Talamus

Talamus : Üçüncü beyin karıncığının iki yanında yer alan boz madde kütlesi. Diensefalondan embriyon gelişiminin ilk evrelerinde, merkez sinir sisteminin bölünmüş olduğu beş kesecikten birinden türer. Talamus üçüncü karıncığın boşluğundan çıkan iki büyük yumurtamsı kütleden oluşur. Bu iki kütle orta çizgide birbiriyle birleşir. Akmadde yapraklarıyla ayrılmış çekirdek grupları içeren talamus, beyin kabuğuna ulaşmadan önce koku duyusu dışında tüm duyu yollarının bağlantı yerini oluşturur. Görme ve işitme duyularını taşıyan liflerin ulaştığı çekirdekler talamusun arka yüzeyindedir.

Bu çekirdekler orta (işitme duyuları için) ve yan (görme duyuları için) dizli cisimleri (corpus geniculatum) oluşturur. Talamus çekirdeklerinden talamokortikal lifler (tala- mus-beyin kabuğu arası lifler) sinir uyarılarını beyin kabuğuna taşır; beyin kabuğu da duyu ve duyarlılık algılarının keskinliğini artırmada önemli bir rolü olduğu kabul edilen kortikotalamik liflerle (beyin kabuğu- talamus arası lifler) aynı çekirdeklere bağlanır. Talamus hareket işlevleriyle ilişkili çekirdekleri de içerir; bunlar beyin kabuğunun hareket alanlarının işlevini etkileyen sinir yollarının bir parçasıdır. İstemli hareketlerin denetlenmesiyle istemsiz ya da duygusal hareketlerin ifade edilmesine katkıda bulunur.

Başka çekirdekler beyin kabuğunun çağrışım alanları ile bağlantılıdır ve değişik duyuların çözümlenmesinde ve bütünleşmesinde, uyanıklık ve bilinç durumunu korumada, heyecan yanıtlarının işlenmesinde rol oynar.Tüm bu bağlantılar nedeniyle, değişik patolojik süreçlerin (tümör, kanama, enfarktüs) yol açabildiği talamus lezyonları duyu ve hareketlerde ağır bozukluklar, ayrıca duygu ve kişilikte değişiklikler yaratır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp