gibi yerlerinde damlacıkların belirdiğini görürüz; daha çok olursa birikip su gibi akmaya başlar.Ter dediğimiz bu salgı, ter bezlerinden gelir. Ter bezleri derinin alt tabakasında küçücük yumaklardır. Ter, buradan incecik kanallarla derinin yüzeyine çıkar. Terin yüzde 99,5'u su, geri kalanı tuz, yağ, üredir.

Vücudumuzda 3.000.000 kadar ter bezi vardır. Derinin üzerinde bir parmağımızın ucu ile kapatabileceğimiz kadar küçük bir yerde 200’ü aşkın ter kanalı açılır. El ayasında, tabanda bunlar daha da çoktur.Yalnız yorgunluk, heyecan, sıcak gibi hallerde değil, normal durumda da, az da olsa, gene terleriz. Derimizin hemen her zaman ıslakça oluşu bundandır. Vücudumuzdan böyleceçıkan ter günde ortalama 1 litreyi bulur; bu hesapça, saatte 40-50 gr. ter çıkarıyoruz demektir. Vücuttan daha başka salgı yollarıyla, dışkıyla atılan su arttıkça terleme azalır, soğuk, serin, yağışlı havalarda da az terleriz. Bu durumlarda deri daha kuru olur. Bu arada, kolera, şeker hastalığı, verem, mide genişlemesi, peritonit gibi hastalıklarda deri, az terlediği için kurudur. Buna karşılık, çok su içince, çok sulu şeyler yiyince de çok terleriz.

Ayrıca, aspirin gibi salisilatlı ilaçlar teri artırır. Romatizma, sıtma, zatürree, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda, özellikle ateş düşerken, çok ter gelir; helesıtmanın ateş düşme döneminde hasta, yatağın içine geçecek derecede terler. Veremlilerde de gece terlemeleri çok sık görülür. Kalp zayıflığında, ölüme yakın anlarda yapışkan, soğuk terlemeler olur. Beyin urları, bazı böbrek iltihapları da hastayı çok terletir.Terlemenin Faydaları, Zararları: Terlemenin, böbrekten çıkamayan suları, toksinleri, çeşitli salgıları atmak bakımından vücuda büyük faydası vardır.

Çevre kan dolaşımını da artırarak kalbe büyük ölçüde yardımcı olur. Ayrıca, ter, deri yüzeyinde buharlaşarak, vücuttan ısı çeker ki bu da sıcağa dayanmamızı sağlar. Hastaları terleterek rahatlatmak da bundandır. Romatizmada, damla hastalığında, ağrılarda, terlemeler hastayı iyileştirebilir.(Jzun sürmeyen terlemeler kuvvet, dinçlik verirse de uzun terlemeler insanı kuvvetten .düşürür. Aşırı terlemeler, ayrıca, deriyi irkiltmekle, örselemekle birtakım çıbanlara, deri hastalıklarına da yol açabilir.Terlemenin bir tehlikesi de, o sırada vücudun birdenbire üşümesinden ileri gelecek soğuk algınlığı, nezle, zatülcenp gibi hastalıklardır. Terliyken rüzgâra, esintiye karşı durmamak gerektiğini hepimiz biliriz.

Çünkü böyle bir esintide, deri üzerindeki ter birdenbire uçar, deri soğur, deri soğuyunca kan da sıcaklığını kaybeder, iç organlar üşür, hastalanır. Bu gibi durumlarda soğuk su içmek, vücudu içeriden daha da üşüteceği için çok tehlikeli hastalıklara yol açabilir.Aynı şartlar altında olmakla birlikte az terleyen, çok terleyen kimseler de vardır. Bu arada, çok terlemenin kalıtımla da ilgisi olduğu kabul edilebilir.Ter, kötü, ekşi kokusu ile, insanı rahatsız eder. Bunun için, hele yaz günleri, çok terleyenlerin bu kokuyu gidermeye çalışmaları gerekir. Bu arada birçok merhemler kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp